‘Wat ik belangrijk vind, is dat wij ons als culturele instellingen verbinden, aan onze omgeving, aan de makers in het gebied, aan onze stad en aan onze planeet. Ik geloof sterk in de noodzaak van het verbeelden van alternatieve perspectieven en daar speelt ontwerp een heel belangrijke rol in’, aldus Saskia van Stein, directeur van de Architecture Biennale Rotterdam. IT’S ABOUT TIME dat wij in gesprek gaan met deze havenmaker! 

Saskia is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Koninklijke Academie in Den Haag, maar tijdens een jaar in New York verruilde Saskia de kunstenaarspraktijk voor het nadenken over architectuur en de stad. Als hoofddocent van het masterprogramma Critical Inquiry Lab geeft ze les aan de Design Academy in Eindhoven, een plek waar ook de roots van veel makers uit M4H Rotterdam liggen. Voor wie M4H nog niet kent: M4H oftewel het Merwe-Vierhavengebied is een vooruitstrevende stadshaven van Rotterdam. Het is een plek waar experiment, creatie en groei volop de ruimte krijgen.

Ongepolijste havenesthetiek

Het team Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) werkt sinds 2,5 jaar vanuit het Keilepand in Rotterdam. Waarom deze locatie? ‘Ik houd van de esthetiek van de haven: groot, rauw en ongepolijst. Er kan hier van alles gebeuren en er is ruimte om te dagdromen’, aldus Saskia. ‘Er zit een rafelrandje aan dit gebied, een goede atmosfeer waardoor hier inspirerende inzichten ontstaan. Het is hier niet ‘jasje-dasje’. Je voelt dat hier iets gebeurt, iets borrelt.’

20 jaar Internationale Architectuur Biënnale

‘De IABR bestaat dit jaar twintig jaar. De tentoonstelling die we nu maken, gaat over tijd en klimaat en over de vraag wat we morgen moeten doen om er over vijftig jaar nog goed bij te zitten. Dit doen we voor de tiende keer in de Ferro Gashouder. De titel IT’S ABOUT TIME refereert aan de tijdsdruk die we ervaren bij het tegengaan van de effecten van klimaatverandering’, legt Saskia uit.

Decor voor klimaatverandering

Als voormalige aardgashouder is de Ferro Gashouder het ideale decor voor een tentoonstelling met klimaatverandering als thema. Met het aardgas dat werd opgeslagen in de koepel werd een groot deel van Rotterdam van gas voorzien. Saskia: ‘Dit leek me een gepaste plek om na te denken over hoe we een toekomst zonder fossiele brandstoffen tegemoet kunnen gaan. Het gebouw symboliseert waar we het over hebben.’

Honderd ontwerpers

De IABR bestaat uit meerdere tentoonstellingen: IT’S ABOUT TIME in de Ferro Gashouder gaat over tijd in relatie tot klimaat. Bij FUTURE GENERATION in het Keilepand wordt werk van veelbelovende alumni gepresenteerd. Saskia: ‘We hebben alle universiteiten en academies in Nederland en België gevraagd naar hun grote talenten van de afgelopen drie jaar.’ De derde tentoonstelling heet Ministerie van Maak! en toont werk van honderd ontwerpers, waarin de thema’s woningbouw, energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering een belangrijke rol spelen.

De Architecture Biennale Rotterdam kun je van 22 september t/m 13 november bezoeken.

Foto’s: Eric Fecken

Mijn selectie