Rotterdam is al sinds 1918 de thuishaven van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO). Dit jaar staat daarom volledig in het teken van het 100-jarige jubileum. De muzikale traditie gaat misschien een eeuw terug, het elan van RPhO is levendiger dan ooit. Met vernieuwende concepten mikt het orkest - in het bijzonder - dit jaar op een nieuwe groep luisteraars. ‘Rotterdam telt als jonge, multiculturele stad steeds meer mensen die niet tot ons traditionele bereik behoren. Dat maakt het voor ons meer dan ooit nodig om onze rol te verbreden en nieuw publiek te vinden’, zegt RPhO hierover.

Luieren met klassiek

Hoe RPhO dat doet? Een schoolvoorbeeld is Wijk in de Zaal. Tijdens het jubileumjaar nodigt RPhO voor hun concerten honderd mensen uit telkens een andere wijk uit. Een ander succesvol concept om Rotterdam bij het orkest te betrekken zijn de Luisterstoelen. Op prominente plekken in de stad staan grote love seats waarin Rotterdammers kunnen luisteren naar de muziek van het orkest. Wil je ook een keer luieren op klassiek? Hier vindt je een overzicht van de Luisterstoelen.

Klaar voor de toekomst

Dit soort innovaties en verbreding ziet RPhO als een structurele en duurzame ontwikkeling in het aanbod, het bereik en de maatschappelijke betekenis van het orkest. ‘In een veranderende wereld brengen we de symfonische geschiedenis samen met de actuele ontwikkelingen. Zo trekken we de lijn van ruim drie eeuwen muziek door naar deze tijd, om die te delen met het publiek van nu. Stap voor stap boeken we daarmee resultaten die laten zien dat we op de goede weg zijn.’ Het mag duidelijk zijn: de toekomst voor RPhO is klinkend!
rpho orkest logo

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Mijn selectie