Weet je wanneer een biertje nog lekkerder smaakt? Wanneer deze circulair is gebrouwen! Daar kan Harmen van Deuren, Algemeen Directeur Stadshaven Brouwerij, absoluut over meepraten. In zijn state-of-the-art bierbrouwerij zijn alle technologieën ingebouwd om op circulaire wijze bier te brouwen. Dit heeft geleid tot een bruisende onderneming met een (h)eerlijk eindresultaat!

Aan de kade van de Rotterdamse Merwehaven, in de 100 jaar oude, volledig gerestaureerde fruitloods geniet je van een circulair gebrouwen biertje met uitzicht op voorbijvarende vrachtschepen. Ondertussen smullen de koeien van het restafval en krijgen oude scooterbatterijen een tweede leven.

Van oude scooteraccu naar nieuwe batterij

De ultramoderne brouwerij wint alle energie en water terug: condens wordt opgevangen en net als het koelwater hergebruikt. En op het dak van de brouwerij liggen 1.700 zonnepanelen en doormiddel van oude accu’s van e-scooters die werken als grote batterijen wordt het overschot van de energie uit de zonnepanelen opgeslagen.

Afvalwater omzetten in bronwater

Stadshaven werkt ook samen met buren uit de straat. Rainmaker is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van water uit de lucht of door het zuiveren van bijvoorbeeld zeewater. Van Deuren: ‘Hun missie is om regio’s waar drinkwater schaars is, van schoon water te voorzien. Dat doen ze over de hele wereld. In ons brouwproces maken zij een proefopstelling waarmee ze ons afvalwater opvangen. En ze onderzoeken hoe ze dat kunnen zuiveren en weer in brouwwater om kunnen zetten. Als je bedenkt dat voor het maken van 1 liter bier, 4 liter water nodig is, is dat natuurlijk een geweldige innovatie!’

Koeien & brood

Bij de derde innovatie zijn weer andere buren betrokken: de koeien van Floating Farm, de drijvende boerderij, aan de andere kant van de Merwehaven. Van Deuren: ‘Bostel, ook wel bekend als afgewerkte mout, is een restproduct van het bierbrouwen. Het is super voedzaam; er zit enorm veel eiwit en energie in en is zeer geschikt als veevoer. Dagelijks haalt een heftruck van Floating Farm een hele lading op uit onze loods. Volgens onze buren geeft elke koe hierdoor dagelijks 2,5 liter meer melk. Maar bostel kan je ook heel goed in menselijke voedingswaren verwerken. Jordy’s Bakery bakt er ook zijn bierbrood mee.

Koeien op de Floating Farm.

Waarom zet Stadshavens Brouwerij zoveel in op duurzaamheid? Van Deuren: ‘Ik zie het als je verantwoordelijkheid nemen als ondernemer, dat hoort er gewoon bij in deze tijd. We zijn allemaal op dezelfde aarde en willen het allemaal prettig hebben. Ik voeg liever iets toe dan dat ik iets afbreek. Het gaat om een beetje aardig zijn voor de mensen om je heen, je omgeving en de planeet als geheel. En je slaapt er beter van, althans ik wel!

Rotterdam Makers District

Mijn selectie