Op de oever van de Maas, in voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana, bevindt zich BlueCity: een internationaal icoon voor circulaire economie, een nationaal platform voor innovatieve ondernemers en een regionaal clubhuis waar ondernemende Rotterdammers samenkomen, kennis en ervaring uitwisselen, netwerken en ideeën delen om zo samen de nieuwe economie uit de grond te stampen.

Internationale transitie door lokaal ondernemerschap

Het doel: start-ups en scale-ups toegang bieden tot reststromen, kennis en talent, om zo ideeën in actie om te zetten en te groeien van intentie tot impact. Door de nauwe samenwerking met grote corporates, onderwijsinstellingen en de gemeente Rotterdam, bijvoorbeeld in living labs die de uitdagingen van de circulaire economie blootleggen, faciliteert BlueCity de internationale transitie naar de nieuwe economie door middel van lokaal ondernemerschap.

12.000 m2 aan glijbanen, bubbelbaden én innovatieve doeners

“De staat van de circulaire economie is: vooral veel rapporten. Onze manier: gewoon beginnen, met deze testcase van 12.000 m2. Daarin lopen we voorop.” – Sabine Biesheuvel, managing director BlueCity

Inmiddels hebben ruim 30 ondernemers, waaronder Better Future Factory en Superuse Studios, zich in de productiekantoren gevestigd. De circulaire kantoorvleugel biedt ruimte aan nog eens 100+ ondernemers die de wereld vanachter hun bureau veranderen. Op de plek van de kleedkamers bevindt zich het BlueCity Lab; hier worden materialen vanaf de cel gekweekt en vervolgens verwerkt tot eindproduct. Samen vormen de ondernemers en bioniers een ecosysteem dat reststromen, ervaring en kennis deelt. De output van de één is de input van de ander. Zo sluiten zij kringlopen en creëren ze al doende een tastbaar voorbeeld van de circulaire economie.

Oud zwembad als clubhuis circulaire economie

Tegelijkertijd is BlueCity een inspirerende eventlocatie en een onafhankelijk platform waar ondernemende Rotterdammers samen komen, met wekelijks inspirerende én activerende programma’s over duurzaamheid – zowel online als offline. In BlueCity zie je de nieuwe economie met eigen ogen ontstaan. Niet alleen, maar samen. Niet dromen, maar doen. Rotterdam. Make It Happen.

Mijn selectie