Boven Rotterdam vlogen op 5 mei 300 verlichte drones die een zwerm spreeuwen verbeeldden. Met dit symbool voor vrijheid en hoop staken Studio DRIFT en Mothership Rotterdammers een hart onder de riem. Via een livestreaming op tv en online konden inwoners samen naar het schouwspel kijken en werden zij op Bevrijdingsdag toch met elkaar samengebracht. Niet toevallig was het kunstwerk te zien in de stad waar het Erasmus MC staat. ‘Hou vol’ zegt het project tegen de gezondheidszorg in Nederland.
Zwerm spreeuwen
Franchise Freedom is een bekend kunstwerk van kunstenaarsduo
Studio DRIFT, dat al op meerdere plaatsen in de wereld te zien was. Bijvoorbeeld op het Burning Man Festival in de Verenigde Staten. Lonneke Gordijn, van Studio DRIFT: “Het vliegend kunstwerk bestaat uit honderden verlichte drones, die als een zwerm door de lucht vliegen. Ze bootsen het vliegpatroon van een groep spreeuwen na, het is als een ballet in de lucht.”
Symbool voor vrijheid
Vanwege de coronacrisis staat Bevrijdingsdag dit jaar in een ander daglicht. De publieke evenementen en activiteiten gaan niet door. Lonneke Gordijn: “Wij vroegen ons af of we iets konden doen om bij te dragen in deze tijd. De vogels van Franchise Freedom die boven de aarde uitstijgen symboliseren vrijheid. Het project past zo goed bij 5 mei dat we besloten om ons kunstwerk aan te bieden aan Rotterdam. Zo beleeft de stad toch iets fysieks in deze rare tijd. ”
Kunstproject realiseren
Om het project in krap twee weken tijd te kunnen realiseren klopt het kunstenaarsduo aan bij
Mothership. De Rotterdamse organisatie realiseert kunstprojecten in de openbare ruimte en is onder meer verantwoordelijk voor het plafond van de Markthal en de verlichte Brandgrens in Rotterdam in 2007.
[caption id="attachment_37604" align="aligncenter" width="800"]
Foto: Ossip van Duivenbode[/caption]
Twee weken de tijd
Mothership en Studio DRIFT kennen elkaar al jaren. Jeroen Everaert, oprichter van Mothership: “Toen Studio DRIFT ons vroeg om te helpen waren we direct enthousiast. We kennen de weg goed in Rotterdam en zijn ervaren in het regelen van grote projecten. Bovendien wilden we al langer met het kunstenaarsduo samenwerken. We waren er snel uit: juist nu moeten we de handen ineenslaan.”
Bergen verzetten in coronatijd
De partijen leggen het project direct voor aan de gemeente. En hoewel het behoorlijk complex is om te organiseren, krijgen ze meteen bijval. Jeroen Everaert van Mothership: “Ik ben er trots op dat dit kan. Dat de gemeente meewerkt en dat we het in twee weken tijd realiseren. Je merkt dat systemen in deze tijd aan de kant gezet worden. Men handelt op basis van vertrouwen, waardoor dingen sneller en efficiënter kunnen dan normaal.” Lonneke Gordijn: “Ik geniet enorm van de dynamiek in dit project. Normaal zijn mensen meer met hun eigen dingen bezig en nu heerst er een sfeer van samendoen. Vanuit die energie wil ik wel vaker werken.”
Rotterdam als perfecte locatie
Dat Franchise Freedom juist in Rotterdam te zien is, is niet voor niets. Lonneke Gordijn: “Rotterdam is om meerdere redenen de perfecte locatie. Natuurlijk is er de skyline met iconische gebouwen, maar er is ook veel ruimte. Daarnaast staat het Erasmus MC in deze stad. Een herkenbare plek in deze tijd waar vanuit alle ic’s in Nederland gecoördineerd worden. En Rotterdam is het zwaarst getroffen in de Tweede Wereldoorlog en past dus goed bij 5 mei.” Dat de stad het project omarmde helpt natuurlijk ook mee. Jeroen Everaert: “Rotterdam staat bekend als een stad die de handen uit de mouwen steekt. Er kan veel. Dit project konden we niet uitvoeren op een andere plek dan in Rotterdam.”
Muziek van Joep Beving
Studio DRIFT werkt regelmatig samen met componist en pianist
Joep Beving. Ook tijdens de droneshow is zijn muziek te horen. Lonneke Gordijn: “De muziek brengt een bepaald gevoel met zich mee dat enorm goed past bij wat je ziet gebeuren in de lucht. Overdag speelt Joep ook in het Erasmus MC. Met het project willen we Rotterdammers, en in het bijzonder de mensen die voor ons vechten, bedanken en een hart onder de riem steken.”
Tekst door: Renee Schouwenburg
Headerfoto: Ossip van Duivenbode