Als ik zeg Van Gorp en Rotterdam… waar denk je dan aan? Corrie? Neeeeee, dat is niet goed. Tenminste, wel goed, maar nu niet. Menno vanzelfsprekend! Drie keer wereldkampioen en Brabantse Rotterdammert in hart en nieren. Een gesprek over snakecrawls, airflares en windmills.

Of eigenlijk ook weer niet. Bij breakdancen draait het dan wel om het op de juiste manier uitvoeren van moves, maar Menno staat nou juist bekend om zijn volledige unieke stijl. “De bewegingen die ik doe, zijn echt van mij. Soms zitten daar wel bekende moves tussen, maar die doe ik dan op m’n eigen manier. Ik vind het leuk om het publiek op een dwaalspoor te zetten.”

Olympisch

Dat dwaalspoor leverde de in 1989 in Tilburg geboren Menno een uniek b-boy CV op. Als enige breakdancer ter wereld wist hij drie keer het wereldkampioenschap in de Red Bull BC One World Final te veroveren. Na Parijs in 2014 en Amsterdam in 2017, volgde z’n tot nu toe laatste titel twee jaar later in Mumbai. Maar of er daar nog eentje bijkomt? “Ik heb nu nog m’n zinnen gezet op goud in 2024 in Parijs, als breaken voor het eerst Olympisch is. Dat zie ik eigenlijk als het laatste grote podium waar ik echt voor de winst ga.”

En dus traint Menno extra hard. ‘Obsessed’ noemt ‘ie het zelf. Elke dag, alhoewel de naweeën van een polsblessure hem nog ietwat parten spelen. “Het duwt ook wel weer je creativiteit als je je pols niet optimaal kan gebruiken. Ik zit op dit moment erg goed in m’n dans.” Die vele trainingsuren kan hij zich permitteren omdat hij gesponsord wordt door Red Bull. “Als één van de wereldwijd slechts tien Red Bull All Stars kan ik een living maken van deze artform. Dat geeft vrijheid en rust.” Overigens combineert hij zijn ‘baan’ als breaker met een bestaan als fotograaf en schilder. En dan is er ook nog zijn kledinglijn Menno Leisure, waarvoor hij zelf de designs maakt.

 

Clumsy

Voor het zaadje voor zijn breakdancepassie wijst Menno, die zichzelf als ‘best clumsy als kind’ omschrijft, naar oudere neven Nick en Robin. “Bij hen thuis stond op zolder altijd hiphopmuziek aan. Van het één komt het ander. Overigens breakte iedereen toen in Tilburg. Elke school had wel een crew. We battelden de hele week tegen elkaar. Rotterdam was in die tijd de andere grote hiphopscene. 010 tegen 013 was toen in het breaken zoiets als Ajax tegen Feyenoord. Alleen dan wel sportief. Buiten het battelen om, zijn de b-boys één grote community. Leeftijd telt niet. Iedereen kent elkaar. En helpt elkaar. Ook in de battles is er juist veel respect voor funky styles en good skills bij een tegenstander.”

Langzaam verschoof het Nederlandse breakdance-epicentrum van Tilburg naar de Maasstad en ging Menno mee. “Tien jaar geleden heb ik de stap gemaakt. Rotterdam was toen dé breakstad van Nederland. Rauwer dan Tilburg, maar je maakt er veel eerder contact. Het Schouwburgplein met toen nog die perfecte, gladde vloer was de hotspot.” Inmiddels lijkt het zwaartepunt van de breakscene weer meer naar het zuiden te verplaatsen, richting Eindhoven en Heerlen. Dat gaat de inmiddels aan Rotterdam verknochte Menno aan het hart. Het is één van de redenen waarom hij samen met Kees de Haan aan de Groene Hilledijk een breakdanceschool startte: Out-of-the-Box Movement, een broedplaats voor ‘breaking en movement culture’. “Ik wil graag weer bouwen aan de nieuwe breakdancescene in Rotterdam.”

''Bij mij draait alles om creativiteit en doorzettingsvermogen.''

Zelfvertrouwen

Menno geeft breakdanceles aan kinderen vanaf vier jaar. Ook organiseert hij clinics. “Bij mij draait alles om creativiteit en doorzettingsvermogen. Dat wil ik graag meegeven aan mijn leerlingen. Breakdance is meer dan spektakel op de dansvloer. Je leert je lichaam kennen, je krijgt er zelfvertrouwen van, je kunt je creativiteit kwijt en leert nieuwe vrienden kennen. Ook ben je bezig met allerlei soorten muziek en je ontdekt wat voor talenten je hebt.”

Voor Menno is met name Zuid the place to be. “Hiphop is ontstaan in de Bronx. Rotterdam-Zuid lijkt daar in Nederland het meest op. Internationaal, veel muziek en verschillende culturen. De mensen zijn relaxed. Ik woon hier echt super. Als ik een keer m’n portemonnee vergeet, zegt de bakker: ‘betaal morgen maar.’ Ik ben voor het breaken elke twee weken wel in het buitenland. Heb de halve wereld gezien. Dat geeft me energie en inspiratie, maar thuiskomen in mijn Rotterdam-Zuid ook.”

 

''Uiteindelijk kun je zeggen dat ik ben geworden wie ik ben, door gewoon te doen wat ik wil.''

Appelmoes

In de battles haalt Menno alles uit de kast. In de breakscene is hij een grootheid. “Uiteindelijk kun je zeggen dat ik ben geworden wie ik ben, door gewoon te doen wat ik wil. Tijdens het proces vogelde ik uit hoe alles werkt. Zo ben ik steeds verder gekomen. Het gekke is eigenlijk dat ik van huis uit helemaal niet zo’n haantje de voorste ben. Ik kijk liever de kat uit de boom. Nog steeds. Ik kan me thuis dan ook prima ontspannen samen met m’n gezin. Er staat echt niet de hele dag hiphop op. Ik ben ook gek op rustige jazz. Muziek en dans kun je goed inzetten bij meditatie. Dat doe ik graag. Het helpt je relativeren en ook van andere dingen te genieten. Mijn dochtertje van vijf moet helemaal niets hebben van break. Ze wil ballerina worden. Helemaal prima. Ik push niets. Ik vind het wel leuk als ze iets met dans doet. Dansen maakt alles net iets beter in het leven. Het is net als appelmoes.”

Mijn selectie