Nieuwe Instituut & Huis Sonneveld
Het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur & unieke museumwoning uit 1933. Ontdek de tentoonstellingen, kom langs in de boekwinkel, drink koffie op het mooie terras van het museumcafé of beleef de seizoenen tijdens een wandeling in de wilde tuin. Nieuwe Instituut & Huis Sonneveld liggen op loopafstand van het Centraal Station, in het Rotterdamse Museumpark en hebben Kunsthal Rotterdam, Depot Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum als buren.

Het instituut houdt zich bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, klimaatverandering, de opkomst van kunstmatige intelligentie en ruimtelijke ordening. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, leveren aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage. Nieuwe Instituut toont het werk van ontwerpers, brengt mensen met elkaar in contact, verzamelt, ontwikkelt en deelt kennis. Events Nieuwe Instituut biedt een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur, met onder andere boekpresentaties, Research Nights en de lezingenreeks Een avond met… waarin nieuwe en gevestigde namen uit het ontwerpveld een podium krijgen.

De Rijkscollectie
De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw is een van de grootste architectuurcollecties ter wereld, met zo’n vier miljoen tekeningen, maquettes, foto’s, brieven en digitale bestanden. Daarnaast zet het instituut zich in netwerkverband in voor het behoud van ontwerparchieven en archieven op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. Het verleden is een inspiratiebron bij actuele vraagstukken en het vormgeven van de toekomst. Er wordt extra aandacht besteed aan belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen die in het verleden onderbelicht zijn gebleven, zoals het werk van vrouwen in de architectuur of de invloed die de kraakbeweging heeft op stedelijke ontwikkeling.

Internationaal
Nieuwe Instituut is verantwoordelijk voor de officiële Nederlandse inzending aan de Architectuurbiënnale van Venetië. Daarnaast organiseerde het instituut presentaties in onder meer Milaan, Shenzen, Sao Paulo, Londen, Sharjah en Hong Kong. Ook ondersteunt het Nieuwe Instituut Nederlandse ontwerpers die in het buitenland aan de slag willen.

Huis Sonneveld
Dit huis aan de rand van het Museumpark, is begin jaren dertig ontworpen en is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De woning is een gesamtkunstwerk, waarin gebouw, interieur en tuin in samenhang zijn vormgegeven. Het interieur, met voornamelijk meubels van Gispen, heeft een opvallend en onverwacht kleurenpalet.

Mijn selectie