Groots, verbindend en verrassend. Precies zoals een typisch Rotterdams feestje hoort te zijn. Ruim 30 locaties door heel de stad openden hun deuren voor de internationaal bejubelde Art Rotterdam Week. In vijf dagen tijd gingen bezoekers van kunstbeurs naar expositie en van pop-up naar exclusieve opening en performance. Een visitekaartje voor de stad Rotterdam.

Geïntegreerd totaalprogramma

Art Rotterdam Week, ooit ontstaan rond de wereldberoemde kunstbeurs Art Rotterdam, trekt kunst- en designliefhebbers van over de hele wereld naar de havenstad. Art Rotterdam bestaat 20 jaar en beleefde haar zesde editie in de Van Nellefabriek. Designbeurs OBJECT, onder bezielende leiding van Anne van der Zwaag, vond wederom plaats in het leegstaande, industriële HAKA gebouw. De rauwe uitstraling contrasteerde perfect met de kleurige en uitgesproken tentoongestelde objecten. Qade Solo in de Cruise Terminal en Haute Photographie in Las Palmas kleurden de Wilhelminapier. Daarnaast zorgen Boijmans van Beuningen, de Kunsthal en het Nederlands Fotomuseum voor speciale previews en exposities. Wie terecht kwam in de Witte de Withstraat, het kunstkwartier van Rotterdam, ontdekte de wondere wereld van het kunst- en technologiefestival TEC ART. Op het terrein van WORM waren exposities, live-acts en bijzondere installaties te vinden van de beste talenten die in 2018 afstudeerden aan de toonaangevende kunstopleidingen in Nederland. Tot 17 februari kon de Tunnel of Love worden bezocht op een andere iconische locatie in Rotterdam: de Maastunnel. Het voetgangersgedeelte is door kunstenaarsduo VOLLAERSZWART met maar liefst 35.000 fluorescerende hartvormige stickers beplakt. Op de dag van de liefde, 14 februari, betsond de tunnel precies 77 jaar. De hartverwarmendeactie van de kunstenaars mag dan ook gezien worden als een verjaardagscadeautje waarvan ook de bewoners en toeristen profiteren. De 'Tunnel of Love' door fotograaf Menno Verheij.

Nieuwe generatie makers

Jong talent werd alom vertegenwoordigd op de verschillende locaties van Art Rotterdam Week. De termen new talents, haute talents en young artists kwamen al voorbij. En verderop in het Rotterdam Makers District in M4H bevindt zich de Commune; een co-working ruimte voor startende creatieve ondernemers en bedrijven. De nieuwe lichting ontwerpers en makers heeft specifiek oog voor het milieu, de circulaire economie en duurzaamheid. Zo ontwikkelde Ermi van Oers met haar team Living Light. Ze onderzoekt de connectie tussen mens, natuur en technologie en brengt deze samen in vernieuwende projecten. Living Light is een lamp die zijn energie haalt uit het fotosyntheseproces van de plant. Nog dit jaar worden diverse parken in Rotterdam en Den Haag voorzien van deze lichtbronnen. Kunstenares Dominique Zwartelé exposeerde op OBJECT met haar bijzondere vondsten. Zij bracht ‘Treasures’ mee, afval met een kunstig randje. Gevonden op stranden over de hele wereld en bedoeld als tegenreactie op de plasticsoep in onze oceanen. De natuur maakt het plastic eigen en vorm de objecten in kleine kunstwerkjes. Gerecycled door de natuur en opnieuw geliefd bij het publiek. Eerder zagen we het werk van Rotterdamse architect Ramon Knoester. Met zijn Recycled Island Foundation haalt hij plastic zwerfafval uit het water en van de kades van de Maas om te zorgen dat het plastic de oceaan niet bereikt. Zijn doel: een groeiend drijvend park in de Rotterdamse Rijnhaven. In elke kunstenaar zit een wereldverbeteraar; verhalen en achtergronden zijn net zo interessant als de objecten zelf.

Boijmans maakt indruk met Bauhaus tentoonstelling

Museum Boijmans van Beuningen maakt zich op voor een meerjarige verbouwing en de voltooiing van het publiekelijk toegankelijke depot. Het museum verrast met de gloednieuwe en zeer uitgebreide expositie ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’. De Bauhaus school en stroming hebben een speciale band met Rotterdam. Met dank aan stadsarchitect J.J.P. Oud heeft het Nederlandse 'Nieuwe Bouwen', in relatief korte tijd internationale bekendheid verworven. De bezoeker krijgt een unieke verzameling te zien van kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur. De eigen collectie is aangevuld met wel 600 bijzondere bruiklenen. Leuk feitje: de Van Nellefabriek is een typische Bauhauslocatie met veel glas en staal. De rebelse aanpak van de aanwezige makers en ontwerpers valt positief op. Zij zijn niet bang om te falen, maar stropen de mouwen op en pakken door. Art Rotterdam Week zet de toon met het werk van grensverleggende, innovatieve en one-of-a-kind ondernemers en artiesten. Boven jezelf uitstijgen en verder durven kijken, niet beperkt worden door kaders en regels. De Rotterdamse kunstweek vindt volgend jaar plaats van 6 tot en met 9 februari. Tekst door: Andrea Dronk
logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie