Voor Rotterdam Art Week stellen we telkens een aantal vragen aan een boeiende persoon die actief is op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Deze keer richten we onze vragen aan Karin van Paassen, een energieke en gepassioneerde culturele ondernemer die zich al enkele decennia inzet voor kunst en cultuur in de stad. Ze ontwikkelt tentoonstellingen en educatieve projecten, waarin uiteenlopende disciplines als design, mode, kunst en architectuur vaak naadloos in elkaar overlopen. Toegankelijkheid staat daarbij centraal. Daarnaast is ze zelf ook actief als ontwerper. Tijdens Rotterdam Art Week presenteert ze Jewel.Rotterdam, dat ze coördineert vanuit Stichting 10 tégen 1. Maar liefst 30 Rotterdamse studenten van de opleiding Ad Arts & Crafts, richting sieraadvormgeving van de Hogeschool Rotterdam presenteren, hun collecties.

Jewel.Rotterdam

Toen Rotterdam Art Week het groen licht gaf voor het project heb ik ruim dertig sieraadontwerpers benaderd. Rotterdam kent een goede sieradenopleiding, die wilde ik graag beter uitlichten. Het leuke is dat veel van de ontwerpers elkaar nog niet kenden, dus er zijn op die manier echt nieuwe contacten ontstaan. Samen zijn we vervolgens gaan bouwen aan het project. We spreken iedere maand af en er ontstaat op die manier echt een nieuw netwerk en een Gesamtkunstwerk, waardoor iedereen zich eigenaar van het project voelt. Je doet het echt met elkaar. Ik ga me ervoor inzetten dat dat netwerk blijft bestaan.

Tijdens OBJECT is er een speciale presentatie te zien die is ontworpen door de designers zelf. Daarnaast produceerden we een video met de jonge Rotterdamse dansers van House of Urban Arts, die geprojecteerd zal worden op het gebouw van Van Lanschot bankiers. Ik wilde iets organiseren dat echt voor iedereen toegankelijk is. We hebben ook een aantal enthousiaste ambassadeurs; zo zal het personeel van het restaurant in Het Depot van Museum Boijmans van Beuningen de hele week sieraden van Rotterdamse ontwerpers dragen. En een raadslid voor D66 draagt maar liefst een jaar lang afwisselend sieraden van lokale makers. We organiseren voor Rotterdam Art Week , in samenwerking met Galerie Phoebus, ook een reeks lezingen over sieraden voor de man. We vroegen de deelnemende ontwerpers om sieraden te maken voor mannen, al gaven velen van hen aan dat hun sieraden door iedereen gedragen kunnen worden.

Het leuke is dat het zo’n diverse groep aan makers is; van ragfijn tot heel ruig en autonoom. Het is ook fascinerend om zo’n brede groep van stijlen en materialen – van plastic tot diamanten – te zien. Ik vind het altijd heel jammer als mensen kunst beschouwen als iets elitairs, terwijl het juist voor iedereen is. Soms zit het zelfs letterlijk heel dicht op de huid, zoals in het geval van sieraden en mode.

Kirsten Spuijbroek en Jelmer Noordeman
Kirsten Spuijbroek en Jelmer Noordeman

Rotterdam zit in haar bloed

Rotterdam zit in mijn DNA, het is echt mijn stad en ik heb daar een heel sterke band mee. Dat is een gevoel, maar het heeft vooral ook heel sterk te maken met het feit dat ik zelf heb meegebouwd aan kunst en cultuur in de stad. Ik heb voor mijn gevoel echt een concrete bijdrage  geleverd. Ik werk al sinds eind jaren tachtig in de mode, cultuur en sieradensector, al gebeurde er toen nog niet zoveel op dat vlak. Ik heb altijd geprobeerd om te strijden voor cultuur in brede zin, om het toegankelijk te maken voor iedereen, in alle wijken. Ik probeer om daarbij ook kinderen te betrekken; uiteindelijk neem je cultuur je hele leven mee.

En dat is het leuke aan de stad Rotterdam; als je goeie ideeën hebt dan is er op de één of andere manier altijd ruimte voor. De lijntjes zijn namelijk heel kort. De kansen liggen open en ik heb echt mogelijkheden gekregen om tentoonstellingen op te zetten en projecten te creëren. Stichtingen als Droom en Daad investeren ook echt in de stad, en zij maken Jewel.Rotterdam mede mogelijk. Anderzijds strijden Rotterdammers ook zelf voor hun stad. Denk bijvoorbeeld aan een reeks mecenassen die geld inzamelen om bepaalde buurten hun unieke karakter te laten behouden. De ontwikkelingen in de stad gaan razendsnel; zelfs na een korte afwezigheid zie ik altijd weer dingen die zijn veranderd. Niet altijd goed hoor, maar wél heel fascinerend.

Ik maak ook onderdeel uit van de themagroep Kunst en Cultuur voor D66, waarbij we raadsleden adviseren. Wij weten immers veel beter wat er speelt in de maatschappij. Ik ambieer zelf geen politieke carrière, hoor, maar het is wel fijn om de politiek op deze manier te kunnen voeden.

Rotterdam Art Week highlights

Tijdens Rotterdam Art Week ben ik natuurlijk vaak aanwezig bij Jewel.Rotterdam. Ik heb dus een slimme planning gemaakt waarbij ik vooral de dingen zal gaan bekijken die alleen tijdens die week te zien zijn, met name in het dynamische gebied op loopafstand van OBJECT. Maar ik breng sowieso ook een bezoek aan Art Rotterdam, waar je echt te zien krijgt wat er op dit moment speelt in de kunstwereld. En ik ga zeker ook even kijken bij de Huidenclub. Daarna ga ik de dingen evenementen verkennen die langer te zien zullen zijn, zoals Brutus. Ik verheug me er nu al op!

Karin van Paassen
Karin van Paassen
Mijn selectie