De Rotterdamse street artist Nina Valkhoff schildert voornamelijk dieren, meestal de niet zo knuffelbare. Op 11 oktober nam ze de laatste 2 containers van Noah’s Train onder handen. Het langste mobiele kunstwerk ter wereld kwam toen aan in de Rotterdamse haven.

Nina is een Rotterdamse street artist (muralist), kunstenaar en illustrator. Ze deed de illustratieopleiding van de Willem de Kooning Academie tot ze gevraagd werd om in opdracht een muurschildering te maken. Dat beviel dat zo goed dat ze voor zichzelf begon. Al snel volgden er meer opdrachten en nu is haar werk over heel de wereld te zien; van Portugal, Ierland, en Chili tot Argentinië.

Naaktkat, numbat en vleermuizen

Nina’s werk is natuurlijk ook in Rotterdam te zien! Zo ken je haar naaktkat misschien wel. ‘Die heb ik gemaakt op een muur van een woonhuis in Charlois. De huiseigenaren hadden me gevraagd de buitenmuur op te vrolijken omdat die nogal saai was. Terwijl ik bezig was, midden in de zomer, kwamen er veel mensen langs voor een praatje en om foto’s te maken. Via Instagram reisde de kat de hele wereld over!’ De naaktkat leidde weer tot een mural van een numbat in een champignonnenbos in het Portugese Faro en langbenige vossen in Ierland. En onlangs voltooide Nina haar schildering van twee vleermuizen op de muur in de Afrikaanderwijk tijdens het Rotterdamse POW!WOW festival.

Kleurrijk en onverwacht

Noah’s Train, die bestaat uit 15 beschilderde containers en 180 meter lang is, heeft onder andere Wenen, Berlijn, Parijs, Brussel, Rome en Madrid aangedaan. In die steden zijn de containers van de trein beschilderd door lokale street artists. De kunstwerken zijn geïnspireerd op misschien wel het oudste verhaal ter wereld over milieubescherming: Noach die een ark bouwde waarmee hij vele dieren van de zondvloed redde.

‘Mijn werk sluit daar goed bij aan’, vertelt Nina. ‘Voor de containers van Noah’s Train maak ik natuurlijk ook weer dieren maar dit keer dieren uit de haven van Rotterdam. Daar komen veel dieren voor die je er niet echt verwacht, zoals zeehonden en roofvogels. In mijn schilderingen laat ik altijd een beetje rare of niet zulke bekende, onverwachte dieren zien, kleurrijk en in combinatie met botanische onderwerpen. Dat spreekt mensen aan. Natuur is voor alle leeftijden en culturen en altijd fijn om naar te kijken.’ De Rotterdamse natuur zal door middel van Noah’s train op veel meer plaatsen binnen Europa te zien zijn!

De Rotterdamse street artist Nina Valkhoff schildert voornamelijk dieren, meestal de niet zo knuffelbare. Op 11 oktober nam ze de laatste 2 containers van Noah’s Train onder handen. Foto: Benjamin Arthur.

Noah’s Train

Graffiti en treinen, voorheen twee werelden die botsten. Nu zetten ze zich samen met Noah’s Train in voor klimaatvriendelijk goederenvervoer. De trein is een initiatief van Rail Freight Forward, een Europese coalitie van spoorvervoerders. Het goederenvervoer gaat flink stijgen in Europa. Komende tien jaar zijn er 1 miljoen extra vrachtwagens nodig terwijl de wegen in Europa al aardig vol staan. Goederenvervoer per spoor is volgens Rail Freight Forward het alternatief. Spoorvervoer heeft een lage uitstoot van schadelijke stoffen, verbruikt minder energie en veroorzaakt minder ongelukken. Volgens de initiatiefnemers is het dé manier om de economische groei te realiseren en tegelijkertijd aan de klimaatdoelen te voldoen.

https://www.ninavalkhoff.com/

https://www.railfreightforward.eu/

http://www.powwowrotterdam.nl/

Headerfoto: Benjamin Arthur.

Havenbedrijf Rotterdam

Meer van/over deze partner
Mijn selectie