Na een aantal maanden zonder bioscoop gaat Expat Cinema Rotterdam weer van start op zondag 7 juni met de film The Wild Goose Lake

Expat Cinema Rotterdam cureert en programmeert internationale films met Engelse ondertiteling in LantarenVenster. Host Katie Crook maakt een zorgvuldige selectie uit de nieuwste internationale speelfilms. Iedere vertoning geeft ze een introductie bij de film. Nu LantarenVenster weer geopend is, herstart het programma van Expat Cinema Rotterdam met op zondag 7 juni The Wild Goose Lake.

Na 3 succesvolle edities moest Expat Cinema Rotterdam de geplande filmvertoningen tijdelijk stopzetten. Op zondag 7 juni hervat het programma met de film The Wild Goose Lake. “The Wild Goose Lake is een film van Yi’nan Diao. Een goede Chinese regisseur die meerdere awards heeft gewonnen. We hadden deze film in maart al gepland en aangekondigd toen de Corona maatregelen van start gingen.”, vertelt Katie. Zowel LantarenVenster als Katie vond het een goed idee om deze film alsnog te programmeren.

LantarenVenster houdt zich aan het protocol dat door de overheid is opgesteld voor bioscopen, waarmee de anderhalve meter afstand wordt gegarandeerd. Katie: “De eerste maand mogen er maximaal 30 personen in de zaal, vanaf 1 juli wordt dit opgehoogd naar 100 bezoekers per film. De tickets moeten vooraf onlinegereserveerd worden. LantarenVenster zorgt natuurlijk voor voldoende afstand.”, Daarnaast gaat de netwerkborrel na afloop van de film niet door. “Normaal is er altijd een meet-up waarbij je andere expats of filmliefhebbers kunt ontmoeten. Dit kunnen we vanwege veiligheid de komende periode niet doen.”, legt Katie uit. “Het is een leuke manier om nieuwe contacten op te doen, want iedereen houdt van film!”

De Britse Katie is zelf met het idee voor Expat Cinema Rotterdam naar LantarenVenster toegegaan. “Toen ik net in Nederland woonde, keek ik ineens veel naar Hollywood films omdat Nederlandse ondertiteling te snel ging. Ik miste hierdoor goede, internationale speelfilms.”, zegt Katie. “In Amsterdam ontdekte ik filmvertoningen voor expats en daar was ik vaste bezoeker. Toen ik vorig jaar naar Rotterdam verhuisde, wilde ik dit hier zelf gaan organiseren.” LantarenVenster staat open voor dit plan en in januari 2020 starten ze met het programma.

Welke films hierna getoond worden tijdens Expat Cinema Rotterdam is nog niet bekend. Katie: “Het is lastig een goede selectie te maken, vanwege Covid-19 is ook de filmwereld op zijn kop gezet. Geplande films komen pas later uit, alles is uitgesteld en verschoven. We hopen snel met een goede film voor de komende editie te komen!” Expat Cinema Rotterdam vindt iedere eerste en derde zondag van de maand plaats in LantarenVenster.

Mijn selectie