Toen de drie Rotterdamse vrienden Quinten Mulder, Jorrit de Vries en Jort van Dalen te horen kregen dat de Rotterdamse markten gesloten werden vanwege de coronacrisis, bedachten zij het platform markt010.nl. De drie initiatiefnemers van Markt010 zijn ervan overtuigd dat de openbare markten een belangrijke rol vervullen in de maatschappij. “De markt is het hart van de stad, dit houden wij graag aan het kloppen tijdens de coronacrisis. Onze twee drijfveren zijn: de Rotterdamse markt – in een andere veilige vorm – levend houden waarbij we Rotterdammers blijvend in staat stellen hun verse producten tegen eerlijke marktprijzen te kopen. En ten tweede, de marktkooplieden een hart onder de riem steken,” aldus initiatiefnemer Jort van Dalen.

Elke dinsdag en zaterdagochtend vroeg ontvangt Markt010 de marktkooplieden op het terrein van studentenroeivereniging Skadi aan de Noorderkanaalweg 20-22. De kaasboer Dirk Pols, de fruitboer Wouter, notenboer Hoppema, bakker Jan Willem en groenteboer Rachid leveren hun verse producten hier af. Volgens kaasboer Dirk is Markt010 een goed initiatief: “Als marktkooplui zijn we in Rotterdam van 100 naar 0 procent gegaan, , dus ja, dan ben je blij met wat inkomsten. Daarom is het goed dat jongelui die toch met de markt bezig zijn ons daarin willen steunen.

Voorafgaand aan de ophaaldagen bestellen en betalen mensen online. Zo weten de marktkooplieden wat ze kunnen voorbereiden en kunnen de Rotterdammers veilig en efficiënt verse kaas, groente, fruit, noten, en brood ophalen. Markt010 heeft twee ’drive throughs’: één voor fietsers en voetgangers, en één voor auto’s. Alle vrijwilligers dragen handschoenen en desinfecteren hun handen volgens de bijbehorende voorschriften. Hierdoor voldoet Markt010 aan de RIVM regelgeving. “Wij proberen het assortiment van marktproducten steeds verder uit te breiden, zodat zoveel mogelijk verse producten beschikbaar blijven tegen marktprijzen,” zegt Jort.

Onder normale omstandigheden is het altijd een gezellige drukte op de Rotterdamse markten, de Binnenrotte, het Afrikaanderplein en het Visserijplein. Het gaat nog wel even duren voordat alle Rotterdammers weer gezellig langs de marktkraampjes kunnen struinen op zoek naar verse producten. In de tussentijd is Markt010 een goed alternatief om veilig marktproducten op te halen.

Mijn selectie