Een gedicht van 25 meter breed, op de onderkant van een brug? In Rotterdam doen we dat gewoon. Tijdens het wachten voor een open Mathenesserbrug kun je sinds kort een gedicht van Daniël Dee bewonderen. En de bedenkers van ‘Bruggedichten’ zijn nog niet klaar. Negen andere bruggen moeten ook verfraaid worden met poëzie van Rotterdamse bodem.

Niemand wacht graag voor een openstaande brug. Maar het lezen van een gedicht maakt de wachttijd een stuk leuker! De onderkant van de Mathenesserbrug in Delfshaven is sinds begin mei verfraaid met een levensgroot gedicht van voormalig stadsdichter Daniël Dee, dat hij schreef voor zijn twee dochters. Het ontwerp is van Bart Oppenheimer. Lees hier het gedicht van voormalig Daniël Dee. Daar lees je ook meer over het ontwerp en de ontwerper.

Meer poëzie langs de Schie

Als het aan stichting de Zoek naar Schittering ligt, dan blijft het niet bij dit gedicht op de Mathenesserbrug. De stichting wil een route van bruggedichten realiseren en wel tien bruggen over de Delfshavense Schie verfraaien met Rotterdamse poëzie. De gedichten van Rotterdamse dichters komen onder, op of bij de brug. De gedichten zijn leesbaar voor wandelaars, fietsers en automobilisten.

Het gedicht van Daniël Dee op de Mathenesserbrug in Delfshaven. Foto: Paul van der Blom

Parkhavenbrug is de volgende

Het volgende gedicht komt op de Parkhavenbrug. Het gedicht is al geschreven en het ontwerp gemaakt. Ester Naomi Perquin, voormalig stadsdichter Rotterdam (2011-2012) en Dichter des Vaderlands (2017-2018) schreef het gedicht. Monice Janson is de ontwerper die het gedicht vormgeeft op de brug. Het gedicht en ontwerp blijven geheim tot de aanbrenging. Het streven is dat dit tweede mega-gedicht in het voorjaar van 2020 de brug zal sieren.

Poëzieroute

Voor het initiatief open/dicht_bruggedichten stelde stichting de Zoek naar Schittering ook een route samen met mooie en verrassende gedichten die direct langs de Delfshavense Schie te vinden zijn. Met daarop ook de (toekomstige) bruggedichten. De kades langs de Delfshavense Schie, vanaf Parkhaven tot Overschie, lenen zich heel goed voor een mooie stadswandeling of fietstocht. Bekijk hier de Poëzieroute.De stichting wil ook andere initiatiefnemers, bewoners, ondernemers, stimuleren langs deze poëzieroute gedichten of dichtregels te realiseren. Zodat ook meer voorbijgangers, kinderen, volwassenen, docenten gebruik gaan maken van de route- en de doen-pagina’s op deze website om zelf aan de slag te gaan met of gewoon te genieten van poëzie.

Hulp gezocht!

Het eerst bruggedicht op de Mathenesserbrug is met subsidie van de gemeente Rotterdam via CityLab010 gestart. Andere financiers zijn: het Job Durafonds, CBK Rotterdam, STOER en de gebiedscommissie Delfshaven. De Parkhavenbrug wordt dus binnenkort ook opgesierd worden met een levensgroot gedicht. Het BPD Cultuurfonds en Erasmus Stichting Rotterdam dragen al bij aan de volgende bruggedichten. Maar stichting de Zoek naar Schittering zoekt nog meer fondsen. Wil jij bijdragen aan dit initiatief? Of heb je vragen? Mail naar info@bruggedichten.nl.

Volg de ontwikkelingen op Bruggedichten.nl of op Facebook Bruggedichten.

De onderkant van de Mathenesserbrug in Delfshaven is sinds begin mei verfraaid met een levensgroot gedicht van voormalig stadsdichter Daniël Dee. Foto: Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam logo

Gemeente Rotterdam

Meer van/over deze partner
Mijn selectie