De haven wordt steeds slimmer, efficiënter, sneller, goedkoper en schoner. Om deze trend door te zetten maakt het Havenbedrijf gebruik van apps en andere innovaties. Drie voorbeelden van innovaties die de haven nog ‘slimmer’ maken:

Pronto

Jaarlijks bezoeken zo’n 30.000 zeeschepen de Rotterdamse haven, meer dan 80 per dag. Dit aantal ‘port calls’ vraagt om nauwkeurige afstemming onderling. Dit wordt sinds 2017 digitaal gecommuniceerd. Logisch toch? Niet helemaal, tot voor kort was dit niet mogelijk omdat havens en rederijen allemaal hun eigen ‘taal’ spraken. In 2017 werd een wereldwijde standaard ingevoerd en een bijbehorende App ontwikkeld.Het grootste succes van Pronto: twintig procent minder wachttijd in de haven. Zowel fijn voor bemanning als het milleu; er wordt namelijk veel minder C02 uitgestoten.
Lees hier meer over ‘port call optimisation’ en Pronto.

Internet of things

Hang de haven vol sensoren, combineer op slimme wijze hun datastromen en je leert dingen waarmee je de haven efficiënter kunt runnen. Dat is het idee achter het internet-of-things-project dat Havenbedrijf in samenwerking met technologiepartner IBM is gestart. En er valt nogal wat te meten in de haven! Denk aan waterstanden, zoutgehaltes, windsnelheden, zicht en stromingen…. Benieuwd waar het project nog meer geschikt voor is? Lees hier  meer informatie over het ‘internet of things’ project of volg de blog.

Blockchain

Bitcoin en blockchain waren misschien wel dé buzzwoorden van 2017. Maar wie snapt inmiddels hoe cryptovaluta werken? Jij niet? Geeft niks. Ook zonder de onderliggende techniek te doorgronden, kunnen we vaststellen waarvoor hij ideaal is: onderlinge transacties veilig en betrouwbaar tot stand brengen zonder tussenkomt van een externe partij. Of dat nu betalingsverkeer is zonder bank. Of een decentraal energienetwerk dat voor de Rotterdamse haven heel interessant is. Het Havenbedrijf Rotterdam neemt deel aan het BlockLab. Inmiddels heeft dit ‘laboratorium’ al vier innovatieve toepassingen voor de energiemarkt opgeleverd. Lees hier meer over het BlockLab.
Lees het volledige artikel van de Havenkrant Online hier.

Havenbedrijf Rotterdam

Mijn selectie