De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft haar campus Woudestein op een 1:1 schaal nagebouwd in Minecraft en dat is een primeur in Nederland! De eerste virtuele stenen van de campus zijn gelegd door een klein team van enthousiaste studenten en sindsdien is het project uitgegroeid tot alle gebouwen van de campus, een geheim ondergronds labyrint dat spelers moeten zien te vinden, een speurtocht naar de 17 Sustainable Development Goals van de VN en nog veel meer.

De campus missen

Nadat de Covid-19 pandemie de universiteit tot een fysieke stop had gebracht, begon het Minecraft project als een manier om studenten te helpen om elkaar te ontmoeten buiten alle Zoom-lessen. Men begon zich namelijk eenzaam te voelen en miste het sociale aspect van de universiteit, precies datgene waar de fysieke campus normaal gesproken een podium voor biedt.

De campus is niet zomaar een plek om alleen te studeren en te werken. Het is een plek waar je je vrienden ontmoet, waar je jezelf als mens ontwikkelt, waar je rondhangt en waar je droomt over de kansen die het leven je te bieden heeft. Het voelt bijna als een klein dorp.

Het gevoel hebben er rond te lopen

“Dit gevoel was zo duidelijk merkbaar in de vele emotionele reacties van studenten en collega’s toen ze de virtuele campus voor het eerst zagen – ze vertelden ons dat het lopen op de virtuele campus hen het gevoel gaf dat ze er echt weer waren”, zegt Alexander Whitcomb, een teamlid van het project. “Wat zo uniek is en het gevoel versterkt er ‘echt’ te zijn, is dat de campus op een 1:1 schaal is nagemaakt. Dus lopen van het ene uiteinde van de campus naar het andere met je avatar in Minecraft duurt precies even lang als dat het zou duren in het echte leven.”

Introductie nieuwe studenten

De Minecraft-campus wordt gebruikt voor het onboarden van alle nieuwe inkomende studenten tijdens de beroemde Eurekaweek 2020, virtuele rondleidingen en daarnaast verkent het ErasmusX-team het spelplatform ook voor educatieve en onderzoeksdoeleinden. Er zijn uitbreidingsplannen in de maak voor het Erasmus MC en het Erasmus University College in de binnenstad.

Bekijk de campus in Minecraft in onderstaande video.

De virtuele campus bezoeken? Kijk dan op: www.virtualerasmus.com

Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Meer van/over deze partner
Mijn selectie