Enkele jaren geleden is Flower Turbines ontstaan; een bedrijf dat kleine innovatieve windturbines maakt, die geschikt zijn voor stedelijke gebieden. In 2019 werd de technologie gescout door PortXL, een innovatie acceleratie programma voor startende ondernemers. Sinds kort is het bedrijf gevestigd in het ‘Innovation Dock’ op RDM Heijplaat.
Het concept van
Flower Turbines ontstond enkele jaren geleden. CEO Daniël Farb creëerde een ontwerp en bouwde een testturbine, maar hij maakte nooit echt de stap om een bedrijf op te bouwen. Toen de technologie gescout werd door PortXL, kwam Daniël Farb in contact met zijn toekomstige partner Roy Osinga, huidig Europees directeur van Flower Turbines. Roy Osinga was destijds werkzaam als regionaal manager bij ECOncrete. Samen werden ze toegelaten tot het programma, waarbij ze vervolgens de turbine presenteerden aan diverse bedrijven uit het Rotterdamse maritieme ecosysteem. “PortXL hielp ons om de eerste contacten te leggen, waarna het op onze eigen kracht aankwam om woorden om te zetten in daden. En dat kunnen we in Rotterdam”, vertelt Osinga. Nog geen twee maanden later werd Flower Turbines BV opgericht in Nederland.
Unieke duurzame innovatie
Het idee om een windturbine te gaan bouwen, is volgens de Europees directeur een logische beslissing. “In Nederland waait het meer dan dat de zon schijnt, maar zon en wind gaan ook heel goed samen. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de energietransitie.” Wat de windturbines uniek maakt, is dat ze stil zijn en makkelijk ingepast kunnen worden in stedelijke gebieden. De kleinste turbine is een meter, de grootste is zes meter hoog en zijn gemaakt in de vorm van een tulp. Ze zijn ontworpen om al bij weinig wind te starten en vanuit elke windrichting schone energie te produceren. Daarnaast kun je ze dicht bij elkaar zetten, want in clusters laten ze hun buurman nog beter presteren. Per vierkante meter leveren ze meer energie dan zonne-energie. Windenergie kan daarmee een alternatief of juist een aanvulling zijn op zonnepanelen.
RDM als locatie
Het RDM Innovation Dock in Heijplaat biedt de ruimte om de windturbines goed te laten zien; ze passen namelijk niet in een standaard kantoor. “We kunnen op RDM ook goed onze nieuwe ontwikkelingen testen. Daarnaast hebben we verbinding met het ecosysteem van RDM; scholen, zoals RDM Centre of Expertise en IT Campus, maar ook bedrijven die langskomen. In 2020 blijven we hoe dan ook nog op RDM. Het zou zelfs kunnen dat we nog uitbreiden, want dat is hier ook mogelijk.”
Financiële groei
De twee ondernemers zijn met privékapitaal gestart en kregen het vervolgens voor elkaar om circa een miljoen dollar in te zamelen via crowdfunding. “Vooral nadat we hier in Nederland de eerste resultaten lieten zien, contracten hadden getekend en de eerste demoversie verscheen, ging het erg snel. Dat geld kunnen we nu gebruiken om allerlei specialisten in te schakelen.” Ook heeft de organisatie een innovatielening gekregen, waarbij de bankiers het vertrouwen in Flower Turbines laten zien. “Als ondernemer blijf je wel continue bezig met je team om financiële keuzes te maken. Dat maakt ondernemen ook zo’n mooi vak”.
Drie belangrijke elementen
Volgens Osinga zijn er drie belangrijke elementen nodig om een goede innovatie tot volwassenheid te brengen. Het technisch concept moet kloppen, in het geval van Flower Turbines is dat de aerodynamische efficiency. Verder moet een ondernemer zich bewust zijn dat hij veel geld kwijt is aan investeringen en tenslotte moet je goed weten voor welke klanten je waar en wanneer waarde toevoegt.
Naast het professioneel stapsgewijs bouwen van een organisatie, is Flower Turbines ook ambitieus. “Onze droom is om binnen drie jaar een organisatie te hebben staan die tussen de 10 en 50 miljoen euro omzet heeft. Zo hebben we begin dit jaar alle laadpalen voor fietsen en scooters overgenomen van het bedrijf Ecotap. Hiermee kunnen we direct met een volwassen product naar de markt. Dit is een van de bouwstenen van onze groeistrategie, die uiteindelijk moet resulteren in een samenhangend pakket van diensten om energievoorziening toegankelijk te maken voor een brede doelgroep. Daarmee geven we de energietransitie een duwtje in de rug”.
Dit artikel verscheen op de Port of Rotterdam website.