Rotterdam staat bekend als stad van doeners, pioniers en om haar ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit. Waar iedere dag vele mensen, bedrijven en instellingen samenwerken om elkaar en de stad vooruit te helpen. Experiment wordt niet geschuwd, eerder omarmd. Innovatie is niet eng, het is als het bloed dat door de aderen van de ondernemende Rotterdammer loopt.

Een circulaire stad is een zelfregulerende stad waarin we slim en efficiënt omgaan met grondstoffen, water, energie en afval. Onze grote uitdagingen van vandaag en morgen gaan over duurzaamheid, energietransitie en de ontwikkeling van een nieuwe, circulaire economie. Rotterdam is zeer ambitieus op deze thema’s en vervult graag een voorlopersrol. Zo heeft de Maasstad als doel dat circulariteit in 2030 de norm is. In 2050 moet de stedelijke economie volledig circulair zijn.

Maar hoe doen we dat, veranderen van een traditionele lineaire economie naar een circulaire economie waarin productie en consumptie perfect op elkaar zijn afgestemd en er geen afval meer bestaat? Er is niet één pasklaar antwoord, ook niet een eenvoudige oplossing. De ontwikkeling van een circulaire samenleving is een proces van samen leren en ontdekken, uitproberen, de nek uit durven steken en vooral de passie en wil om verder te komen. Ook als de weg een hobbelige is. Omdat we samen onze stad beter, mooier, gezonder, slimmer en eerlijker willen maken en omdat we naar een duurzame toekomst streven.

Magazine Rotterdam Circulair

Dit magazine geeft antwoord op de vraag hoe Rotterdam de transitie van een lineaire naar een circulaire economie wil inzetten. Hoe gaat bijvoorbeeld de haven om met duurzaamheid en circulariteit? Welke rol hebben BlueCity en RDM hierin? Hoe doen ze dat bij het Erasmus MC? Oftewel: hoe maken we samen onze stad beter, mooier, gezonder, slimmer en eerlijker op weg naar een duurzame toekomst?

Stuk voor stuk inspirerende verhalen, die aanzetten tot reflectie. Je leest ze allemaal in het magazine Rotterdam Circulair!

 

Mijn selectie