Slimme oplossingen door Rotterdamse start-ups en scale-ups, die stuk voor stuk op hun eigen manier iets toevoegen aan de zorg.

Rotterdam barst van de creatieve doorzetters. Mensen, organisaties en bedrijven die niet bij de pakken neerzitten, maar de schouders eronder zetten en hun best doen om slimme oplossingen te bedenken die ons allemaal verder helpen. Zo zijn er in onze stad vele ondernemers en jonge bedrijven (zogenaamde start-ups en scale-ups) die lokaal, nationaal én internationaal aan de weg timmeren met hun innovatieve zorgoplossingen. Enkele hiervan zijn in deze zware COVID19-tijd de moeite waard om hier te benoemen. Omdat ze, op hun eigen wijze iets unieks toevoegen en van waarde zijn in de zorg voor ons en onze kwetsbare medemensen.

Hoe gaat het met je ouders?

Ondanks dat de regels van de intelligente lockdown nu langzaamaan worden versoepeld, hebben velen van ons steeds te maken met dierbaren die we niet kunnen bezoeken. Hoe gaat het met je zelfstandig wonende (groot)ouders? Wat als hen in huis iets overkomt? Sensara ontwikkelde een eenvoudig te installeren oplossing op basis van een set sensoren, die activiteiten en bewegingen in huis herkennen en erover informeren. Zo kun je toch een beetje op je (groot)ouders letten, ook zonder fysiek bij ze te zijn.

Gesprekken volgen zonder te kunnen horen

Doven en slechthorenden hebben in het dagelijkse leven al veel moeite om gesprekken te kunnen volgen en voeren. En wat als er meer druk op een gesprek staat, zoals een belangrijke afspraak met een arts? SpeakSee is een geavanceerd microfoon- en spraakherkenningssysteem dat spraak zeer nauwkeurig omzet in tekst, met een aparte kleur per deelnemende spreker. Dit gebeurt in minder dan één seconde, op je smartphone, laptop of tablet. Heel handig en fijn natuurlijk, zeker in deze stressvolle tijden.

''Op je (groot)ouders letten, zonder fysiek bij hen te zijn.''

Foto: Speaksee

Slimme analyse van medische scans

Hoe kan AI (‘Artificial Intelligence’), ofwel kunstmatige intelligentie helpen bij het stellen van de juiste medische diagnoses en het bestrijden van COVID19? Dat was de centrale vraag voor Quantib. Zij ontwikkelen slimme algoritmes die radiologen helpen om medische afbeeldingen zoals CT scans nóg beter te analyseren, zodat zij ziektes kunnen vaststellen voordat symptomen optreden. Want, hoe sneller en accurater de diagnose, hoe beter de kans op het voorkomen van een ziekte. En dat is nog altijd beter dan genezen.

Ondersteuning voor nabestaanden

Niet alleen de directe medische zorg voor patiënten vraagt nu veel aandacht. Nabestaanden van overleden patiënten krijgen nog veel meer op zich af. In ‘gewone’ tijden is het afhandelen van een sterfgeval al zeer ingrijpend, maar is in deze COVID19 tijden extra stressvol. Closure helpt nabestaanden met de administratieve rompslomp die komt kijken bij het stopzetten van abonnementen, contracten en accounts van overleden dierbaren. Dit doen zij via een SaaS (‘Software as a Service’) oplossing, samen met corporate partners en uitvaartondernemers.

Het zijn moeilijke tijden waarin veel aandacht terecht uitgaat naar de zorg. Rotterdam heeft een zeer actief zorgcluster waarin wordt samengewerkt tussen ondernemers, bedrijven, zorginstellingen, onderzoekers en. Regelmatig komen hier nieuwe pareltjes uit voort die lokaal ontstaan en vervolgens nationaal en internationaal verder groeien. De vier die we in dit artikel noemen, zijn daarvan slechts voorbeelden. Maar er zijn er natuurlijk nog meer. Neem eens een kijkje op de lijst Dutch Tech Heroes Fighting COVID19 (waar je natuurlijk niet alleen Rotterdamse bedrijven tegenkomt). En kijk ook eens op de Life Sciences & Health 010 website voor meer informatie over Rotterdamse ontwikkelingen en prestaties in de zorgsector.

Mijn selectie