De Erasmusbrug bestaat 25 jaar! In deze collectie nemen we je mee naar 25 memorabele momenten waarop ‘de Zwaan’ het stralende middelpunt was. Van de aankomst in haar thuishaven, de opening door koningin Beatrix tot de lichtshow tijdens het Eurovisiesongfestival.

Het Red Bull Air Race World Championship werd maar liefst twee keer in Rotterdam gehouden: in 2005 en 2008. Tijdens de internationale luchtrace moeten de piloten hun toestel zo snel mogelijk door een bepaald parcours sturen. Het Rotterdamse parcours was uitgezet met opblaasbare pylonen van ongeveer 12 meter hoog. Met duizelingwekkende snelheden, en onder het oog van duizenden toeschouwers, vlogen de stuntpiloten om de meest tricky tracks boven de Maas bij de Erasmusbrug. (www.frankversteegh.nl)
‘Zouwe de touwe ’t houwe’ was in oktober 1996 een gevleugelde uitspraak toen bleek dat de Erasmusbrug bij windkracht zes begon te slingeren. Het brugdek is opgehangen aan tuidraden, vergelijkbaar met pianosnaren die een bepaalde toon kunnen geven. Werknemers van de schokdemperfabrikant Koni uit Oud-Beijerland monteren schokdempers in de tuien van de Erasmusbrug, die in staat zijn ongewenste trillingen op te vangen. Een slim staaltje techniek dat later in veel andere landen zou worden toegepast!
De officiële opening van de Erasmusbrug vond plaats op 4 september 1996. De tuibrug, ontworpen door architect Ben van Berkel, werd in de volksmond al snel 'De Zwaan' genoemd. Koningin Beatrix reisde naar Rotterdam af om de tweede brug (de Willemsbrug was de eerste) over de Nieuwe Maas in Rotterdam te openen. Een feestelijke dag vol optredens en activiteiten. 
Tramconducteur Kees van der Stel kreeg vanuit RET de grote eer de eerste echte rit over de brug te rijden, met aan boord niemand minder dan koningin Beatrix.
De tram is er voor iedereen. En sinds de opening van de brug verbindt de tram reizigers op beide oevers. Vooral tramlijnen 20, 23 en 25 hebben veel betekend voor de ontsluiting van Zuid, misschien zelfs wel de emancipatie van Zuid. Forenzen, scholieren, dagjesmensen; het lijkt alsof het nooit anders is geweest. Of denk eens aan een afgeladen tram onderweg naar De Kuip voor de EK Finale 2000, of de UEFA Cup Finale 2002.
De Erasmusbrug zou de bewoners op beide oevers verbinden, letterlijk en figuurlijk. Om dit te symboliseren kregen vijfduizend Rotterdammers uit Noord én Zuid een brunch geserveerd vanuit trams. De kaartjes voor de brunch, die uiteraard op de Erasmusbrug plaatsvond, waren al binnen een kwartier uitverkocht. De openingsfestiviteiten werden met de Wereldhavendagen gecombineerd, het jaarlijks maritiem evenement om het publiek kennis te laten maken met de Rotterdamse haven.
Ter ere van het Eurovisie Songfestival werd de Erasmusbrug, met een druk op de knop door burgemeester Ahmed Aboutaleb, verlicht. Dat gebeurde in een live-uitzending van het tv-programma ‘Beau.’ Presentator Beau van Erven Dorens reed de burgemeester in een tuktuk vanaf theater Walhalla, waar de studio toen tijdelijks gehuisvest was, naar de Erasmusbrug. De brug was voor deze gelegenheid in eerste instantie helemaal gedoofd, zodat het effect extra duidelijk zou zijn. Na een druk op de knop was niet alleen de brug uitgelicht, maar leek het met de schijnwerpers aan de zijkant ook alsof ‘De Zwaan’ vloog.
Vier klimaatactivisten van Greenpeace proberen de top van de Erasmusbrug te bereiken. Met dit vreedzame protest vragen de klimmers premier Mark Rutte om zich in te zetten voor klimaatactie. Europese regeringsleiders overleggen die week onder meer met elkaar over klimaatwetgeving. De EU landen spraken eerder met elkaar af dat de CO2-uitstoot in 2030 met 40 procent moet zijn teruggedrongen.
Op 5 mei 2020 vlogen er 300 verlichte drones boven Rotterdam die een zwerm spreeuwen verbeeldden. Een ballet in de lucht. Met dit symbool voor vrijheid en hoop staken Studio DRIFT en Mothership Rotterdammers een hart onder de riem. Via een livestreaming op tv en online konden inwoners samen naar het schouwspel kijken en werden zij op Bevrijdingsdag toch met elkaar samengebracht.
Na de verschrikkelijke dood van George Floyd ontstonden er wereldwijd protesten tegen racisme en politiegeweld. In Rotterdam was de Erasmusbrug de plek waar honderden demonstranten zich, ondanks de lockdown, verzamelden om hun steun te betuigen en hun stem te laten horen. Met meer dan 170 culturen is Rotterdam een echte multiculturele stad waar gelijkheid en gelijke kansen belangrijker zijn dan ooit.
De Rotterdam Pride: het jaarlijkse evenement voor de LHBTIQ+ dat sinds 2014 in de stad gehouden wordt. Rotterdam Pride is voor iedereen die de vrijheid van seksuele diversiteit wil vieren, en brengt onder andere een kunst- en cultuurprogramma, de pridewalk en heel veel feestjes midden in het centrum van Rotterdam. In 2019 kleurde de Erasmusbrug, ter gelegenheid van de zesde editie, in de kleuren van de regenboog.
Wist je dat de eerste editie van de Wereldhavendagen al in 1935 plaatsvond? Toen was het nog een eendaags event, bedoeld om ‘reclame’ te maken voor de haven. Doelgroep was niet het grote publiek, maar een verzameling vooraanstaande binnen- en buitenlandse zakenrelaties. Het evenement, met het huidige karakter en gericht op het brede publiek, is ontstaan in september 1978. Vandaag de dag geniet iedereen van spectaculaire demonstraties op de kade en het water. Er kunnen schepen bezichtigd worden en er gaan interessante excursies de haven in.
Het Britse cruiseschip Queen Elizabeth arriveert in Rotterdam. Met 997 man personeel en ruimte voor maar liefst 2092 passagiers is het schip het op één na grootste dat ooit is gebouwd door de Brits-Amerikaanse rederij Cunard. Vanuit Rotterdam gaat het schip deze zomer vier keer een cruise maken. Kort na het maken van deze foto, vertrok het schip voor de eerste cruise naar de Britse eilanden. Aan de Wilhelminakade meren inmiddels wekelijks cruiseschepen aan, hun komst aangekondigd door een luide, vrolijke scheepshoorn. Vele schepen maken hun doopvaart naar onze havenstad. In het cruiseseizoen van 2019 legde meer dan honderd schepen in Rotterdam aan.
Al een kleine vijftien jaar organiseert Rotterdam de nationale vuurwerkshow. Tijdens oud en nieuw ontsteekt er, precies om middernacht, een prachtig schouwspel aan de hemel. Mensen van heinde en verre reizen af naar Rotterdam en zoeken een plekje aan de Boompjes, op de Willemskade of de Wilhelminapier. Op het hoogtepunt telden het bezoekersaantal 70 duizend mensen.
De Marathon van Rotterdam, voor het eerst gehouden in 1981, staat bekend als één van de mooiste ter wereld. Volgens kenners is niet alleen het uitzicht, maar vooral de sfeer ongeëvenaard. 
De marathon wordt meestal in de maand april gelopen. Start en finish zijn op de Coolsingel voor het stadhuis. In 2018 werd echter gestart op de Schiedamsedijk aan de voet van de Erasmusbrug. Dat leverde een mooi plaatje op! In 2018 werd wegens de reconstructie van de Coolsingel de start verlegd van voor het Stadhuis op de Coolsingel naar het Vasteland aan de voet van de Erasmusbrug. Hiermee werd de Erasmusbrug meer dan ooit het symbool voor de Rotterdam Marathon. Tot nu toe passeerden 225.015 marathonlopers de 800 meter lange brug. Dat zijn 450.030 voeten. Bij een gemiddelde staplengte van 80 centimeter zijn dit 1000 stappen per loper. Maar ook weer terug, dus meer dan 450.000.000 stappen werden er op de brug gezet. Dat is gelijk aan 360.024 afgelegde kilometers, oftewel negen keer rond de aarde.
One World Trade Center, de Brandenburger Tor in Berlijn, het Sydney Opera House, het grote standbeeld van Jezus Christus in Rio, De Oriental Pearl TV-toren in Shanghai … Uit solidariteit voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs kleuren overal ter wereld gebouwen en objecten blauw,-wit-rood: de kleuren van de Franse vlag. Ook de Erasmusbrug kleurt blauw-wit-rood. Op 7 januari 2015 werd het redactiekantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in de rue Nicolas-Appert in het 11e arrondissement van Parijs slachtoffer van een terroristische aanslag.
In 2012 is de Erasmusbrug het decor voor het nationale televisiespektakel The Passion. The Passion vertelt het verhaal van Jezus Christus. Op het Willemsplein onder de Erasmusbrug stond dit jaar een groot podium waar duizenden mensen stonden te kijken. Hoofdrollen waren voor Danny de Munk en Berget Lewis. Daarnaast waren onder andere Frans Bauer, Charly Luske, Pierre Wind en onze eigen Rotterdammers Sander de Kramer, Hugo Borst en John de Wolf te zien in het stuk. Voor het slot dook Danny de Munk op in de nok van de Erasmusbrug en bracht een uitvoering van ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato.
Op 3 juli 2010 was onze prachtige havenstad te bewonderen voor de hele wereld. Op deze dag startte hier namelijk de 97e editie van de Tour de France, óp de Erasmusbrug. De champagnekurken knalden in Rotterdam! En terwijl de renners zich verdrongen om een positie in het peloton, werden kijkers thuis getrakteerd op spectaculaire beelden van onze prachtige skyline. Maar het mooiste uitzicht was natuurlijk voor de tienduizenden toeschouwers die naar de stad waren afgereisd.
De jaarlijkse kerstmannenloop was al een bekend fenomeen in steden als Sydney, Milaan, Londen, Antwerpen en Las Vegas, maar nu bracht Q-music de loop naar onze havenstad. Op 19 december 2008 renden drieduizend deelnemers over de Erasmusbrug. De wedstrijd werd bij de mannen gewonnen door Gijs Peters en bij de dames door de topatlete Daphne Panhuijsen.
In samenwerking met de Nederlandse Ski Vereniging bracht Rotterdam wintersport naar Nederland. In oktober 2005 en 2007 stond op het Willemsplein de World Cup Snowboards op het programma. Deze wedstrijd vond plaats op een 100 meter lange en 40 meter hoge schans. 1 miljoen liter echte sneeuw werd vanuit SnowWorld Landgraaf met 24 vrachtwagens vervoerd naar Rotterdam.
40 trucks, gevolgd door 75 duizend uitzinnig dansende festivalbezoekers: zij markeerden in de zomer van 1997 de geboorte van een traditie die Rotterdam de titel dancehoofdstad van Europa zou bezorgen. De Dance Parade groeide binnen enkele edities uit tot het grootste dance-event van de Benelux. Op het hoogtepunt vonden 400 duizend bezoekers hun weg naar de Blaak, Coolsingel en de Erasmusbrug.
In 2003 opende Strand aan de Maas voor het eerst haar deuren. Elke zomer werd het Leuvenhoofd omgebouwd tot strand, inclusief paviljoen. Jaarlijks trokken gemiddeld 200 duizend bezoekers naar het Strand aan de Maas voor het ultieme zomergevoel in hartje Rotterdam. Naast lekker bakken in de zon en genieten van een hapje en een drankje, konden de strandgangers ook salsalessen volgen, muziekavonden bijwonen en beachvolleyballen. De zesde editie van Strand aan de Maas vond plaats in 2008. De slechte zomer van 2007 en 2008 hebben de organisatie doen besluiten de deuren te sluiten.
Skate-surfen op de Erasmusbrug! Samen met enkele andere gemeenten experimenteerde Rotterdam vandaag met een autovrije zaterdag. De Coolsingel, de Erasmusbrug en de Boompjes werden afgesloten voor verkeer om de mensen kennis te laten maken met een autovrij centrum en hen te verleiden tot andersoortige vervoersmiddelen. Niet alleen rollerskaters maakten vandaag gretig gebruik van het asfalt, ook ander wielertuig profiteerden mee!
Hoog bezoek! In 1997 stond Nederland stil bij de Marshallhulp. Mede dankzij deze hulp kwam het naoorlogse Nederland vijftig jaar geleden weer op de been. Het Marshall Plan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad.
Voor deze gelegenheid brachten president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary een bezoek aan Rotterdam. Oud-burgemeester Bram Peper en zijn toenmalige echtgenote Neelie Kroes waren bij de ceremonie aanwezig.
Spektakel op de Nieuwe Maas! Op 13 april 1996 bereikte de pyloon van de Erasmusbrug, onder belangstelling van tienduizend toeschouwers en begeleid door vele schepen, haar thuishaven in Rotterdam.
De pyloon werd in Vlissingen samengesteld en per schip vervoerd naar Rozenburg. Hier zette één van ’s werelds grootste kraanschepen de pyloon op een achterligger en bracht haar naar de plaats waar ze kon worden gemonteerd.
Het Red Bull Air Race World Championship werd maar liefst twee keer in Rotterdam gehouden: in 2005 en 2008. Tijdens de internationale luchtrace moeten de piloten hun toestel zo snel mogelijk door een bepaald parcours sturen. Het Rotterdamse parcours was uitgezet met opblaasbare pylonen van ongeveer 12 meter hoog. Met duizelingwekkende snelheden, en onder het oog van duizenden toeschouwers, vlogen de stuntpiloten om de meest tricky tracks boven de Maas bij de Erasmusbrug. (www.frankversteegh.nl)
‘Zouwe de touwe ’t houwe’ was in oktober 1996 een gevleugelde uitspraak toen bleek dat de Erasmusbrug bij windkracht zes begon te slingeren. Het brugdek is opgehangen aan tuidraden, vergelijkbaar met pianosnaren die een bepaalde toon kunnen geven. Werknemers van de schokdemperfabrikant Koni uit Oud-Beijerland monteren schokdempers in de tuien van de Erasmusbrug, die in staat zijn ongewenste trillingen op te vangen. Een slim staaltje techniek dat later in veel andere landen zou worden toegepast!
De officiële opening van de Erasmusbrug vond plaats op 4 september 1996. De tuibrug, ontworpen door architect Ben van Berkel, werd in de volksmond al snel 'De Zwaan' genoemd. Koningin Beatrix reisde naar Rotterdam af om de tweede brug (de Willemsbrug was de eerste) over de Nieuwe Maas in Rotterdam te openen. Een feestelijke dag vol optredens en activiteiten. 
Tramconducteur Kees van der Stel kreeg vanuit RET de grote eer de eerste echte rit over de brug te rijden, met aan boord niemand minder dan koningin Beatrix.
De tram is er voor iedereen. En sinds de opening van de brug verbindt de tram reizigers op beide oevers. Vooral tramlijnen 20, 23 en 25 hebben veel betekend voor de ontsluiting van Zuid, misschien zelfs wel de emancipatie van Zuid. Forenzen, scholieren, dagjesmensen; het lijkt alsof het nooit anders is geweest. Of denk eens aan een afgeladen tram onderweg naar De Kuip voor de EK Finale 2000, of de UEFA Cup Finale 2002.
De Erasmusbrug zou de bewoners op beide oevers verbinden, letterlijk en figuurlijk. Om dit te symboliseren kregen vijfduizend Rotterdammers uit Noord én Zuid een brunch geserveerd vanuit trams. De kaartjes voor de brunch, die uiteraard op de Erasmusbrug plaatsvond, waren al binnen een kwartier uitverkocht. De openingsfestiviteiten werden met de Wereldhavendagen gecombineerd, het jaarlijks maritiem evenement om het publiek kennis te laten maken met de Rotterdamse haven.
Ter ere van het Eurovisie Songfestival werd de Erasmusbrug, met een druk op de knop door burgemeester Ahmed Aboutaleb, verlicht. Dat gebeurde in een live-uitzending van het tv-programma ‘Beau.’ Presentator Beau van Erven Dorens reed de burgemeester in een tuktuk vanaf theater Walhalla, waar de studio toen tijdelijks gehuisvest was, naar de Erasmusbrug. De brug was voor deze gelegenheid in eerste instantie helemaal gedoofd, zodat het effect extra duidelijk zou zijn. Na een druk op de knop was niet alleen de brug uitgelicht, maar leek het met de schijnwerpers aan de zijkant ook alsof ‘De Zwaan’ vloog.
Vier klimaatactivisten van Greenpeace proberen de top van de Erasmusbrug te bereiken. Met dit vreedzame protest vragen de klimmers premier Mark Rutte om zich in te zetten voor klimaatactie. Europese regeringsleiders overleggen die week onder meer met elkaar over klimaatwetgeving. De EU landen spraken eerder met elkaar af dat de CO2-uitstoot in 2030 met 40 procent moet zijn teruggedrongen.
Op 5 mei 2020 vlogen er 300 verlichte drones boven Rotterdam die een zwerm spreeuwen verbeeldden. Een ballet in de lucht. Met dit symbool voor vrijheid en hoop staken Studio DRIFT en Mothership Rotterdammers een hart onder de riem. Via een livestreaming op tv en online konden inwoners samen naar het schouwspel kijken en werden zij op Bevrijdingsdag toch met elkaar samengebracht.
Na de verschrikkelijke dood van George Floyd ontstonden er wereldwijd protesten tegen racisme en politiegeweld. In Rotterdam was de Erasmusbrug de plek waar honderden demonstranten zich, ondanks de lockdown, verzamelden om hun steun te betuigen en hun stem te laten horen. Met meer dan 170 culturen is Rotterdam een echte multiculturele stad waar gelijkheid en gelijke kansen belangrijker zijn dan ooit.
De Rotterdam Pride: het jaarlijkse evenement voor de LHBTIQ+ dat sinds 2014 in de stad gehouden wordt. Rotterdam Pride is voor iedereen die de vrijheid van seksuele diversiteit wil vieren, en brengt onder andere een kunst- en cultuurprogramma, de pridewalk en heel veel feestjes midden in het centrum van Rotterdam. In 2019 kleurde de Erasmusbrug, ter gelegenheid van de zesde editie, in de kleuren van de regenboog.
Wist je dat de eerste editie van de Wereldhavendagen al in 1935 plaatsvond? Toen was het nog een eendaags event, bedoeld om ‘reclame’ te maken voor de haven. Doelgroep was niet het grote publiek, maar een verzameling vooraanstaande binnen- en buitenlandse zakenrelaties. Het evenement, met het huidige karakter en gericht op het brede publiek, is ontstaan in september 1978. Vandaag de dag geniet iedereen van spectaculaire demonstraties op de kade en het water. Er kunnen schepen bezichtigd worden en er gaan interessante excursies de haven in.
Het Britse cruiseschip Queen Elizabeth arriveert in Rotterdam. Met 997 man personeel en ruimte voor maar liefst 2092 passagiers is het schip het op één na grootste dat ooit is gebouwd door de Brits-Amerikaanse rederij Cunard. Vanuit Rotterdam gaat het schip deze zomer vier keer een cruise maken. Kort na het maken van deze foto, vertrok het schip voor de eerste cruise naar de Britse eilanden. Aan de Wilhelminakade meren inmiddels wekelijks cruiseschepen aan, hun komst aangekondigd door een luide, vrolijke scheepshoorn. Vele schepen maken hun doopvaart naar onze havenstad. In het cruiseseizoen van 2019 legde meer dan honderd schepen in Rotterdam aan.
Al een kleine vijftien jaar organiseert Rotterdam de nationale vuurwerkshow. Tijdens oud en nieuw ontsteekt er, precies om middernacht, een prachtig schouwspel aan de hemel. Mensen van heinde en verre reizen af naar Rotterdam en zoeken een plekje aan de Boompjes, op de Willemskade of de Wilhelminapier. Op het hoogtepunt telden het bezoekersaantal 70 duizend mensen.
De Marathon van Rotterdam, voor het eerst gehouden in 1981, staat bekend als één van de mooiste ter wereld. Volgens kenners is niet alleen het uitzicht, maar vooral de sfeer ongeëvenaard. 
De marathon wordt meestal in de maand april gelopen. Start en finish zijn op de Coolsingel voor het stadhuis. In 2018 werd echter gestart op de Schiedamsedijk aan de voet van de Erasmusbrug. Dat leverde een mooi plaatje op! In 2018 werd wegens de reconstructie van de Coolsingel de start verlegd van voor het Stadhuis op de Coolsingel naar het Vasteland aan de voet van de Erasmusbrug. Hiermee werd de Erasmusbrug meer dan ooit het symbool voor de Rotterdam Marathon. Tot nu toe passeerden 225.015 marathonlopers de 800 meter lange brug. Dat zijn 450.030 voeten. Bij een gemiddelde staplengte van 80 centimeter zijn dit 1000 stappen per loper. Maar ook weer terug, dus meer dan 450.000.000 stappen werden er op de brug gezet. Dat is gelijk aan 360.024 afgelegde kilometers, oftewel negen keer rond de aarde.
One World Trade Center, de Brandenburger Tor in Berlijn, het Sydney Opera House, het grote standbeeld van Jezus Christus in Rio, De Oriental Pearl TV-toren in Shanghai … Uit solidariteit voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs kleuren overal ter wereld gebouwen en objecten blauw,-wit-rood: de kleuren van de Franse vlag. Ook de Erasmusbrug kleurt blauw-wit-rood. Op 7 januari 2015 werd het redactiekantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in de rue Nicolas-Appert in het 11e arrondissement van Parijs slachtoffer van een terroristische aanslag.
In 2012 is de Erasmusbrug het decor voor het nationale televisiespektakel The Passion. The Passion vertelt het verhaal van Jezus Christus. Op het Willemsplein onder de Erasmusbrug stond dit jaar een groot podium waar duizenden mensen stonden te kijken. Hoofdrollen waren voor Danny de Munk en Berget Lewis. Daarnaast waren onder andere Frans Bauer, Charly Luske, Pierre Wind en onze eigen Rotterdammers Sander de Kramer, Hugo Borst en John de Wolf te zien in het stuk. Voor het slot dook Danny de Munk op in de nok van de Erasmusbrug en bracht een uitvoering van ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato.
Op 3 juli 2010 was onze prachtige havenstad te bewonderen voor de hele wereld. Op deze dag startte hier namelijk de 97e editie van de Tour de France, óp de Erasmusbrug. De champagnekurken knalden in Rotterdam! En terwijl de renners zich verdrongen om een positie in het peloton, werden kijkers thuis getrakteerd op spectaculaire beelden van onze prachtige skyline. Maar het mooiste uitzicht was natuurlijk voor de tienduizenden toeschouwers die naar de stad waren afgereisd.
De jaarlijkse kerstmannenloop was al een bekend fenomeen in steden als Sydney, Milaan, Londen, Antwerpen en Las Vegas, maar nu bracht Q-music de loop naar onze havenstad. Op 19 december 2008 renden drieduizend deelnemers over de Erasmusbrug. De wedstrijd werd bij de mannen gewonnen door Gijs Peters en bij de dames door de topatlete Daphne Panhuijsen.
In samenwerking met de Nederlandse Ski Vereniging bracht Rotterdam wintersport naar Nederland. In oktober 2005 en 2007 stond op het Willemsplein de World Cup Snowboards op het programma. Deze wedstrijd vond plaats op een 100 meter lange en 40 meter hoge schans. 1 miljoen liter echte sneeuw werd vanuit SnowWorld Landgraaf met 24 vrachtwagens vervoerd naar Rotterdam.
40 trucks, gevolgd door 75 duizend uitzinnig dansende festivalbezoekers: zij markeerden in de zomer van 1997 de geboorte van een traditie die Rotterdam de titel dancehoofdstad van Europa zou bezorgen. De Dance Parade groeide binnen enkele edities uit tot het grootste dance-event van de Benelux. Op het hoogtepunt vonden 400 duizend bezoekers hun weg naar de Blaak, Coolsingel en de Erasmusbrug.
In 2003 opende Strand aan de Maas voor het eerst haar deuren. Elke zomer werd het Leuvenhoofd omgebouwd tot strand, inclusief paviljoen. Jaarlijks trokken gemiddeld 200 duizend bezoekers naar het Strand aan de Maas voor het ultieme zomergevoel in hartje Rotterdam. Naast lekker bakken in de zon en genieten van een hapje en een drankje, konden de strandgangers ook salsalessen volgen, muziekavonden bijwonen en beachvolleyballen. De zesde editie van Strand aan de Maas vond plaats in 2008. De slechte zomer van 2007 en 2008 hebben de organisatie doen besluiten de deuren te sluiten.
Skate-surfen op de Erasmusbrug! Samen met enkele andere gemeenten experimenteerde Rotterdam vandaag met een autovrije zaterdag. De Coolsingel, de Erasmusbrug en de Boompjes werden afgesloten voor verkeer om de mensen kennis te laten maken met een autovrij centrum en hen te verleiden tot andersoortige vervoersmiddelen. Niet alleen rollerskaters maakten vandaag gretig gebruik van het asfalt, ook ander wielertuig profiteerden mee!
Hoog bezoek! In 1997 stond Nederland stil bij de Marshallhulp. Mede dankzij deze hulp kwam het naoorlogse Nederland vijftig jaar geleden weer op de been. Het Marshall Plan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad.
Voor deze gelegenheid brachten president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary een bezoek aan Rotterdam. Oud-burgemeester Bram Peper en zijn toenmalige echtgenote Neelie Kroes waren bij de ceremonie aanwezig.
Spektakel op de Nieuwe Maas! Op 13 april 1996 bereikte de pyloon van de Erasmusbrug, onder belangstelling van tienduizend toeschouwers en begeleid door vele schepen, haar thuishaven in Rotterdam.
De pyloon werd in Vlissingen samengesteld en per schip vervoerd naar Rozenburg. Hier zette één van ’s werelds grootste kraanschepen de pyloon op een achterligger en bracht haar naar de plaats waar ze kon worden gemonteerd.
Mijn selectie