Diergaarde Blijdorp loopt voorop als het gaat om duurzame innovatie. Op het dak van het Oceanium liggen bijvoorbeeld 3400 zonnepanelen die voor gemiddeld 100 huishoudens stroom opwekken. De diergaarde heeft daarmee de grootste zonne-energiecentrale van het land (binnen de bebouwde kom).

‘Koele’ pinguins

De groene stroom wordt in huis gebruikt om het verblijf van de pinguïns te koelen. De duizenden panelen zijn echte blikvangers met naast een praktische ook een educatieve functie. Vanaf twee plekken in de dierentuin kunnen de bezoekers van alles leren over de toepassing van de duurzame energie.

Oceaanwater voor het Oceanium

Diergaarde Blijdorp werkt daarnaast slim samen met Maersk Line, de grootste containerrederij ter wereld. Maersk Line zorgt voor schoon zeewater in het Oceanium. Een aantal containerschepen spoelt op de Atlantische oceaan de ballasttanks en neemt vervolgens schoon zeewater mee naar Rotterdam. In de thuishaven wordt het water overgepompt in de Haabaai, de speciale waterboot van Diergaarde Blijdorp. Via een pijpleiding vanaf de Schie belandt het oceaanwater uiteindelijk in de voorraadtanks van het Oceanium.

Diergaarde Blijdorp

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie