Van berucht naar beroemd. Van verpauperde probleemwijk tot hippe hotspot… In Katendrecht bonkt het nieuwe culinaire, culturele en creatieve hart van Rotterdam. Hoe De Kaap transformeerde tot hét voorbeeld van succesvolle gebiedsontwikkeling.

Een oude rasechte ‘Kapenees’ kijkt vol verwondering hoe een groep jongens op hun Oxboard – een futuristisch, elektrisch en ‘overdwars skateboard’ – over het gezellige, vernieuwde Deliplein snorren. Trendy restaurants, lunchrooms en cafés. Theater Walhalla, de dagelijkse ambachtelijke versmarkt Fenix Food Factory, Circus Rotjeknor en bruisende festivals… De Kaap van nu leeft en zindert. Of zoals de gevel van e-bikewinkel Crooze het verwoordt: ‘The Future is now.’

Geluiden van vroeger

En toch… wie over de Kaap slentert, waant zich tegelijkertijd in lang vervlogen tijden. Het ritmisch klotsen van de Maas. Met een beetje fantasie hoor je de gonzende fabrieken en stampende scheepsmotoren van weleer nog. Wagons met goederen, die bonken over het spoor. In de Fenixloodsen wachten balen met gerst, cacao en koffie op vervoer… De geluiden van de twintigste eeuw hebben Katendrecht nooit verlaten. De Kaap is in die tijd een grove en grillige lappendeken van industrie, havendepots, spooremplacementen, arbeiderswoningen, zeemanskroegen en andere beruchte plekken van vertier. Als de havenactiviteiten in het tweede deel van de vorige eeuw wegtrekken, stijgt de criminaliteit en raakt het schiereiland in verval.

ss rotterdam claire droppert

‘Kun jij de Kaap aan?’

Tot het begin van deze eeuw. In het masterplan ‘De kern van Katendrecht’ uit 2003 schetst de gemeente Rotterdam de grootschalige herontwikkeling van het haven- en industrieterrein tot een stedelijk woon- en leefgebied. Samen met ontwikkelaar Proper-Stok en woningcorporatie Woonstad Rotterdam blaast de gemeente Katendrecht nieuw leven in. De gebiedscampagne ‘Kun jij de Kaap aan?’ geeft het imago een boost. Investeringen in een gezondheidscentrum, brede school, kinderopvang en een Chinese Kerk brengen de maatschappelijke voorzieningen op peil. Blikvanger is het Kaappark: 6.000 m2 groen dat bestaand en nieuw Katendrecht met elkaar verbindt.

Flirt

Prachtig gerenoveerde panden combineren modern woongenot met de oorspronkelijke sfeer van de havens. De royale lanen met stijlvolle nieuwbouwwoningen en architectonische hoogstandjes. De Kaap lonkt. De Kaap flirt en lokt yuppen, starters, ondernemers, welgestelde gezinnen en senioren. Zo krijgt het nieuwe Katendrecht steeds meer smoel. Aan het einde van onze wandeling wacht een ander icoon dat de verbinding van heden en verleden belichaamt. Terug thuis is het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, het ss Rotterdam aan haar zoveelste jeugd begonnen. Een nieuw leven, met een oude ziel. Net als Katendrecht.

fenix food factory iris van den broek

Meer info: website Kun jij de Kaap aan?

logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie