De dames van Zero Foodwaste Rotterdam leveren groente en fruit aan diverse corona-initiatieven.
Sarah Stolk en Ella Roelfsema van Zero Food Waste Rotterdam zitten boordevol ideeën. Ze willen voedselverspilling in de stad verminderen en voedseleducatie aanbieden. Met een eigen distributiecentrum op het terrein van de Weelde aan de Marconistraat in Rotterdam West voorzien ze in deze corona-tijd diverse maaltijd-initiatieven van groente en fruit. “We zien overal mogelijkheden en kansen in.”
Vertel eens, wat doen jullie precies?
“Op het moment houden we ons vooral bezig met de distributie van voedseloverschotten. Dat doen we door bijvoorbeeld bij groente- en fruitveilingen aan te kloppen. Vaak hebben ze daar flinke restpartijen over waar niets mee aan de hand is, maar die ze niet kwijt kunnen, bijvoorbeeld omdat de markt verzadigd is. Dat wordt nu weggegooid. Die restpartijen vangen wij op, we hebben een pop-up distributiecentrum aan de Marconistraat, en wij zorgen dat deze groente en/of fruit goed terecht komt.”
Wie ontvangen jullie producten?
“In Delfshaven heb je het initiatief Delfshaven Helpt. Zij zijn een overkoepelend initiatief in Rotterdam West en weten precies wat er speelt in de wijk. Met de kleine restpartijen die wij binnen krijgen kunnen we bijvoorbeeld maaltijd-initiatieven steunen, zoals Zadkine Startcollege. De restpartijen zijn niet altijd geschikt voor de Voedselbank, omdat ze snel over de datum zijn, maar ze kunnen dus nog wel prima verwerkt worden in een maaltijd. Wij verzamelen de producten en brengen ze weg. Delfshaven Helpt regelt waar het terecht komt. Wij zijn echt het distributiecentrum in dit proces. Ons doel is zoveel mogelijk gezonde producten te leveren. Daar zijn we flink voor aan het lobbyen.”
Jullie zijn ook bezig met het ontwikkelen van een lesprogramma…
“Dat klopt. Wij vinden het belangrijk dat de jeugd ook weet waar groente en fruit vandaan komt. Dat een tomaat met een plekje niet erg is en dat je dat gewoon weg kunt snijden in plaats van de hele tomaat weggooien. Op ons terrein hebben we een tuintje om te laten zien hoe groente en fruit wordt verbouwd en we hebben een bouwkeet met keuken waar je de producten direct tot een maaltijd kunt omtoveren. Helaas valt dat nu even stil.”
Hebben jullie nog meer plannen?
“We zouden graag met onze bakfiets fruit rondbrengen op scholen in Delfshaven. Op veel scholen is het schoolfruit namelijk weggevallen. Ook willen we groente- en fruit pakketten afleveren bij studenten om hen een kijkje te geven in de wereld van verspilling. Een samenwerking met de horeca of het aanbieden van duurzaam kantoorfruit staat ook op de planning. Net zoals het ontwikkelen van duurzame producten. Bijvoorbeeld zelfgemaakte gin van schillen van overrijp fruit.”
Hoe reageren mensen op al jullie ideeën?
“Vaak zijn mensen verbaasd over wat we allemaal doen en willen gaan doen. Ze vinden ons erg ambitieus. Maar bij alles wat we te horen krijgen, denken wij direct aan verbinding maken met de stad. We zien overal mogelijkheden en oplossingen in. Mensen vinden dat wel leuk, ze geloven er ook altijd in dat het ons wel lukt. Dat is vaak ook wel zo. We krijgen heel veel energie door dit werk.”
Kunnen jullie nog hulp gebruiken?
“Wij willen een vrijwilligerspool opstarten. Als er bijvoorbeeld een grote partij komkommers binnen komt, dan hebben wij mensen nodig die deze sorteren. Dus wil je komen helpen? Neem contact met ons op. Ook telers die een overschot hebben en deze gedeeltelijk willen doneren, kunnen contact met ons opnemen. Bedrijven die ons financieel willen supporten om de komende maanden door te komen, zijn ook erg welkom. We hebben een crowdfundingpagina. Contact via sarah@zerofoodwaste.nl of ella@zerofoodwaste.nl.