Rotterdam is de stad waar veel mogelijk is. De stad waar jij jouw ambities in werking kan zetten. De stad met onwijs veel veerkracht. De stad die altijd aan is. ‘Het is de stad die keer op keer mijn perspectief vergroot, en zo blijf ik kansen zien en oplossingen bedenken.’ – Wesley Dos Santos. Rotterdam. Make It Happen.

Rotterdam is een stad waar de Make It Happen-mentaliteit voelbaar en zichtbaar is. Deze Rotterdammers hebben iets rauws, zijn ondernemend en initiatiefrijk en hebben een blik die verder gaat dan onze landsgrenzen. Ze zien kansen in de markt of samenleving en ze zien waar het beter moet. Ze zijn no nonsense, hebben lef en zeggen waar het op staat. Daarnaast hebben ze altijd een open vizier en laten ze mensen in hun waarde. Ze dragen bij aan diversiteit en zijn betrokken bij hun omgeving en maatschappij. Deze Rotterdamse Make It Happenaars zijn volhardend, vindingrijk en hebben vertrouwen in zichzelf. Bedenken hoe het wél kan als er tegenwerking is en gaan door waar anderen stoppen. Duik in zes verhalen van ondernemende Rotterdammers die hun dromen najagen en hun eigen unieke verhaal delen!

Tan Do drukt zijn creatieve stempel op de Rotterdamse horeca

Tan Do, eigenaar van restaurant Little V en grandcafé Dodo. Zijn zaken, net als Rotterdam, zijn nooit af. In een branche die het nu ongelooflijk moeilijk heeft, denkt hij in mogelijkheden om zijn product beter te maken dan ooit. Zijn visie op goed eten en de daarbij behorende beleving kent geen grenzen.

Tan Do is een echte ondernemer met lef. Met daadkracht en vertrouwen in zijn eigen kracht, deed hij wat veel ondernemers in deze tijd niet durven. Midden in de coronapandemie opende hij de deuren van grandcafé Dodo. Do zag juist opties en talrijke kansen

Margaret West kleurt het Maho kwartier

Margaret West is een rasechte Rotterdammer met twee winkels en een eigen kledinglabel. Zij is trots op de veerkracht van Rotterdam. Net als haar stad speelt West in op veranderingen om in beweging te blijven. Want Rotterdam staat nooit stil. Laat je inspireren en ontdek hoe haar ondernemingen, ook in deze tijd, het straatbeeld van het Maho kwartier kleuren.

Mode zit al jaren in het bloed van West. Zo startte zij eerst als stylist en opende later haar kledingboetiek Ginza. ‘Door mijn ervaring en gevoel voor modetrends weet ik precies hoe ik een private label moet vertalen naar de behoeften van de hedendaagse vrouw’, aldus West. Door dit gedachtegoed is West, haar eigen kledinglabel begonnen, genaamd ‘Margaret West’. Dit label biedt vrouwen kledingstukken van kwaliteit voor een betaalbare prijs.

Wesley dos Santos maakt zijn dromen waar in Delfshaven

Wesley Dos Santos is een jonge Rotterdamse ondernemer en een rolmodel voor velen. Als oprichter van het circulaire waterrecreatiebedrijf IKapitein blijft hij, ook in deze tijd, kansen zien en oplossingen bedenken die bijdragen aan een nog mooier en duurzamer Rotterdam. ‘De afgelopen twee jaren hebben mij doen inzien dat het heel erg belangrijk is om te staan als een huis maar om te bewegen als een schip. En ik denk dat je alleen op die manier je doelen zult blijven behalen’, vertelt Dos Santos. Wesley is een echte Rotterdammer; ondernemend, grensverleggend en rauw.

Deze ambitieuze pionier heeft niet één maar drie bedrijven opgestart in de afgelopen jaren. Naast IKapitein richtte hij ook Aqua Mobility, een concept met duurzame waterfietsen en zijn eigen sneaker label Diversité Footwear op. Duurzaamheid speelt altijd een belangrijke rol voor Dos Santos. Niet alleen in de waterfietsen van Aqua Mobility, maar ook in zijn sneakerlabel. Zo zijn de zolen van zeventig procent gerecycled rubber gemaakt en wordt er gebruik gemaakt van ‘vegan leather’.

Malou Zuur beweegt zich door een veelzijdig Rotterdam

Malou Zuur, geboren en getogen Rotterdamse en eigenaresse van yoga & booty onderneming LouZen. Het is haar uitdaging om mensen in beweging te krijgen, juist nu. Haar oplossingen om mensen fit en flexibel te houden zijn net zo creatief en veelzijdig als Rotterdam. Van grote hoogte tot puur natuur; er is altijd een plek die past.

Zuur is al van jongs af aan bezig met fit zijn, en dit uitte ze van meet af aan via verschillende sporten. Ze deelt deze passie graag met anderen . ‘Je moet creatief zijn en in oplossingen kunnen denken om mensen fit en flexibel te krijgen’, vertelt Zuur.

Frankie Dros over een bruisend Noordplein

Frankie Dros, medeorganisator van Blijdorp Festival, Containerbar Noord en de pas geopende nachtclub RTM. Now & Wow, waar Dros voor het eerst als achttienjarige heen ging, was een hele beleving en grote inspiratiebron voor hem. Na dit uitstapje begon hij met het organiseren van zijn eigen evenementen, en met groot succes. De eerste editie van een van de grootste festivals van Rotterdam, is in 2014 van start gegaan; het Blijdorp Festival.

Als creatief ondernemer is hij altijd op zoek naar nieuwe en inspirerende plekken. Een paar jaar geleden viel zijn oog op het onontdekte Noordplein, waar hij Containerbar Noord begon. ‘Het Noordplein was een te gaaf plekje om er niks mee te doen’, volgens Dros. Inmiddels is de populaire pop-up bar uitgegroeid tot een vaste horecazaak met tijdelijke takeaway. Samen met de wekelijkse Oogstmarkt brengt hij het Noordplein tot leven, ook nu.

Nacho’s bijdrage aan de Rotterdamse skyline

Dit is Nacho Velasco. Hij werkt als Associate Architect bij MVRDV, een internationaal architectenbureau met Rotterdamse roots. Grensverleggend en liefde voor architectuur, zo kan je Nacho omschrijven. ‘Wie een evenement bijwoont als de Rotterdam Architectuur Maand of Rotterdam Marathon, voelt de culturele diversiteit van de stad. ‘Door deze diversiteit, is Rotterdam altijd in beweging en past zich gemakkelijk aan bij nieuwe realiteiten’, aldus Nacho.

Nacho werkte aan de nieuwste aanwinst van de Wilhelminapier, de Sax. Het spectaculaire ontwerp bestaat uit twee met elkaar verbonden torens van maar liefst 51 verdiepingen. Ongetwijfeld een nieuwe blikvanger in de Rotterdamse skyline. Rotterdam bouwt aan de toekomst, altijd.

Mijn selectie