Rotterdam is een nieuw icoon rijker: het Depot Boijmans van Beuningen. Terwijl de bouw de eindfase nadert en de inrichting in volle gang is, gaat Bouwgrond in première. Deze film vertelt het verhaal achter de architectuur, geschiedenis en toekomst van het depot. Een must see voor iedereen wiens Rotterdamse hart sneller gaat kloppen bij het aanzicht van de stad. Fotograaf en filmmaker Ruben Hamelink werd geïnspireerd door de poëtische tekst ‘Bouwgrond’ van dichtkunstenaar M., waarbij muzikant Winterdagen de muziek componeerde. Hij verwerkt dit in deze bijzondere 7-minuut durende film. Bouw op donderdag 21 januari 2021 om 20.15 uur een reflectiemoment in. Volg het Facebookevent en kijk live op YouTube[link] terug op de bouw van dit icoon.

De film voert je mee naar het begin. Op uitnodiging van Parfum de BoemBoem bezochten poëet M. en muzikant Winterdagen in 2017 meermaals het depot dat toen nog bouwgrond was. Zij spraken architect Winy Maas (MVRDV) en museumdirecteur Sjarel Ex over het spiegelende bouwwerk en brachten dit tot leven in woorden en klanken. Lees hieronder enkele fragmenten uit ‘Bouwgrond’.

De stad en Boijmans, onafscheidelijk hand in hand.
De bodem gezien, dus onuitputtelijk Rotterdam.

Het vooraanzicht is zijaanzicht, beeldend volledig.
Rondom is rijkdom, spiegelklank van vreugde.

Kom, en dans mee naar boven.
Tot het dakterras, en ieder stuk magie langszij is gekomen.

Dagenlang staren tot ik ieder object als mij zal dragen.
Meer dan mens kan maken, schatkamerverhalen.

Nieuw Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam,
hier plukt de hele wereld zijn vruchten van.

Een cadeau aan de stad, dus laten we uitpakken.

In de bijbehorende film combineert filmmaker Ruben Hamelink muziek en poëzie met dans. “Door middel van film en dans heb ik een laag toegevoegd aan het Rotterdamse thema van de kracht in transformatie. Rotterdam als eindeloos transformerende stad, waarin de bouw niet alleen nieuwe iconen creëert, maar zelf het grootste icoon is.” De film is een coproductie met Conny Janssen Danst, gesteund door het Gemeente Rotterdam fonds Visuele Kunsten.

 

Mijn selectie