Uit onderzoek van masterstudent Myrthe van Delden blijkt dat Rotterdamse campagnes als ‘Wapens de wijk uit’ effectief zijn in het tegengaan van ondermijnende criminaliteit op Rotterdam-Zuid. Zij levert hiermee een belangrijke wetenschappelijke bijdrage aan het bevorderen van ‘positieve veiligheid’. Bovendien wint ze hiermee de Rotterdam Scriptieprijs 2019 die ze overhandigd kreeg door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Ondermijnende criminaliteit, zoals mensenhandel, witwassen en cybercrime, is een van de complexe problemen waar Rotterdam mee te maken heeft. Rotterdam probeert dit op een innovatieve manier, door gedragsverandering, aan te pakken. Uit onderzoek van Van Delden blijkt dat positieve gedragsbeïnvloeding en aandacht voor de omgeving goed werkt.

Niet normaal

In bijvoorbeeld de campagne ‘Wapens de wijk uit’ wordt een sociale norm gesteld, namelijk dat bijna iedereen het niet normaal vindt om een wapen te hebben.  Zo wordt wapenbezit teruggedrongen en mensen aangemoedigd om overtredingen te melden bij de politie. Bovendien worden er veranderingen in het straatbeeld aangebracht om meer openheid en zichtbaarheid te creëren.

Verleiden tot legaal gedrag

Op Rotterdam Zuid wordt zo een omgeving gecreëerd waarin mensen als het ware ‘verleid’ worden om legaal gedrag te vertonen in plaats van crimineel gedrag. Een omgeving die als meer veilig ervaren wordt, door positieve gevoelens als verbinding en geborgenheid te versterken.

Inspiratie voor andere steden

Myrthe van Delden en burgemeester Ahmed Aboutaleb vertellen in onderstaand filmpje waarom het zo belangrijk is dat deze gedragswetenschappelijke inzichten worden gebruikt bij het bestrijden van criminaliteit en het bevorderen van ‘positieve veiligheid’. De onderzoeksresultaten kunnen als voorbeeld en inspiratie dienen voor bijvoorbeeld andere wijken in Rotterdam en andere steden met dergelijke complexe problemen.

Over de Rotterdam Scriptieprijs

De Rotterdam Scriptieprijs is in het leven geroepen door de Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam voor studenten die een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de regio Rotterdam. De prijs bestaat uit een oorkonde, een Rotterdams kunstwerk en een geldbedrag van 1500 euro.

Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Meer van/over deze partner
Mijn selectie