Wat doe je als stad, als je ziet dat event venues, organisatoren en toeleveranciers het ontzettend zwaar hebben omdat hun hele business op zijn gat ligt door Corona (Covid-19) en dat het voortbestaan van de sector onzeker wordt? Dan steek je de koppen bij elkaar en ga je samen aan de slag gaat met het ontdekken en vormen van het evenement van de toekomst. Tenminste, als je Rotterdam bent. Want dan zit vernieuwen, ontdekken en samenwerken, vooral als het effe tegenzit, in je bloed. En dan kom je met ‘The Rotterdam Experiment – The Future of Events 2030’.
Het zal iedereen duidelijk zijn dat de voortdurende pandemie enorme impact heeft. Op mensen, maar ook op bedrijven. Eén van de sectoren waar het water echt aan de lippen staat, is de evenementen industrie. Congressen en andere evenementen zijn al maandenlang niet mogelijk. Zalen blijven leeg, cateraars en andere dienstverleners kunnen hun diensten vrijwel niet verkopen.
Onduidelijk toekomstbeeld
Wat de lange termijn gevolgen voor de sector zijn, weet niemand precies, maar de verwachting is dat de sector niet meer terugkeert naar normaal. Ook omdat er al langere trends gaande zijn van bewustwording rondom de impact van de sector op het klimaat en toenemende digitalisering van events en congressen. Hiermee is de toekomstige rol voor Rotterdam en andere steden als gaststad van congressen en evenementen onduidelijk.
Serie thematische experimenten
Om deze redenen is Rotterdam Partners Convention Bureau eind 2020 ‘The Rotterdam Experiment’ gestart. Een serie experimenten waarin we samen met partners in de stad en experts uit de sector onderzoeken welke innovatieve oplossingen en vormen mogelijk zijn om congressen of evenementen in de toekomst bijvoorbeeld hybride of online te laten plaatsvinden. Ieder experiment focust op een specifiek thema dat nu én in de toekomst van belang is voor de sector, waaronder Mixed Reality, Gamification, Big Data en IoT, Storytelling & AI en Gezondheid en Veiligheid. Rotterdam’s eigen futurist Yuri van Geest, auteur en oprichter van de Singularity University verzorgt de rode draad en leidt de experimenten in. Tijdens ieder experiment is er een paneldiscussie met experts uit de sector, die vanuit hun specifieke achtergrond een bijdragen kunnen leveren aan het thema.
Stad van innovatie en experiment
Met The Rotterdam Experiment laat Rotterdam Partners Convention Bureau zien dat Rotterdam een stad is van innovatie en experiment. Een stad die de nek uitsteekt en nieuwe wegen en oplossingen verkent, die bijdragen aan een nieuwe, weerbare en circulaire economie en oplossingen bieden voor mondiale problemen, in dit geval voor de toekomst van de MICE* industrie. Daarnaast bieden we partners in de stad een platform om hun expertise te laten zien. Ieder experiment wordt als live show uitgezonden vanuit een andere Rotterdamse evenementlocatie. Zo werd het eerste experiment in december 2020 uitgezonden vanuit Postillion Hotel & Convention Centre WTC Rotterdam en het tweede experiment onlangs vanuit Cruise Terminal Rotterdam. Voor toekomstige experimenten worden andere Rotterdamse evenementlocaties aangedaan.
Bevindingen delen met sector
De eerste twee experimenten over Mixed Reality en Gamification waren zeer succesvol en leverden de deelnemers nieuwe inzichten. Tijdens het eerste experiment over Mixed Reality (en Virtual Reality en Augmented Reality) konden de deelnemers zelf live rondlopen en netwerken in een 3D VR omgeving, wat voor velen een eerste kennismaking was met deze technologie. Tijdens het tweede experiment over Gamification was een Super Brainstorm georganiseerd waarbij mensen in kleine groepjes intensief aan de slag gingen met verschillende scenario’s, om succesfactoren te definiëren en creatieve oplossingen te bedenken op basis van spelelementen.
De hele serie is opgezet als een groot leerproces waarbij ervaringen en bevindingen met de sector en andere geïnteresseerden worden gedeeld via de webiste van Rotterdam Partners en zo een bron vormen die kan worden gebruikt bij het vormgeven van het evenement van de toekomst.
The Rotterdam Experiment is een mooi voorbeeld van typische Rotterdamse samenwerking, doorzettingsvermogen, innovatieve kracht en de wil om gezamenlijk te bouwen aan een veerkrachtige en duurzame toekomst van de stad en in dit geval de MICE sector.
Meer weten over The Rotterdam Experiment? Hier is alle informatie te vinden, inclusief thema’s en data voor de toekomstige experimenten.
* MICE = Meetings, Incentives, Congresses, Exhibitions