Melanie Pothof van Fysio4You: “We doen een soort Nederland in Beweging”

Melanie Pothof van Fysio4You zat op vrijdag 20 maart thuis toen ze op Facebook een filmpje zag: Een instructeur gaf vanaf een dak fitness aan de bewoners van de flat er omheen die de les vanaf hun balkon volgden. ‘Dit moeten wij ook doen,’ wist zij direct. Haar collega’s op de praktijk maakten posters en hingen die op bij de flats in de buurt. De maandag erop stond het hele team met megafoon op het veld voor de Zernikeplaats. “Er deden zeker wel honderd bewoners mee. Daar werden we heel enthousiast en blij van.”

Je dacht: als onze cliënten niet naar ons kunnen komen, gaan we naar onze klanten?

“Precies. We bieden normaliter in onze praktijk 1 op 1 behandelingen en groepsbehandelingen aan. De 1 op 1 behandelingen zijn voor cliënten met klachten aan het houdings-bewegingsapparaat en voor cliënten die revalideren na operaties. De groepsbehandelingen zijn een revalidatietraining. Onze 1 op 1 cliënten hebben we oefeningen op maat gegeven en kunnen we via video-bellen begeleiden, maar met die beweeggroep lukt dat niet. Terwijl we juist in deze tijd willen doen waar we goed in zijn: Mensen in beweging houden.”

Dat was je motivatie om het filmpje na te volgen?

“Ja. En ook omdat onze cliënten over het algemeen oudere mensen zijn. Die komen hun huis bijna niet uit en zien heel weinig bekenden. Een groot deel van onze cliënten woont in de flats Zernikeplaats en Niels Bohrplaats, vlakbij ons. Met deze wekelijkse beweeg-les geven we hen iets om naar uit te kijken.”

Hoe pakken jullie het aan?

“Het zijn grote flats dus we verdelen ons hele team over het grasveld ervoor. Zo kan iedereen ons goed zien. We geven de les met hulp van een megafoon. We hebben er twee dus kunnen elkaar afwisselen. De andere collega’s doen de oefeningen voor. Maandag 23 maart was de eerste proefles. Toen merkten we dat we te weinig mensen beneden hadden om iedereen uit de flat goed zicht te bieden. Na afloop hebben we gevraagd of een aantal mensen uit de flat mee wilde doen op het veld en dat gebeurt nu.”

Hoe ziet de les er uit?

“We doen een soort Nederland in Beweging, dat dagelijkse programma op NPO. We geven elke maandag twee lessen van 25 minuten. Om 12.00 uur aan de Nielsbohr en om 12.30 uur aan de Zernikeplaats. De eerste maandag regende het, maar toch deden heel veel ouderen, echtparen en gezinnen mee. Ik zag zelfs een vader met een baby in een draagzak. Wat opviel was dat veel ouderen gewoon de Jumping Jacks meededen. Daar waren we echt door verrast.”

Kregen jullie leuke reacties?

“Heel leuk. Mensen roepen naar ons en bellen ons om te zeggen dat ze het waarderen. Ook sturen ze berichtjes via social media of via de mail. Daar doen we het niet voor en het hoeft ook helemaal niet, maar is wel heel lief. En het praat zich rond. Inmiddels geven we ook één keer in de week een beweegmoment bij de 55+ flat Varenhof en bij de Soderblomflat.”

Jullie zijn populair. Gaan jullie hiermee verder na Corona?

“Nee, dat denk ik niet. Het idee is spontaan gekomen en we gaan ermee door zolang deze situatie voortduurt en zolang er animo voor is. Maar zodra we weer in de praktijk kunnen, stoppen we er denk ik mee.”

Tekst door: Esther Wienese
Foto credits: Fysio4You

Mijn selectie