Van een atelier in Rotterdam naar de catwalk op de New York Fashion Week. Van zo’n erkenning droomt elke jonge modeontwerper. Voor de Rotterdamse Mirjam Manusama gaat deze droom uitkomen. Haar duurzame collectie Anima | Animus zal in september 2021 aan de wereld getoond worden.

Mirjam’s geduld wordt al enige tijd op de proef gesteld. Oorspronkelijk zou haar debuut op het wereldtoneel plaatsvinden in september 2020. De coronacrisis gooit vooralsnog roet in het eten. Gelukkig zit de beeldend kunstenaar nooit stil en is zij vorig jaar begonnen haar eigen fashion label Manusama Nuance. Hiermee wil zij haar slow fashion aan de man of vrouw brengen.

Slow fashion is de tegenhanger van fast fashion. Een shirt van 5 euro is een belasting voor mens en milieu. Door kleinschalige fabricage met natuurlijke en duurzame materialen wil zij verantwoordelijke productie en consumptie aanmoedigen. Uitdragen waar je voor staat is waar het bij haar om draait. Mirjam ontwerpt kleding die door beide geslachten en in elk seizoen gedragen kunnen worden.

Hiermee laat Mirjam een ander geluid horen in de industrie. Een geluid dat ze deelt met andere kleine ondernemers in deze groeiende sector voor Rotterdam. Dit ondernemerschap vertaalt zich in creativiteit en innovatie met een Rotterdamse mentaliteit. Waar dat toe kan leiden laat Mirjam zien.

Mijn selectie