Meubelontwerper Luka Wasch studeerde afgelopen jaar af aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam en won met haar onalledaagse afstudeerproject de Baars & Bloemhoff Talent Award. In datzelfde jaar stond ze met de tafeltjes waar ze mee afstudeerde op de Dutch Design Week en is ze deel van het selecte groepje studenten dat aankomend jaar op het prestigieuze Salone del Mobile in Milaan mag staan.  Na met verve afgestudeerd te zijn, kijkt Luka terug op een mooie tijd op het Hout- en Meubileringscollege (HMC) aan de Melanchtonweg in Schiebroek. Hier begon het immers allemaal voor haar. Ze vertelt over de kansen die ze kreeg op het HMC, hoe de docenten haar begeleidden en wat Rotterdam voor haar betekent. 

Een meubel zonder functie

Luka maakte afgelopen jaar furore met haar afstudeerproject. Ze maakte twee tafeltjes die de interesse wekte van menig docent maar ook van verschillende designers. “Ik wilde kijken of ik een meubel kon maken dat niet meer zou functioneren als meubel en de grens opzoeken van meubels en hun functionaliteit, dus besloot ik twee schuin aflopende tafeltjes te maken. De tafeltjes zien er misschien uit als tafeltjes, maar lopen dusdanig scheef dat er niets meer opgezet kan worden. Dat wekt de vraag of op dat moment een tafel nog wel een tafel is”. Luka geeft met deze meubels een vrij conceptuele invulling aan haar opleiding, terwijl het HMC vooral een praktijkgerichte school is. Maar vanuit het HMC was er genoeg ruimte voor deze creativiteit. “In eerste instantie waren mijn docenten wel sceptisch, want in de wereld van meubelmakerij worden vooral dingen gemaakt die een doel dienen. Maar mijn docenten hebben me enorm gesteund in mijn idee en me goed geholpen in mijn traject. Zolang het werk aan de exameneisen voldeed was het allemaal oké”. [caption id="attachment_37431" align="aligncenter" width="3744"] Faux Furniture. Foto door Luka Wasch[/caption]

Salone

Uiteindelijk heeft haar eigenzinnige project haar geen windeieren gelegd, want in 2021 mag Luka met een select groepje van haar opleiding naar de Salone del Mobile in Milaan, de belangrijkste meubel- en designbeurs van de wereld. De Salone biedt een enorme kans en Luka hoopt daar een producent voor haar tafeltjes te vinden. In eerste instantie zou de groep kunstenaars al in 2020 deelnemen aan de Salone, maar deze zal helaas niet doorgaan in verband met COVID-19. De Salone del Mobile is naast de belangrijkste designbeurs, ook de grootste. Ieder jaar komen hier 370.000 mensen uit 188 verschillende landen op af. Het kan dus een enorme invloed hebben op de loopbaan van ontwerpers, vindt ook Miranda van der Veere, Hoofd Marketing & Communicatie van het HMC: “We zien het geregeld gebeuren dat er studenten zijn die doormiddel van de Salone in Milaan hun product waar kunnen maken en daar uiteindelijk hun werk van kunnen maken. Het biedt enorm veel kansen en opent vaak vele deuren”.

Klaarstomen

De studenten worden vanuit het HMC goed begeleid en voorbereid op de Salone. “We willen echt dat ze alles uit deze kans halen, dus zorgen we dat er aan alles gedacht wordt. Van praktische dingen als visitekaartjes tot wie de studenten willen ontmoeten op de beurs”.  Naast voorbereiden op de Salone legt het Hout- en Meubileringscollege ook veel nadruk op het klaarstomen van de studenten voor de tijd na hun studie. Zo worden bijvoorbeeld buitenlandse stages zeer aanbevolen om ervaring in het werkveld op te doen. Zo is ook Luka naar het buitenland geweest: “Naast mijn Nederlandse stage heb ik stage gelopen in Skive in Denemarken als deel van een uitwisselingsproject. Ik vond het fantastisch om te zien hoe ze zich in Scandinavië op hun eigen manier verhouden tot het vak. Die tijd heeft me absoluut enorm geïnspireerd”.

De kansrijke stad 

Rotterdam is een stad van kunst en cultuur, een stad waar kansen worden gecreëerd en gegrepen, en staat bekend om zijn doeners-cultuur. Luka is het daar volledig mee eens en merkt dat eveneens: “Er heerst een echte hands-on mentaliteit die voelbaar is in de stad. Dat heeft mij enorm geholpen, want van nature had ik dat wat minder. Ik was best een twijfelaar en kon daarin blijven hangen, maar de mensen hier op het HMC en de Rotterdammers daaromheen hebben me doen inzien dat je soms gewoon dingen moet doen en dan gaan er vanzelf dingen rollen. Dat is me hier echt bijgebracht en daar ben ik enorm blij mee”. [caption id="attachment_37447" align="aligncenter" width="6000"] Prijswinnaars van voorgaande jaren[/caption] Rotterdam ontwikkelt zich de laatste jaren steeds meer als echte ontwerp-stad en zet zichzelf hiermee op de kaart. “Zo zien we steeds meer hotspots voor meubelmakers in Rotterdam, zoals de Keilewerf”, vertelt Van der Veere. “In het verleden zijn daar leerlingen van ons terecht gekomen die op het snijvlak van productie en conceptueel ontwerpen vallen. We zien dat Rotterdam op de radar staat van zowel studenten als professionals”.  Onder kunstenaars wordt Rotterdam met zijn ontwerp-broedplaatsen als de Keilewerf, De Wasserij, De Kroon en Voorhaven 57  het afgelopen decennium steeds populairder. Maar ook voor kunstliefhebbers wordt Rotterdam als kunst-stad steeds interessanter met kunstfestivals als Art Rotterdam Week waar o.a. OBJECT afgelopen jaren deel van was.

Samen sterk

Om de koppeling met de stad extra kracht bij te zetten wordt er door het HMC nauw samengewerkt met de gemeente Rotterdam en andere topinstituten in de stad, en worden er naast stages ook bedrijfsbezoeken en architectentours georganiseerd zodat de studenten echt weten wat er speelt in de stad en hoe zij zich daartoe kunnen verhouden op professioneel vlak.  Er worden projecten en uitwisselingen gedaan met o.a. de Willem de Kooning Academie (WDKA), de TU Delft en het Scheepvaart en Transport College (STC). Zo is er bijvoorbeeld een vak waarbij studenten Interieuradviseur van het HMC die willen doorstromen naar de WDKA geholpen worden bij hun overgang, kunnen de leerlingen bij het STC terecht om les te krijgen in lassen en komen leerlingen van het STC bij het HMC om bepaalde houttechnieken te leren. Zo overstijgt de samenwerking niet alleen de grens tussen verschillende vakgebieden, maar ook die van verschillende opleidingsniveaus.

Dromen

Het behalen van de Salone is natuurlijk al een behaald doel op zich, maar Luka kijkt al lang vooruit. “Het liefst zou ik mijn eigen meubels en producten willen ontwerpen, zelf willen produceren en verkopen. Ik droom ervan om compleet vrij te zijn om te maken waar ik trots op ben en daarvan te kunnen leven. Dat zou ik fantastisch vinden. Rotterdam is hier de perfecte stad voor”.  
logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Mijn selectie