Studenten van Zadkine Startcollege koken samen met hun horeca-docenten maaltijden voor kwetsbare Rotterdammers. De studenten willen zich zo graag inzetten dat ze zelfs in hun vakantie in de rij staan om te helpen. Opleidingsmanager bij Zadkine Startcollege locatie Rotterdam-Zuid, Nilanthi Lammers is enthousiast. “We zien dat ons initiatief iets losmaakt bij onze studenten en docenten.”

Wat houdt Zadkine Startcollege in?

“Wij bieden mbo-opleidingen van 1 jaar aan, aan studenten die om wat voor reden dan ook zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs. Bijvoorbeeld omdat ze uit detentie komen, uit een zorginstelling of dagbesteding komen of het vmbo niet gehaald hebben. Maar ook mensen die net in Nederland zijn komen wonen. Vaak zijn het studenten die een opleiding op niveau 2 willen gaan doen, maar daar eerst niveau 1 voor nodig hebben. Ook bieden we hen alle begeleiding die ze individueel nodig hebben.”

Jullie koken maaltijden voor Rotterdammers, hoe is dat idee ontstaan?

“Vanuit onze horeca-opleiding koken we altijd al voor een klein bedrag maaltijden voor Rotterdammers uit Vreewijk die daar behoefte aan hebben. Normaal kunnen ze dat ook in ons gebouw opeten, maar vanwege Corona viel dat weg. Op LinkedIn zag ik een oproep van wijkagent Natalie van Hoorn waarin ze vroeg of er mensen waren die hulp konden bieden bij maaltijden voor kwetsbare kinderen. Veel kinderen krijgen in deze tijd geen gezonde maaltijd meer thuis. Dat ging me vreselijk aan het hart.”

Hoe is het balletje gaan rollen?

“Ik heb gereageerd dat wij natuurlijk iets wilden betekenen. Onze docenten horeca waren direct enthousiast. Onze studenten komen vaak zelf uit een kwetsbare positie, voor hen is het ook fijn om iets te kunnen betekenen. Natalie heeft veel reacties gekregen en ons in contact gebracht met de gemeente Rotterdam. Ons werd de vraag gesteld hoeveel maaltijden we konden maken. Wij konden veel doen. Uiteindelijk hebben we afgesproken dat we in totaal 3.000 maaltijden maken, verspreid over 10 weken.”

Werken jullie alleen?

“Wij werken veel samen met partners. Wij kopen zelf producten in, maar er wordt ons ook veel geschonken. Daardoor kunnen we de prijs van een maaltijd laag houden. 3 keer per week komt er een busje van Pameijer om de maaltijden op te halen en deze naar het Huis van de Wijk De Nieuwe Gaffel te brengen. Vandaaruit worden de maaltijden verspreid door de stad. De Facilicom Foundation vergoedt de kostprijs van de maaltijd.”

Hoe zijn de reacties?

“We krijgen hele warme, positieve reacties. Vanuit onze partners, maar ook vanuit bewoners uit Vreewijk. De studenten zijn super enthousiast. Ze staan in de rij om mee te mogen koken. Vanwege de maatregelen kunnen er maar maximaal 2 docenten en 2 studenten tegelijkertijd in de keuken zijn. Maar er wordt zelfs in de schoolvakantie doorgekookt. Ook onze docenten willen zich extra inzetten in deze tijd. Mooi om te zien.”

Blijven jullie in de toekomst maaltijden maken?

“Absoluut. We zien dat ons initiatief iets losmaakt bij onze studenten en docenten. Het voelt goed om iets te doen voor de maatschappij. Ook als alles weer normaler wordt, willen we dit blijven doen. Er zal altijd behoefte zijn aan gezonde maaltijden voor een kleine prijs. De samenwerking met onze partners gaat ook goed. Laten we het gevoel vasthouden dat we iets doen voor mensen die dat nodig hebben.”

Kunnen jullie nog hulp gebruiken?

“Je maakt ons onwijs blij met producenten die anders weggegooid worden, bijvoorbeeld door de houdbaarheidsdatum. Vanwege deze donaties kunnen we de maaltijden blijven aanbieden. (Halal) vlees is erg welkom, net als groente en fruit. Ik ben bereikbaar op: 06 41 12 22 77 of n.lammers@zadkine.nl.

Studenten staan te popelen om maaltijden te koken voor kwetsbare Rotterdammers
Mijn selectie