Een modelwoning voor ouderen, met daarin een robotkat, een slaaprobot en een slimme speaker waartegen de bewoner dagelijks “Hé, goedemorgen” moet zeggen. Vreemd? Science fiction? Nee hoor. De gemeente heeft in Overschie samen met enkele andere organisaties zo’n bijzondere modelwoning gebouwd en geopend. De woning is helemaal gericht op het bijstaan van ouderen om lang en veilig thuis te kunnen blijven wonen.
De proeftuin van morgen
Rotterdam is in veel opzichten een proeftuin voor de stad van morgen. Hier ontstaan regelmatig initiatieven om mens en stad te helpen om te gaan met veranderende uitdagingen. Een van de actuele maatschappelijke tendensen is vergrijzing. Die komt met nieuwe vraagstukken. Hoe richten we onze zorg in op toenemende en veranderende vraag? Blijft zorg betaalbaar en toegankelijk? Hoe lang kunnen mensen zelfstandig blijven wonen? In Rotterdam wordt actief gewerkt aan oplossingen voor deze en andere vraagstukken. Ondernemers, wetenschappers, zorgverleners en andere instanties werken samen aan het verkrijgen van inzichten en het ontwikkelen van oplossingen voor de stad en de samenleving van morgen.
De gemeente werkt in Overschie samen met wmo radar, Woonstad Rotterdam en de Hogeschool Rotterdam in een bijzondere modelwoning, vol met technische snufjes die ouderen moeten helpen in hun dagelijkse leven. Zo is er een slaaprobot die de ademhaling helpt verlagen en een digitale klok die helpt op tijd medicijnen in te nemen. Of een slimme speaker die antwoord geeft op vragen als waar de dichtstbijzijnde apotheek is. De gemeente Rotterdam investeert in deze futurische toepassingen vanuit het streven ouderen langer en veilig thuis te kunnen laten wonen. De modelwoning in Overschie bevat ruim 70 technische snufjes die Rotterdammers kunnen lenen om thuis te testen.
Volgens verantwoordelijk wethouder Sven de Langen (Ouderen en Zorg) is de modelwoning hard nodig. “De samenleving verandert, innovatie in de zorg is van groot belang. Oudere Rotterdammers kunnen daardoor niet alleen langer thuis wonen, ze kunnen ook gezonder oud worden.” De gemeente gaf daarom subsidie voor de woning, en woningcorporatie Woonstad Rotterdam stelde de woning (het modelhuis) aan het Mookhoekplein beschikbaar.
Slimme speaker en een robotkat
De slimme producten helpen ouderen op allerlei vlakken. Zo kunnen ze met de slimme speaker Google Home bijvoorbeeld antwoord krijgen waar de dichtstbijzijnde apotheek is of muziek afspelen, door tegen de speaker te praten. Andere nieuwtjes zijn bijvoorbeeld de robotkat en een slaaprobot. De robotkat zorgt voor gezelligheid in huis, kan op schoot liggen, echt bewegen en miauwen. De slaaprobot is een beer die op een innovatieve manier helpt de ademhaling van mensen te verlagen, waardoor zij beter slapen. Ook is er een digitale klok die iets vergeetachtige mensen eraan helpt te herinneren dat het tijd is om medicijnen in te nemen.
[caption id="attachment_24183" align="aligncenter" width="662"]
De Robotkat. Foto: Arjen-Jan Stada[/caption]
Hé, goedemorgen!
Daarnaast er zijn ook veel snufjes die zorgen voor veiligheid van ouderen. Zoals de slimme speaker van Google. Er is de toepassing ‘weer thuis’ waarbij je ’s ochtends voor een bepaalde tijd even “Hé, goedemorgen” tegen de speaker moet zeggen. Doe je dat niet, dan stuurt de speaker een alarmbericht naar bijvoorbeeld de kinderen of familie. En er is een digitale deurspion, die het ouderen makkelijk maakt om ongewenste gasten buiten te houden.
70 nieuwe snufjes
”Ouderen kunnen dankzij allerlei technische hulpmiddelen langer zelfstandig thuis wonen”, zegt projectleider Joke van Kervel van
wmo radar. “Maar ik spreek veel ouderen die een drempel ervaren om die techniek te gebruiken. Wij willen die drempel verlagen door hen in onze comfortwoning (e-health-woning) kennis te laten maken met die snufjes.” Op dit moment zijn er zeventig producten, maar als er behoefte aan is, kunnen er in de toekomst nieuwe snufjes aan toegevoegd worden. Kervel: “Studenten van de Hogeschool Rotterdam interviewen de bezoekers om te horen hoe ze tegen technologie aankijken, waar ze in hun dagelijks leven tegenaan lopen, waar ze behoefte aan hebben. En ze vragen naar hun ervaringen bij het testen van de producten.”
Wmo radar heeft bij de selectie van producten gekeken of het in de buurt te verkrijgen is. “Daarnaast kijken we ook naar de betaalbaarheid. We zullen het initiatief nemen om daarover het gesprek aan te gaan met onder meer zorgverzekeraars.” Naast de subsidie van Gemeente Rotterdam investeert
wmo radar 68.000 euro in deze nieuwe voorziening in Overschie. Ook woningcorporatie Woonstad heeft een belangrijk aandeel in het project door de woningruimte aan het Mookhoekplein een jaar beschikbaar te stellen.
De
comfortwoning is aan het Mookhoekplein 15. Deze is te bezoeken op maandagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur en op donderdagen tussen 13.30 uur en 15.30 uur. Het is ook mogelijk om voor andere dagen een afspraak te maken, op via de
website.