Rotterdam is rauw, grensverleggend en no-nonsense. Een stad om trots op te zijn. Move over, I’m Next. Dat is de stad van nu, met trots, moed maar ook kennis, allure en grootstedelijke flair die de bewoners helpt om doelbewust te kunnen bouwen aan hun toekomst. De inwoners van Rotterdam maken de stad. De inwoners verdienen het dan ook om in beeld te zijn. Vijf fotografen hebben Rotterdam en de Rotterdammers vastgelegd op hun eigen bijzondere manier binnen het unieke project ‘Move Over I’m Next’. 

Iedereen in beeld

Vanuit de gedachte dat iedereen in beeld moet zijn heeft de Rotterdam Make It Happen merkalliantie in samenwerking met het Rotterdams Beeldfonds professionele fotografen gevraagd een projectvoorstel in te dienen binnen het thema Move Over I’m Next. Vragen als ‘’ Wat voegt jouw project toe aan het bestaande beeld van Rotterdam? en ‘’ Hoe wil je deze serie beelden representatief laten zijn voor de stad?’’ waren hierbij belangrijk.

Op basis van deze projectvoorstellen hebben curatoren Nicole Robbers, Dirk Jan Visser, Harriet Duurvoort en Abigail Norville vijf fotografen geselecteerd . Fotografen Luis Xertu, Frank Hanswijk, Joost van der Vleuten, Annabel Oosteweeghel en Shehera Grot kregen een half jaar de tijd om het volgens hen ontbrekende beeld van de stad toe te voegen. Hier zijn vijf prachtige series beelden uitgekomen die elk op hun eigen manier aanvullend zijn op het bestaande beeld van Rotterdam. Benieuwd naar de achterliggende gedachten? Lees en kijk dan snel verder. Hierna geven de fotografen toelichting bij hun werk.

Team Spirit

Waar denk je aan als je aan Rotterdam denkt? Sportteams op amateurniveau? Kleine kans! Luis Xertu is in zijn serie gretig op zoek gegaan naar dezelfde stilte en het afstandelijke standpunt dat hij zo treffend vond in het Scrum III-schilderij van Pyke Koch. Zijn foto’s verkennen een format waarin de mentale focus van het individu en zijn eigen intimiteit centraal staan en waar het dynamische aspect van sport, de competitie en zijn regels bewust worden genegeerd.

Terrain Vague

Rotterdam heeft nog een aantal onbestemde, tijdelijke zones in de stad. Die zones kun je duiden met de naam ‘ terrain vague’. De meeste mensen zullen de schoonheid van dit soort gebieden niet zien, maar Frank Hanswijk gebruikt zijn serie als een pleidooi om deze zones te koesteren in een omgeving die volledig uitgetekend, doorgerekend en geprogrammeerd is.

Dorpen aan de Maas

De Maas wordt weleens als de rode draad van Rotterdam gezien. Fotograaf Joost van der Vleuten werd door deze rode draad geïnspireerd en zocht in de nabijheid van de rivier de door de stad ingekapselde dorpse plekken op. Joost is van mening dat juist deze dorpen een mooie en bijzondere kant van Rotterdam laten zien, die normaal gesproken weinig aandacht krijgen. Rotterdam zelf begon immers toch ook ooit als een dorp?!

Rotterdam in beweging

Rotterdam staat nooit stil, Rotterdam is een stad in beweging.  In haar fotoserie wilde Annabel Oosteweeghel die beweging letterlijk vastleggen. Dit heeft zij gedaan door te werken met dansers uit Rotterdam, dansers van verschillende nationaliteiten waarmee ze dynamiek van de stad heeft verbeeld. Het sociale karakter van dans, waarbij een sterke band is tussen omstanders en mededansers, maakt dat Rotterdam in de serie een stad is van en voor mensen.

Do It For The Culture

In Rotterdam bestaat een grote groep mensen die opgroeit of is opgegroeid tussen twee culturen. Een van die mensen is fotografe Shehera Grot. Aan de hand van haar serie onderzoekt zij de identiteit van een groep Rotterdammers die opgroeien tussen twee culturen. ‘’ Wie zijn zij?, Welke traditionele gebruiken houden zij vast? Is het mogelijk dat twee culturen volledig samen smelten?’’

Zestig unieke beelden

De fotografen hebben samen voor zestig unieke beelden gezorgd die een verrijking zijn op het al bestaande beeld over Rotterdam. De zestig beelden zijn via onderstaande collectie te downloaden en mogen twee jaar lang worden gebruikt onder de voorwaarden die geldend zijn op de Rotterdam Branding Toolkit.

Gemeente Rotterdam logo

Gemeente Rotterdam

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie