Rotterdam kent veel sociale ondernemers voor wie een eerlijke en duurzame samenleving de kern van hun bedrijf is. Voor hen is winst maken niet het doel, maar een middel om de grootste uitdagingen in onze maatschappij aan te pakken: van het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen tot aan het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens The Impact Days worden deze ondernemers extra onder de aandacht gebracht en leer je op welke manier zij een bij`ondere bijdrage leveren aan de slimme, circulaire en inclusieve stad die Rotterdam wil zijn.

Dit jaar is de 3e editie van The Impact Days, een initiatief opgericht door het G4 stedennetwerk: de gemeenten Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. De 3e editie is in een nieuw jasje gestoken waarbij rekening is gehouden met de mogelijkheden van deze tijd. Middels inspirerende video’s en beelden worden ondernemers uitgelicht met hun producten en diensten én de impact die zij maken. Denk hierbij aan arbeidsparticipatie creëren, circulaire uitdagingen en inclusiviteit. Kortom, The impact Days zetten de next level ondernemers in het zonnetje. Onderstaand zes Rotterdamse ondernemers uitgelicht.

Volg Rotterdam Make It Happen op:
? Instagram ? Linkedin ? Facebook

BlueCity
BlueCity is een voorbeeldstad voor de circulaire economie waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet aan de slag gaan, of het nu gaat om het vergroten van je impact, zero waste leven of het ontwikkelen van een future proof materiaal. Inmiddels groeien 35+ ondernemers een innovatief idee van schattig naar schaal: van circulaire zeep tot krekelburgers en van verse spirulina tot baggertegels. Belangrijk daarbij is het eerste circulaire biolab ter wereld, dat zich in de voormalige kleedkamers van Tropicana bevind. Bezoekers en bedrijven van over de hele wereld komen kijken hoe de nieuwe economie vorm krijgt; via on- en offline events krijgen geïnteresseerden handvatten for change. En dat is nodig: nú is de tijd om door te pakken. Alleen samen stampen we de nieuwe economie uit de grond.

Floating Farm
Floating Farm is een drijvende boerderij in de Rotterdamse Merwehaven waar op diervriendelijke, duurzame en circulaire wijze lokaal, gezond voedsel wordt geproduceerd. Dit doen ze op een high tech en transparante wijze. Zo wordt er gebruik gemaakt van drijvende zonnepanelen, wordt regenwater opgevangen voor de koeien en dienen reststromen uit de stad (bierbostel, gras van voetbalvelden en golfbanen, zemelen van de molen, maispulp van een ethanol producent in de haven, sinaasappelschillen van een retailer) als voedsel voor de koeien. Alles om de footprint zo klein mogelijk te houden. Mede door toedoen van de boerderijwinkel, laat de Floating Farm stadsbewoners kennismaken met voedselproductie en een veebedrijf. Een grote groep vrijwilligers is actief op de boerderij door te helpen in de winkel, op de boerderij of in de bezorging. Hierdoor is nu reeds een sociaal hart ontstaan in de M4H, een havengebied dat de komende jaren transformeert van Haven naar woon/werkgebied.

De Floating Farm. Overview foto met mooie lichtval.

Bakkie Trots
Bakkie Trots is een keramieklijn gemaakt van lokale klei. De grond waarop we staan zit vol verhalen. Oude en nog te maken herinneringen. Soms persoonlijk, soms collectief. De bakkies van Bakkie Trots zijn gemaakt van lokale klei, waardoor elk bakkie uniek is en een eigen verhaal vertelt. Het patroon op het kopje laat de grondlagen van de betreffende locatie zien. Samen vertellen deze kopjes een trots verhaal over verbinding. Wie bakt deze bakkies? Oprichtster Iris Veentjer doet dit samen met verschillende maatschappelijk werkplaatsen. Op deze manier wil Bakkie Trots mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid bieden om met plezier en trots te kunnen werken aan een ambachtelijk product.

(H)eerlijke espresso Martini – ‘The Rumah x Heilige Boontjes
Impact maken wordt niet alleen gedaan door sociaal ondernemers, ook lokale (reguliere) ondernemers zetten zich in voor duurzaamheid en de lokale community. Zo ook Daryl van cocktailbar the Rumah. Sinds de lockdown zet hij en zijn partner Eddie zich in voor de #supportyourlocals beweging en werken veel samen met andere lokale ondernemers. Een aantal weken geleden kwam Daryl in aanraking met het verhaal van Heilige Boontjes koffie, een stevig bakkie pleur gemaakt door ex-gedetineerden en andere jongeren die minder kansrijk zijn. Hij herkende dit verhaal in het rummerk Santa Teresa uit Venezuela, die met hun Project Alcatraz ook (ex) gedetineerden en (ex) gangleden helpen om weer terug in de maatschappij te komen. En zo ontstond de meest (h)eerlijke espresso Martini. Lokaal en sociaal een sterk verhaal!

Rechtstreex
Rechtstreex is een online supermarkt met een groot assortiment producten van lokale boeren en makers. De missie van Rechtstreex is helder: de lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Een perfect voorbeeld van #supportyourlocals en ook nog een super duurzaam!

iKaptein
iKapitein biedt dagjesmensen de mogelijkheid om zelf te varen op de binnenwateren van Rotterdam met boten waar plezier, innovatie, bewustwording en recycling samenkomen. In de boten zit namelijk een vuilvanger die restafval uit de rivier haalt. Dat is nog eens next level ondernemen!

Volg The Impact Days x Rotterdam kanalen:
? Linkedin ? Instagram ? Facebook

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie