Street art is booming in Rotterdam. Je hebt zelf ongetwijfeld ook al eens oog in oog gestaan met een piece. Of anders heb je er wel posts over gezien op Instagram, Facebook of Twitter. Toeristen en Rotterdammers delen de kunstwerken maar wat graag op hun social accounts. Ook de interactieve Rotterdam Make It Happen-kunstwerken zijn regelmatig het decor van social posts. Heb jij ze al gezien? In dit artikel verklappen we waar je deze interactieve streetart pareltjes kunt vinden! [video width="1080" height="1920" mp4="https://rotterdammakeithappen.nl/app/uploads/2021/01/Interactieve-Kunstwerken-Staand-1080p.mp4"][/video]

Verbonden

De coronacrisis blijft niet voor altijd zichtbaar in het straatbeeld. Alhoewel. Deze tijd is namelijk vastgelegd in kunstwerken op het oude transformatorstation aan de Claes de Vrieselaan met de kruising van de Nieuwe Binnenweg. Rondom het gebouw zie je handen de menselijke behoefte aan connectie uitbeelden. Het vat de wens samen om verbonden te blijven in een tijd waarin afstand houden de norm is. Kunstenaarsduo Bier en Brood weten je te raken, zelfs op anderhalve meter. De murals maken onderdeel uit van het initiatief ‘Geef me de Ruimte’ in de wijk Middelland. Rotterdamse partners, ondernemers en creatives steken de handen uit de mouwen met deze expo van Art, Fashion en Design. Een mooi voorbeeld hoe in crisistijd kansen worden gecreëerd voor de kunst en cultuursector.

Alle hens aan dek

Als je over de Boompjes fietst en wegdroomt over de imposante boten die over de Maas varen, vergeet dan niet om ook de kade te checken. Op één van de muren op de Boompjeskade vind je namelijk het vissersschip van kunstenaar Bart Smeets, dat een zware storm probeert te trotseren.  Alle hens aan dek!

Op weg naar de top

De menselijke piramide van Daan Botlek op de kruising van de Schilderstraat en Schiedamse Vest past perfect bij Rotterdam Make It Happen. Rotterdammers die actief deel uitmaken van de stad en eraan bijdragen. Er mist één schakel om de ‘white men’ allemaal aan elkaar te verbinden. Ben jij die schakel?

Spring maar achterop bij mij

Waar staan wij Nederlanders onder andere om bekend in het buitenland? Juist: om onze fietscultuur! Ook in Rotterdam fietsen we wat af. Kunstenaar Calvin Sprague pakt ook liever de fiets dan de auto. Op een aantal fietsen van Calvin kan je nu heel makkelijk achterop springen. Je vindt ze in de Delftsestraat.

Iconisch Rotterdam

Rotterdam heeft prachtige iconen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Erasmusbrug? De Canadese Ian Kirk Patrick raakte geïnspireerd door deze iconen en verwerkte naast de Rotterdamse iconen ook bekende kunstwerken in het streetart piece de Phoenix aan de Kruiskade. Hoeveel kan jij er ontdekken?

Urban Jungle

In de Bloemkwekersstraat - een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg - vind je tegenwoordig een bont gezelschap. Een vosje vóór de muur,  waarop verder een uil, hert, toekan, mus en hond jou opwachten!  Kunstenaar I am Eelco wil met zijn werk de natuur weer terug brengen in de stad!

De mouwen opstropen

Kunstenaar Collin van der Sluijs weet als geen ander dat Rotterdammers een echte harde werkersmentaliteit hebben. Zijn grootouders komen namelijk zelf uit de havenstad. Met dit in zijn achterhoofd creëerde hij het werk City Swing, een weelderige muurschildering met als centraal punt een visdiefje - een vogel die veel in de Rotterdamse haven voorkomt - waarmee hij verwijst naar de werkmentaliteit van Rotterdammers, naar de haven en het alom tegenwoordige water. Je vindt het werk aan de Karel Doormanstraat.

Een natuurwonder 

De woontorens van Calypso zijn bewoond, het Kruisplein en het Stationsplein zijn voltooid, de Mauritsplaats is opgeknapt, maar de kale betonnen muur in de hoek bleef een doorn in het oog. Tijd voor de kers op de taart, vonden de bewoners rondom de Mauritsplaats. Ze sloegen de handen ineen om deze kale muur te verfraaien en vroegen Mothership om hulp. Kunstenaars Monique Benthin & Rick Messemaker kregen via Mothership te horen over het project van de bewoners en kwamen met de Calypso Falls: een levensgrote foto van de IJslandse waterval Seljalandsfoss, een van de beroemdste watervallen van IJsland. Vergeet de drukte van de stad, neem plaats op de bijzondere Rotterdam Make It Happen rots en waan je even in een andere wereld!
Gemeente Rotterdam logo

Gemeente Rotterdam

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie