De ziekenhuizen in Rotterdam krijgen een zeer diverse patiëntenpopulatie over de vloer. Het viel Geneeskundestudent Nizar El Manouzi op dat die diversiteit nog niet terugkomt in het onderwijs en de behandelmethodes. Hij zet zich, naast zijn studie, acteerhobby en werk voor de universiteitsraad, in voor meer inclusiviteit en diversiteit in de zorg en het bijbehorende onderwijs.
Nizar heeft een Nederlands-Marokkaanse achtergrond en groeide op in Rotterdam-Prinsenland. Hij is niet anders gewend dat in Rotterdam mensen van allerlei achtergronden door elkaar wonen en werken. “Als kind ga je op zoek naar overeenkomsten en verschillen. Waar komen ze vandaan en hoe kan je ze overbruggen? Als puber ervaar je ook conflicten tussen culturen, je gaat op zoek naar je identiteit en wie je bent. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat ik me met veel mensen kan identificeren en het beste uit culturen kan combineren.”
Gewoon beginnen in eigen kring
Hij zet zich dan ook vol energie en met durf in voor zijn stad en al haar verschillende inwoners. En dan in het bijzonder om juist via inclusiviteit en diversiteit de patiënten in Rotterdamse ziekenhuizen beter te maken. Nizar: “Ik begin dan gewoon klein, in mijn eigen kring, hoe kan ik daar iets veranderen? Dat maakt me ook meteen een echte Rotterdammer.”
Groepjes studenten
Toen hij begon aan zijn studie
Geneeskunde aan de
Erasmus Universiteit Rotterdam, viel het hem namelijk op dat er zich groepjes vormden van studenten met dezelfde achtergrond. Medestudent Bo van den Berg kwam op het idee om de Studenten Werkgroep Inclusie & Diversiteit op te richten, met als doel ‘het onderwijs sensitiever te maken voor diversiteit en inclusiviteit’. Nizar sloot zich er snel bij aan.
Personalised medicine
Want er wordt tijdens de opleiding nog te weinig gesproken over bijvoorbeeld de verschillende culturen, geloofsovertuigingen of seksuele voorkeuren van patiënten. “Het ziekenhuis heeft een publieke functie en dat vereist dat je met verschillen om kunt gaan. De sociale context is namelijk belangrijk voor het slagen van een behandeling. Hoe gaat een patiënt naar huis na de behandeling. Hoe is de situatie daar en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het herstel daar zo voorspoedig mogelijk verloopt?”
“In de gezondheidszorg gaan we steeds meer naar
personalised medicine”, legt Nizar uit. “Iedere patiënt heeft zijn eigen achtergrond, kan zelf kennis vergaren en is vaker mondig. Juist in Rotterdam kunnen we hierin het voortouw nemen vanwege de diverse bevolkingssamenstelling, ook op internationaal niveau, overal kunnen ze van ons leren.”
Een inclusiever ziekenhuis
Als het aan Nizar en Bo ligt, blijft het niet bij behandelmethodes. Het hele personeelsbestand van het Erasmus MC moet wat hun betreft diverser en inclusiever worden om zo alle patiënten goed te kunnen behandelen. “Hoe meer gesprekken ik hierover voer, hoe meer ik zie dat men echt interesse heeft in verschillende drijfveren en culturen. Diversiteit is een containerbegrip en wekt soms allergie op. Dat probeer ik juist te voorkomen want onze toekomst vereist juist verbinding. We hebben elkaar nodig.”
Energie en zingeving
Ook via zijn werk voor de Universiteitsraad van de Erasmus Universiteit en door het organiseren van reizen naar Marokko voor medestudenten, zet Nizar zich in voor meer diversiteit en inclusiviteit. Het combineren van het beste uit verschillende werelden uit zich ook in zijn studiepad. Onlangs rondde hij een double bachelordegree af in de studies Geneeskunde én Filosofie.
Alsof dat nog niet genoeg is, is deze alleskunner ook nog eens acteur. Dit jaar heeft Nizar El Manouzi kleine rollen weten te bemachtigen in de VPRO-serie Gappies en de Nederlandse speelfilm Catacombe. Van al die activiteiten krijgt Nizar veel energie: “In alles wat ik doe ben ik op zoek naar leren en verbinding. Dat geeft me uiteindelijk zingeving.”
Foto: Sanne van der Most, in opdracht van Erasmus Magazine