“We hebben dit heel snel geregeld”

Vlak voor de intelligente lockdown bespraken Christian Waber van Snijlab, zijn compagnon en een aantal vrienden een Tsjechisch initiatief dat ze hadden gezien: gezichtsmaskers voor medisch personeel gemaakt op een 3D printer. “Is dat wel handig, vroegen we ons af: 3D printen is duur en langzaam. Voor we het wisten hadden we een prototype ontworpen voor een gelaatsscherm dat je lokaal, snel en voordelig kunt lasersnijden.” Inmiddels produceren ze er 1.000 per dag.

Ontwerpen jullie vaker zelf?

“Normaliter zijn wij de uitvoerende partij. Snijlab is een webshop: We snijden met een laser ontwerpen uit die klanten ons digitaal aanleveren. We maken alles op het platte vlak voor particulieren en bedrijven; van geboortekaartjes uitgesneden in hout tot enorme kunststofplaten voor de creatieve sector. We ontwerpen veel intern en hebben één keer een bekend ontwerp gemaakt: een houten mapje voor een notitieblokje. Maar dit is de eerste keer dat we op zo’n grote schaal een eigen ontwerp produceren.”

Waarom gelaatsschermen?

“Door Corona is er in de gezondheidszorg grote vraag naar mondkapjes, brillen en spatschermen. Die zijn – altijd – nodig om zorgpersoneel te beschermen tegen hoestende en niezende patiënten. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen van het Ministerie van VWS heeft de markt uitgenodigd om snel, zonder winstoogmerk, medische hulpmiddelen te ontwikkelen waarvoor een tekort dreigt. Ons gelaatsscherm is bril en spatscherm in één.”

Hoe kwamen jullie bij het Erasmus MC?

“Een collega van ons kende daar iemand en heeft diegene ons prototype laten zien. Hij was direct enthousiast. In overleg hebben we het scherm wat kleiner gemaakt en ander materiaal gekozen dat goed gedesinfecteerd kan worden. Van het definitieve model heeft het Erasmus MC er direct 10.000 besteld. We zijn nu druk aan het produceren. Het scherm bestaat uit vier platte onderdelen die wij zelf snijden. Vervolgens moeten die onderdelen in elkaar gezet worden.”

En voor dat werk hebben jullie vrijwilligers opgeroepen?

“Ja. We willen de gelaatsschermen tegen kostprijs maken. Wij kunnen goed snijden, maar hebben geen assemblage medewerkers. Eén gelaatsscherm in elkaar is ongeveer een halve minuut werk. Voor de bestelling voor het Erasmus MC hadden we tien dagen acht vrijwilligers nodig. We hebben een oproep geplaatst op LinkedIn en Instagram en binnen no time meldden zich zo’n 150 vrijwilligers.”

Doen zij de assemblage thuis?

“Nee, we hebben een werkplek ingericht in de Speelfabriek van een bevriende ondernemer. Daar worden normaal leuke dingen georganiseerd voor kinderen, maar nu was die dicht. In deze ruimte konden we werkplekken inrichten met voldoende afstand van elkaar. Ik heb ons wel even aangemeld bij de wijkagent zodat die begreep wat er gaande was. We hebben vorige week de eerste 5.000 gelaatsschermen kunnen leveren. Deze week maken we de rest.”

Hoe zit het met jullie verdiensten?

“Net als bij alle bedrijven vallen bij ons opdrachten en inkomsten weg. Dankzij deze gelaatsschermen kunnen we onze medewerkers de komende weken aan het werk houden en hun lonen betalen. Verder zijn we in afwachting van certificering van het model (NGS2020) via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Zodra we een CE-keurmerk hebben kunnen we de gelaatsschermen ook voor andere ziekenhuizen gaan produceren. En voor de Thuiszorg; die sector heeft ons benaderd. Ook hun zorgpersoneel komt heel dicht bij mensen en heeft grote behoefte aan bescherming.”

Sinds kort bieden jullie ook spatschermen aan voor op balies.

“De eigenaresse van mijn lokale bio-winkel voelde zich niet prettig met zoveel mensen aan de balie. Toen heb ik snel even een spatscherm voor haar gemaakt. Even later zag ik dat bol.com voor heel veel geld spatschermen aanbiedt. Dat woekeren vind ik echt niet kunnen. Dus nu bieden we ze betaalbaar aan op onze eigen website.”

Hebben jullie door Corona een nieuwe markt ontdekt?

“We hebben vooral ontdekt dat wat we nu doen heel goed past in onze missie: namelijk lokaal, snel, voordelig, grote producties leveren. Vóór Corona gingen dit soort opdrachten naar China. Nu kunnen we laten zien dat we dit in Nederland heel goed zelf kunnen.”

Snijlab biedt het ontwerp voor het gelaatsscherm open source aan via de website. Hiermee kunnen ook andere partijen het gelaatsscherm produceren. Er zijn momenteel voldoende vrijwilligers voor de assemblage. Aanmelden kan via vrijwilligers@snijlab.nl.

Mijn selectie