Collectie van wereldformaat

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum. Al sinds 1849 gevestigd in het hart van Rotterdam, gesticht door Rotterdammers voor Rotterdammers. Boijmans staat net als de stad voor bijzondere ervaringen. De collectie bestaat inmiddels uit meer dan 151.000 objecten en bevat meesterwerken van Jheronimus Bosch, Pieter Bruegel, Jan van Eyck en Rembrandt tot Dalí, Kees van Dongen, Edvard Munch en Charley Toorop. Boijmans toont ook prominent installaties van hedendaagse kunstenaars zoals de spiegelkamer van Yayoi Kusama. De veelzijdige collectie is ontstaan vanuit de passie van particuliere verzamelaars. Het museum ontleent zijn naam aan twee belangrijke verzamelaars: Frans Boijmans en Daniël George van Beuningen. Sinds eind mei 2019 is het museumgebouw gesloten voor een grootschalige renovatie en vernieuwing. Mecanoo architecten is uitgekozen om het ontwerp te maken. In 2026 presenteert Rotterdam zijn cultuurpark van internationaal niveau. Met het vernieuwde Museum Boijmans Van Beuningen als centrale speler en in de rol van verbinder.

Nieuw spiegelend icoon

Het depot is echt, het staat er al, pal naast het museum, het spiegelt de stad en is gebouwd met vele duizenden kilo’s staal en beton, maar tegelijkertijd lijkt het niet van deze wereld. Alsof het als een soort komeet of meteoriet in Rotterdam is beland. Een gebouw ergens tussen science en fiction. Het tart de wetten van de natuur en architectuur. Het is de triomf van de fantasie, van het geloof in wat kan zijn. Rotterdam Make It Happen. De hele collectie wordt vanaf september 2021 getoond in het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen. Dat is een wereldprimeur. Het ontwerp is van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

Boijmans voor iedereen

Tot die tijd trekt Boijmans Rotterdam en de wereld in om jong en oud te raken met de internationale topcollectie. Met acht buurlocaties in de stad is er een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar van 2019/2020 bezoeken we Rotterdamse scholen en gaat met échte collectiestukken de klas in, ook in het volgende schooljaar. Boijmans experimenteert online om de collectie zichtbaar te houden.

 

Fotocredits:
Ossip van Duivenbode
Jannes Linders

Mijn selectie