Koning Willem-Alexander viert op 27 april zijn verjaardag in Rotterdam met zijn familie. Hij viert die dag ook zijn 10-jarig koningschap in 010. De stad maakt zich klaar voor een onvergetelijk feest. Het centrale thema van Koningsdag 2023 is ‘Wij zijn allemaal kings & queens’.

Rotterdam. Make It Happen. Live

Rotterdam viert 10 jaar Koningsdag op 27 april. Via het YouTube kanaal Rotterdam. Make It Happen. Live kun je tijdens Koningsdag alles volgen via de live streams bij de Erasmusbrug, het Afrikaanderplein, Het Park, de Markthal, de Coolsingel en bij de KPN Led Wall.

Thema

Via de website Koningsdaginrotterdam.nl hebben mensen op hun favoriete thema kunnen stemmen. En dat is flink gedaan. Meer dan 2000 stemmen zijn er uitgebracht op 1 van de 3 thema’s. Ook zijn de thema’s voorgelegd aan een diverse groep van 500 Nederlanders. Het thema ‘Wij zijn allemaal kings & queens’ kreeg 50% van de stemmen en was vooral bij jongeren de favoriet.

‘Wij zijn allemaal kings & queens’ betekent dat iedereen anders, maar bijzonder is. Iedereen doet mee, precies zoals iemand is. Rotterdam denkt niet in hokjes en ziet tijdens Koningsdag de mooiste kanten van iedereen. Op ieder hoofd past een kroon! De andere thema’s waren ‘wereldhaven, wereldburgers’ en ‘de straat is van iedereen’.

Citydressing

Het thema zal onder andere vertaald worden in passende aankleding van de stad. Studio VollaersZwart heeft de opdracht gekregen om de artistieke aankleding van de stad te verzorgen. Het zal straks niemand ontgaan dat Koningsdag dit voorjaar in Rotterdam plaatsvindt. En dat iedereen welkom is om het feest mee te vieren. In februari en maart wordt bekendgemaakt hoe de citydressing-materialen er uit gaan zien en hoe partners van de stad, ondernemers en Rotterdammers aan materialen kunnen komen.

Koningsdaglogo

Het Koningsdaglogo is al wel beschikbaar. Op de website Koningsdaginrotterdam.nl staat informatie over het gebruik van dit logo. Rotterdam doet graag iets extra’s om vanuit Koningsdag iets na te laten aan de toekomst van onze stad. Daarom stelt Rotterdam onder de noemer ‘Oranje Voor Goed’ het Koningsdaglogo beschikbaar om producten te bedenken en te verkopen voor een goed doel. De sociale initiatieven – oftewel de goede doelen – die worden gekozen, hebben te maken met Rotterdamse kinderen en kansengelijkheid. Om deze actie te ondersteunen werkt Rotterdam samen met Voor Goed Agency, aanjagers van sociaal ondernemerschap.

De Koninklijke route

Van de Afrikaanderwijk, over de Nieuwe Maas naar de Binnenrotte in het centrum. Dat is in het kort de Koninklijke route op Koningsdag op 27 april. Wandelend én varend met watertaxi’s krijgt de Koninklijke Familie Rotterdam te zien in al haar veelzijdigheid: verschillende culturen, kunst, architectuur, geschiedenis en toekomst. Iedereen die zichzelf alvast King of Queen wil voelen, kan de route zelf ontdekken. Groepen kunnen de route lopen met een Rotterdamse gids. Download de routekaart of boek een gids op deze pagina.

Koningsdag in Rotterdam is werk in uitvoering samen met bewoners en onze partners in de stad. Op Koningsdaginrotterdam.nl zijn de ontwikkelingen te volgen.

Mijn selectie