Onder het motto ‘Building new perspectives’ bouwt de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR ) aan  een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein. In maart is begonnen aan de bouw van een multifunctioneel en energieneutraal onderwijsgebouw en een hypermodern sportgebouw. In de ontwerpen ligt sterk de nadruk op duurzaamheid. Zo komen er bijna 1.000 zonnepanelen op het dak van het sportgebouw en een combinatie van innovatieve technieken en energiebesparende maatregelen maakt dat het nieuwe onderwijsgebouw meer energie oplevert dan het gebruikt.

Het multifunctionele onderwijsgebouw komt naast het Polak Building te staan. Straks zijn daar naast diverse collegezalen en onderwijsruimten, ook een publiek toegankelijk café, een huiskamer, stiltecentrum en studieplekken voor ongeveer 3.000 studenten. Ellen van Schoten, lid van het College van Bestuur, benadrukte het belang van de nieuwe gebouwen: “We willen een prettige plek om te studeren en te ontspannen. Ook omdat we zien dat er steeds meer behoefte is aan kleinschalig onderwijs en aan interdisciplinaire samenwerking.”

Ook komt de grote wens, een CO₂ neutrale campus, weer een stapje dichterbij. Het onderwijsgebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, wordt volgens de principes van circulair bouwen gerealiseerd en is geheel energieneutraal en klimaatbestendig. Revolutionair is het ventilatiesysteem, aangedreven door wind en zonlicht. In het onderwijsgebouw worden bovendien boomstammen verwerkt uit een duurzaam beheerd bos van Staatsbosbeheer. Volgens Wethouder Bas Kurvers (huisvesting) dragen de gebouwen bij aan het aanzien van de campus: “Toen ik hier eind jaren negentig studeerde ging je na college direct naar huis. Nu is de campus echt gezellig geworden.”

Erasmus Universiteit Rotterdam wordt eigenaar van het nieuwe sportgebouw en Stichting Erasmus Sport gaat zorg dragen voor de exploitatie. Met dit nieuwe sportgebouw wil Erasmus Universiteit sporten op de campus verder stimuleren. Het nieuwe sportgebouw biedt als het klaar is ruimte voor ca. 11.000 sportpashouders, 25 verenigingen en faciliteert het 50 verschillende sporten. Met 8.800 m² is het gebouw berekend op de toekomstige vraag. Er zijn drie wedstrijdzalen volgens NOC*NSF keurmerk, twee trainingszalen, een uitgebreide fitnessgelegenheid en horeca.

Voor de bouw staat twee jaar en de verwachting is dat beide gebouwen in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen kunnen worden.

Meer weten over de duurzame campus en de nieuwe gebouwen, bekijk de talkshow:

Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Meer van/over deze partner
Mijn selectie