De coronatijd heeft al veel mooie samenwerkingen en initiatieven opgeleverd en het drive-thru-museum van Rotterdam Ahoy en Museum Boijmans Van Beuningen is daar een goed voorbeeld van. De evenementenlocatie zat met een lege Hal 1 en het museum had vanwege de verbouwing een groot deel van haar collectie in opslag. Door de krachten te bundelen ontstond er een expositie in Rotterdam Ahoy waar bezoekers met de auto doorheen rijden. Helemaal coronaproof dus.

Evenementenhal wordt tentoonstellingsruimte

Hal 1 van Rotterdam Ahoy is maar liefst 10.000 m2, bijna anderhalf voetbalveld. Groot genoeg om met de auto stapvoets doorheen te rijden en onderweg de kunstwerken te bekijken. De hal is minimaal verlicht, de koplampen van de auto dienen als extra spotlight. De tentoonstelling bestaat uit de drive-thru in de grote hal, een publiekstribune en het buitenterrein met testparcours en horeca met een terras. De expo is tot en met 23 augustus in tijdsloten te bezoeken, dagelijks tussen 10.00 en 21.00 uur.

Alleen voor elektrische auto’s

De tentoonstelling is alleen toegankelijk voor elektrische auto’s. Dit kan de eigen auto van de bezoeker zijn, of een geleende auto. De Rotterdamse autodealer Breeman stelde namelijk elektrische BMW’s en MINI Cooper’s beschikbaar. Voordat je het museum ingaat maak je eerst een proefrit op het testparcours op het buitenterrein. Bezoekers zonder auto kunnen een promenadeticket kopen en de werken vanaf de publiekstribune bekijken.

Drive-thru-ervaring

De videowerken, installaties, schilderijen en sculpturen in het drive-thru-museum zijn groot van formaat, zodat ze goed te zien zijn vanuit de auto. Uitstappen is dan ook niet toegestaan. Wel kun je de auto even parkeren in een speciaal parkeervak. Per dag kunnen er zo’n 750 bezoekers de tentoonstelling in. Een bezoek duurt ongeveer 45 minuten.

Foto: Aad Hoogendoorn

Bestaande kunstwerken en nieuwe installaties

Museum Boijmans Van Beuningen koos zo’n vijftig werken uit de eigen collectie, maar selecteerde ook bruiklenen. Er is werk te zien van Ted Noten, Oskar Kokoschka, Bas Jan Ader, Melanie Smith, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Ugo Rondinone, Cyprien Gaillard, Joep van Lieshout, Wieki Somers, Jim Shaw en installaties van Bas Princen, Trenton Doyle Hancock, Anselm Kiefer, Olaf Nicolai en Marijke van Warmerdam. Frank Bruggeman en Bas van Beek werden uitgenodigd om een nieuwe installatie speciaal voor de tentoonstelling te maken.

Natuur en de mens

Het thema van de tentoonstelling is het spanningsveld tussen de natuur en de mens. Het coronavirus laat zien dat iets kleins als een virus, grote impact heeft op de mens. Het toont onze kwetsbaarheid. Eén van de werken is Bunkhouse van Paul McCarthy. De kunstenaar is bekend van Santa Claus – op z’n Rotterdams: Kabouter Buttplug – en gaat met zijn maatschappijkritische werk vaker in op menselijk gedrag.

Samenwerken tijdens corona

Het idee van het drive-thru-museum kwam tot stand in de coronaperiode. Het kunstleven in de stad lag stil en theaters en expositiezalen waren leeg. Museum Boijmans Van Beuningen ging opzoek naar een andere weg naar het publiek, een nieuwe start. Dankzij de samenwerking met Rotterdam Ahoy en vele betrokken partners ontstond er een coronaproof expositie. Zeker nu veel Rotterdammers niet op vakantie gaan, een welkom uitje.

Meer informatie en tickets via www.boijmans.nl/drivethru.

Tekst: Renee Schouwenburg
Headerfoto: Aad Hoogendoorn

Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum. Al sinds 1849 gevestigd in het hart van Rotterdam, gesticht door Rotterdammers voor Rotterdammers. Boijmans staat net als de stad voor bijzondere ervaringen.

Meer van/over deze partner
Mijn selectie