“Dit is dé tijd voor het aanleggen van een geveltuin”
Samen met bewoners duizend geveltuinen realiseren in Rotterdam. Dat plan sudderde al jaren in het hoofd van duurzaam ondernemer Raymond Landegent. Corona gaf hem het laatste zetje: “Ik heb tijd én andere mensen hebben nu tijd.” Vorige week startte Raymond een light-campagne geveltuinen via zijn Facebookpagina Plantenasiel Rotterdam. Op 22 mei, de Dag van de Biodiversiteit, gaat zijn geveltuinactie met veel tamtam de lucht in.
Plantenasiel Rotterdam?
“Deze Facebookgroep heb ik in 2013 gestart uit liefde voor planten. Op deze pagina delen we dagelijks tips om je (kamer-)plant te onderhouden of nieuw leven in te blazen, bieden we stekjes aan om op te halen en stellen we planten voor ter ruil of ‘oppas’. Ik kwam op het idee toen ik zag dat er een landelijke Facebookgroep was. Ik dacht gelijk: Dit werkt alleen als het lokaal is. Want niemand uit Rotterdam gaat naar Amersfoort of Groningen voor een stekje.”
En nu, in tijden van Corona, loopt het storm?
“De pagina loopt supergoed, helemaal nu. We hebben 6000 leden; allemaal Rotterdamse groenliefhebbers. Deze mensen hebben nu tijd, ze zijn thuis en willen met hun handen in de aarde. Het is lente. Dat zie je aan de tuincentra, die zijn super druk. Ook bij mij kriebelt het. Normaal organiseer ik evenementen voor Blue City, maar dat werk is helemaal stilgevallen. Dus ook daarom is dit hét moment om met planten aan de gang te gaan.”
Vorige week heb je voor het eerst op Facebook een bericht gepost over jouw idee voor duizend geveltuinen.
“Met de vette kop: TIJD VOOR EEN GEVELTUIN! En een paar foto’s van mensen die heerlijk voor hun voordeur in het groen zitten. En de tekst: ‘Wil je er aankomende zomer ook zo bijzitten? Dan is het nu de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Tussen het thuiswerken door kan je vrij makkelijk een uurtje vrij maken voor het aanleggen hiervan.’ Er werd super veel op gereageerd. Sindsdien zijn er al dertig geveltuinen aangelegd.”
Na jouw oproep op Facebook belde de lokale zender Open Rotterdam.
“Ze vonden het een leuke actie. Ze vroegen of ze me mochten filmen zodat ze hun kijkers konden laten zien hoe je een geveltuin aanlegt. Natuurlijk mag dat. Hoe meer aandacht hoe beter. Mijn ambitie is een beweging in gang te zetten. Hoe mooi zou het zijn als we er over een half jaar duizend geveltuinen bij hebben. Daarvan leg ik er zelf denk ik honderd aan. De overige geveltuinen doen bewoners zelf. Hoe meer mensen meedoen hoe beter.”
Is een geveltuin aanleggen echt maar een uurtje werk?
“Echt. Met een goede schep of spade steek je de tegels uit de grond. Als je ze rechtop in het zand zet, hoef je ze niet eens af te voeren. Daarna een beetje zand eruit scheppen en wat overblijft vermengen met potgrond. Planten d’r in en het grote genieten kan beginnen. ‘Een uurtje werk, jarenlang plezier’, zeg ik daar over. Zeker als je kiest voor meerjarige planten. Je moet er geen viooltjes in zetten.”
Hoeveel onderhoud vraagt een geveltuin?
“Elke tuin heeft tijd en liefde nodig. Het is natuur. Maar met vijf minuten per week kom je een heel eind. Een kwestie van een beetje water geven en af en toe wat harken. Daar hoeft niemand het om te laten. En een geveltuin heeft heel veel voordelen. Dit is de top drie: 1. Het fleurt de straat instant op. 2. Je komt vrolijker thuis. 3. Het is goed voor bijtjes en de insecten.”
“Een uurtje werk, jarenlang plezier”
Als ik nu een geveltuin wil aanleggen, wat moet ik dan doen?
“Meld je aan bij Plantenasiel Rotterdam (via Facebook of Instagram) en geef aan dat je een geveltuin wilt. Bekijk het filmpje van de aanleg en start gewoon. Als je advies wilt over aanleg en planten, vraag het. Als je in een hele straat geveltuinen wilt, laat het me weten. Ik kan adviseren over een totaalplaatje en helpen bij de aanleg. Dit is dé tijd voor een geveltuin. Als straks de teugels weer losgelaten worden, is de tijd zo weer weg.”
Tekst: Esther Wienese
Beeldmateriaal: Raymond Landegent en Open Rotterdam