Voeg innovatie, interactie en inspiratie samen en voor je het weet bevind je je op het Future Flux Festival op het terrein van RDM Rotterdam. In tien jaar tijd is RDM Rotterdam veranderd van een vervallen industriecomplex in een innovatie-ecosysteem. Tijdens het Future Flux Festival werd aan de hand van nieuwe kunst, technologie, muziek, workshops en verhalen van makers het tienjarig jubileum van RDM Rotterdam gevierd.

Een escaperoom

Met een beetje fantasie kan RDM Rotterdam als één grote escaperoom worden beschouwd. Enkele honderden ambitieuze creatieve en vindingrijke mensen met uiteenlopende competenties komen hier dagelijks samen om in kleine teams te werken aan innovatieve oplossing voor problemen in het bedrijfsleven en de samenleving. Het doel: hun oplossingen tot zo’n succes te maken, dat ze kunnen ‘ontsnappen’ van het RDM-terrein en de sprong naar de markt kunnen maken. Allard Castelein, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat veel startups erin slagen te ontsnappen van het RDM-terrein. ‘’ Hoe dit terrein over tien jaar eruitziet? Exact hetzelfde en toch totaal anders. Dit blijft een innovatie-ecosysteem met dezelfde atmosfeer en dezelfde energie, maar dan wel met andere innovaties op basis van andere technologieën.’’

Honderden innovaties

Het Future Flux Festival biedt een eerste podium aan een groot aantal innovaties die vandaag de dag door talenten worden bedacht.  Een team van de Hogeschool Rotterdam toont de stalen constructie van iets dat uiteindelijk een autonoom elektrisch voertuig moet worden. “Dit voertuig moet straks op de Lijnbaan rijden achter een vuilnisman aan om vuilnis op te halen”, vertelt één van de studenten, die toegeeft dat nog veel werk aan de winkel is. Zijn team is in afwachting van de componenten die nodig zijn voor aandrijving en besturing van de wielen. “En misschien moeten we deze constructie ook nog aanpassen. Waarschijnlijk hebben we het middelste deel niet nodig, zodat we het voertuig korter kunnen maken. Dat is wel zo handig op de Lijnbaan.” In een ‘orange bubble’ vertelt Wilco Stavenuiter van Tetrahedron aan andere jonge ondernemers dat focus belangrijk is als start-up. “Wij willen een kraan bouwen waarmee we de nieuwe generatie windturbines op hoogte kunnen installeren. Die kraan hoeft niet per se heel ver of veel gewicht te kunnen tillen, maar alleen precies datgene wat nodig is voor ons doel. Dan ontstaat ook een kosteneffectieve oplossing.”

Join the future

 Eén van de grootste uitdagingen is het opleiden van talent die aan de slag gaat met grote innovaties. Dat stelt Ron Bormans, bestuursvoorzitter van Hogeschool Rotterdam. “De toekomst waarin we nu leven, lijkt een logisch gevolg van de ontwikkelingen in het verleden. Maar tien of twintig jaar geleden hadden we deze toekomst niet kunnen voorspellen. Ook nu is het onmogelijk om de toekomst te voorspellen, maar toch moeten wij studenten opleiden voor die onbekende toekomst. Dat doen we allereerst door hen alles te vertellen over het verleden en heden. Daarnaast geldt: ‘if you don’t know the future, join the future’. Hier op RDM Rotterdam wordt de toekomst gemaakt.”

Stroom opwekken

Voorafgaand aan het tienjarig jubileum van RDM Rotterdam vonden er allerlei activaties plaats in de binnenstad. Een van deze activaties werd georganiseerd door de Rotterdam Make It Happen merkalliantie. In de Rotterdam Make It Happen container die een middag op het Schouwburgplein stond werden voorbijgangers uitgedaagd om een escaperoom game te spelen. Rotterdammers moesten helpen om de noodgenerator aan te sluiten en deze weer aan de praat te krijgen, door heel hard te fietsen. Bekijk de activatie in onderstaande video.
Dit is een verkorte weergave van een artikel op de website van Havenbedrijf Rotterdam.

Havenbedrijf Rotterdam

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie