Het creëren van een positieve maatschappelijke impact staat bij de Erasmus Universiteit Rotterdam voorop. En dat is niet alleen door academisch onderzoek, maar ook door de initiatieven die in het bedrijfsleven worden opgezet door alumni van de EUR. Diederick van der Wijck, alumnus International Management, helpt met zijn bedrijf ‘Forward Incubator’ ondernemers met een vluchtelingachtergrond met het opzetten van hun bedrijf in Nederland.

“De weg naar een eigen bedrijf in Nederland is erg uitdagend voor vluchtelingen”, vertelt Van der Wijck in de onderstaande mini-documentaire. “Onze programma’s confronteren de deelnemers met deze realiteit en zorgen ervoor dat zij de problemen kunnen oplossen die zij tegenkomen op hun weg naar succes. Daarvoor bieden we kwalitatief hoogwaardige trainingen en coaching door ervaren ondernemers, en ondersteuning door studenten.”

Zo zien we de Syrische Tamim en Rahaf die een onderneming beginnen in koffie, gemaakt van dadelzaden. Rahaf vertelt: “Wij weten niet hoe het belastingsysteem in Nederland werkt of waar je je bedrijf moet registreren, daar helpt Forward Incubator je bij.”

En we zien Mohammed die met zijn bedrijf warmtepompen op zonne-energie levert aan boeren in Soedan, die zo minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Er is namelijk een brandstofcrisis in het land, waardoor brandstof voor arme boeren vaak onbetaalbaar is en ze hun gewassen op het land niet kunnen irrigeren. De oplossing die Mohammed bedacht, Greenwheeltech, zorgt ervoor dat boeren op duurzame en voordelige wijze hun land kunnen bewerken.

Met de hulp van Forward Incubator krijgt het bedrijf van Mohammed nu voet aan de grond in Soedan en verkopen Rahaf en Tamim hun koffie via een webshop en verschillende cafés in Amsterdam.

Logo Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie