Ons Verhaal
Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is een regionale luchthaven met ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid, innovatie, passagiersbeleving en verbinding met de regio. Elk jaar reizen meer dan twee miljoen passagiers via onze luchthaven naar meer dan vijftig Europese bestemmingen, zowel voor zakelijke- als privéreizen.

Een luchthaven dichtbij
Rotterdam The Hague Airport, als onderdeel van de Royal Schiphol Group, draagt actief bij aan de ontwikkeling van de regio. We zijn niet alleen een luchthaven, maar ook een werkgever, een plek voor opleiding, een proeftuin voor innovatie, verbinder, zakelijke partner en het visitekaartje van de regio. Samen met onze partners creëren we een onderscheidende passagiersbeleving en spelen we een leidende rol in de transformatie en vernieuwing van de luchtvaartsector. Bovendien vervullen we een belangrijke maatschappelijke rol als vertrekpunt voor trauma- en politiehelikopters.

Passagiers staan centraal
Ons doel is om passagiers een warm welkom te bieden en ervoor te zorgen dat ze met plezier terugkomen. We streven naar persoonlijke aandacht gedurende elke fase van hun reis: vanaf het moment dat ze op weg zijn naar onze luchthaven tot het moment van instappen in het vliegtuig en weer terugkomen. Daarbij staat veiligheid, efficiëntie en gebruiksgemak staan hoog in het vaandel.

Duurzaamheid
Verandering is essentieel om de luchtvaart duurzamer te maken en de impact op het milieu te verminderen. Daarom zijn we actief bezig met het verduurzamen van onze luchthaven en stimuleren we daarnaast de ontwikkeling van nieuwe vormen van vliegen, zoals Sustainable Aviation Fuel (SAF), waterstofaangedreven- en elektrisch vliegen. Ons doel is om tegen 2030 volledig afval- en CO2-emissievrij te zijn in de terminal en de grondgebonden activiteiten op het platform.. Als proeftuin voor innovatie faciliteren we het luchthavengebied als demonstratie- en testlocatie voor nieuwe duurzame ideeën en oplossingen voor vliegen. Door de kleinschaligheid van onze luchthaven en de nauwe samenwerking met de andere luchthavens van de Schiphol Group, universiteiten/scholen en externe partners is het mogelijk om snel en efficiënt experimenteren.

Geschiedenis
De luchtvaartgeschiedenis van Rotterdam begon in 1783 met de eerste bemande luchtballonvlucht. In 1920 werd Vliegveld Waalhaven geopend in Rotterdam-Zuid. Dit vliegveld, oorspronkelijk bedoeld voor militair gebruik, groeide al snel uit tot een belangrijk knooppunt voor civiele luchtvaartactiviteiten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Vliegveld Waalhaven volledig verwoest. In 1956 opende Rotterdam The Hague Airport haar deuren in de polder Zestienhoven, waarmee een nieuwe fase in de luchtvaartgeschiedenis van de regio werd ingeluid. Door de strategische ligging tussen Rotterdam en Den Haag kreeg de luchthaven in 2010 de naam Rotterdam The Hague Airport, in lijn met de oprichting van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Mijn selectie