Er is sprake van een groeiende epidemie van leefstijl-gerelateerde ziektes. Denk aan diabetes of obesitas. En nu blijkt ook nog eens dat leefstijl van grote invloed is op het ziekteverloop van Covid-19. In plaats van slechts met pillen symptomen bestrijden kunnen we beter deze leefstijlziekten bij de kern aanpakken en genezen. Een gezonde leefstijl als medicijn. Helaas doen de meeste geneeskundeopleidingen daar nog te weinig mee en hebben artsen en studenten onvoldoende kennis en vaardigheden om leefstijl in te zetten als medicijn. Daniel Sieczkowski, student Geneeskunde, Healthcare Management en Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) wil hier met de Stichting Student en Leefstijl verandering in brengen.

”Van de ziekten is 60% leefstijl-gerelateerd, maar slechts 1% van het onderwijs in het geneeskundecurriculum gaat over leefstijlgeneeskunde! En dat terwijl de arts voor patiënten het eerste aanspreekpunt en de autoriteit is op het gebied van gezond leven en ziektes genezen”, vertelt Daniel. “Onderwijs hierover is dus essentieel om leefstijl volwaardig onderdeel van behandelingen te laten worden. Student & Leefstijl zet zich hiervoor in. Zo willen wij de zorg van de toekomst  duurzaam beter en doelmatiger maken.”

Gezonde leefstijl als medicijn

Gezonde leefstijl preventief én curatief inzetten
Inmiddels organiseert Student & Leefstijl op alle geneeskundefaculteiten in Nederland de cursus “Students Experienced in Lifestyle and Food” die al door meer dan 1500 studenten is afgerond. Studenten leren hoe zij gezonde voeding en leefstijl, o.a. beweging, slaap, stressreductie en mentale gezondheid, kunnen inzetten als medicijn. Zowel preventief als curatief. De masterclasses worden gegeven door artsen, diëtisten, lifestylecoaches, beweegspecialisten en wetenschappers zoals Liesbeth van Rossum, Jaap Seidell en Tamara de Weijer. Ook zijn er werkgroepen opgericht die zich buigen over hoe het curriculum te veranderen en zijn er keuzevakken en minoren over leefstijl opgezet.

Tips voor gezond leven
Daniel: “Het is altijd een goed moment om te besluiten ‘slecht’ voedsel te laten staan en gezonde dingen te eten en drinken. Inspiratie nodig om de eerste stap te nemen? Neem een kijkje op het online platform Food First Network, dat kennis over gezonde leefstijl toegankelijk maakt voor een breed publiek. Of bekijk onze Voedingsvisie.”

Voedingsfabrikanten hebben ook een verantwoordelijkheid
Daniels missie gaat echter verder dan dat: “Voedingsfabrikanten spelen daarnaast een belangrijke rol in een gezonde leefstijl, want het grootste deel van onze voeding komt uit hun fabrieken. De mate waarin voedsel bewerkt is an sich kan al negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld doordat je er minder verzadigd door raakt en dus meer eet en dus in gewicht aankomt. Ik hoop dat het pleidooi voor leefstijlgeneeskunde het verstand en gevoelens van voedingsfabrikanten zal raken en hen doen inzien dat ook zij veel kunnen verbeteren. De kennis over wat goed is, is er. Nu is het aan de voedingsfabrikanten om zich eraan te committeren en de handen uit de mouwen te steken om ernaar te handelen. “

Leefstijl als rode draad in de zorg en de maatschappij
“Ik wil nu al impact creëren door de zorg van straks tot iets beters te transformeren. Volgens mij is de beste manier om dit te doen het inzetten van een gezonde leefstijl als medicijn. De studenten van nu zijn de artsen van de toekomst. Daarom is onderwijs bieden over leefstijlgeneeskunde volgens mij de beste manier om dit tot de nieuwe normaal te maken onder het medisch personeel.” Het ultieme doel van Daniel en Student & Leefstijl? “Dat leefstijlgeneeskunde een rode draad vormt in het geneeskundecurriculum en uiteindelijk de zorg en maatschappij, waarin we allemaal gezonder en gelukkiger zullen zijn.”

Gezonde leefstijl als medicijn

Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie