Bezoek Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld in Rotterdam, het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur én unieke museumwoning uit 1933. Ontdek onze tentoonstellingen, kom langs in de boekwinkel, drink koffie op het mooie terras van het museumcafé of beleef de seizoenen tijdens een wandeling in de wilde tuin. Voor kinderen zijn er speciale routes met leuke opdrachten. Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld liggen op loopafstand van het Centraal Station, in het Rotterdamse Museumpark en hebben Kunsthal Rotterdam, Depot Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum als buren.

Nieuwe Instituut houdt zich bezig met de grote ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de krapte op de woningmarkt, klimaatverandering, de opkomst van kunstmatige intelligentie en ruimtelijke ordening. Ontwerpers, waaronder architecten en digitale makers, leveren aan die ontwikkelingen een belangrijke bijdrage. Nieuwe Instituut toont het werk van ontwerpers, brengt mensen met elkaar in contact, verzamelt, ontwikkelt en deelt kennis.

De Rijkscollectie

Nieuwe Instituut ontfermt zich over het verleden van de ontwerpsector. De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw is een van de grootste architectuurcollecties ter wereld, met zo’n vier miljoen tekeningen, maquettes, foto’s, brieven en digitale bestanden. Daarnaast zet het instituut zich in netwerkverband in voor het behoud van ontwerparchieven en archieven op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. De collectie wordt gebruikt voor onderzoek en presentaties in binnen- en buitenland. Je kunt de architectuurcollectie online raadplegen of in het vrij toegankelijke Research Centre.

Het verleden is een inspiratiebron bij actuele vraagstukken en het vormgeven van de toekomst. Daarbij besteden wij extra aandacht aan belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen die in het verleden onderbelicht zijn gebleven, zoals het werk van vrouwen in de architectuur of de invloed die de kraakbeweging heeft op stedelijke ontwikkeling.

Events

Iedere week vind je in het Nieuwe Instituut een afwisselend programma over architectuur, design en digitale cultuur, met onder andere boekpresentaties, Research Nights en de lezingenreeks Een avond met… waarin nieuwe en gevestigde namen uit het ontwerpveld een podium krijgen.

Internationaal

Nieuwe Instituut is verantwoordelijk voor de officiële Nederlandse inzending aan de Architectuurbiënnale van Venetië. Daarnaast organiseerde het instituut presentaties in onder meer Milaan, Shenzen, Sao Paulo, Londen, Sharjah en Hong Kong. Ook ondersteunt het Nieuwe Instituut Nederlandse ontwerpers die in het buitenland aan de slag willen.

Families en kinderen

Nieuwe Instituut is gratis te bezoeken voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bezoek het museum en Huis Sonneveld met het hele gezin en ervaar in een speciaal programma hoe het is om als ontwerper naar de wereld om je heen te kijken. Je realiseert je dat alles in je omgeving is ontworpen en dat je, in de rol van ontwerper, daaraan een bijdrage kunt leveren.

Huis Sonneveld

Deze villa aan de rand van het Museumpark is begin jaren dertig ontworpen en is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De woning is een gesammtkunstwerk, waarin gebouw, interieur en tuin in samenhang zijn vormgegeven. Het interieur, met voornamelijk meubels van Gispen, heeft een opvallend en onverwacht kleurenpalet. Een ticket voor Nieuwe Instituut geeft ook toegang tot Huis Sonneveld. De museumwoning kan ook op zichzelf bezocht worden.

Mijn selectie