Hoe in Rotterdam een globaal probleem lokaal wordt getackeld Plastic afval is een groot probleem. Enorme drijvende hopen plastic afval in de oceanen, zwerfafval in river, havens en op stranden… Het is treurig makend. Is er überhaupt iets aan te doen? “Ja!” zegt Ramon Knoester volmondig. Met CLEAR RIVERS * haalt hij plastic zwerfafval uit het water en van de kades van de Maas in en om Rotterdam en zorgt hij ervoor dat het plastic de zee en de oceaan niet bereikt, om er vervolgens een drijvend park van te maken in de Rotterdamse Rijnhaven. Iedereen kent het wereldwijde plastic probleem. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van dit enorme probleem en begint het tij langzaam te keren. Maar een aantal jaren geleden was dit nog niet zo. “Wat voor wereld wil ik doorgeven aan mijn kinderen?” vroeg Ramon Knoester, architect en initiatiefnemer van het Recycled Park in de Rijnhaven in Rotterdam zich af. “Eén zonder het plastic probleem!” was zijn antwoord.

Plastic probleem in de Rotterdamse Maas

Als ondernemer in Rotterdam zag Ramon met eigen ogen dat het drijfplastic ook in zijn thuisstad een probleem vormde. In de Maas en op de kades langs de rivier zijn vele petflesjes, dopjes, wegwerpbestek, resten van speelgoed, piepschuim, plastic tasjes en nog veel meer vormen van plastic afval te vinden. Het besef groeide dat hij iets aan dit probleem wilde doen. “Ik heb nooit de illusie gehad dat ik het wereldwijde plastic probleem wel even zou gaan oplossen. Maar ik wilde er wel op mijn eigen manier iets aan doen. Het probleem aanpakken, in plaats van erover praten hoe erg het allemaal is. En waar past dat beter dan in mijn eigen stad, Rotterdam!” En zo was het eerste zaadje geplant dat zou leiden tot het Recycled Park. Een lokale aanpak van een globaal probleem.” [caption id="attachment_20823" align="aligncenter" width="800"]Drijfvuil in de Nieuwe Maas Drijfvuil in de Nieuwe Maas[/caption]

Recycled Park

Wat CLEAR RIVERS doet is afvalplastic uit de rivier en van de kades verzamelen, het bruikbare van het onbruikbare materiaal scheiden en van het bruikbare materiaal basisvormen maken, die dienen als bouwblokken voor een drijvend parkje. “Het concept is door de tijd heen ontwikkeld en daarbij hebben we veel waardevolle input gehad van anderen, waaronder ook van de TU Delft, een kunststofverwerkend bedrijf, de gemeente, Hogeschool Rotterdam, Rijkswaterstaat, Better Future Factory en diverse anderen. We hebben prototypes gemaakt en getest en zo is alles gaan rollen.”

Veel enthousiasme in Rotterdam

Rotterdam bleek een stad met een gewillig oor voor het CLEAR RIVERS concept van Ramon. Zowel van de kant van de gemeente, binnen het programma Rotterdam Circulair maar ook in de vorm van vergunning verstrekking, als bij diverse organisaties, bedrijven en vooral veel vrijwilligers bleek er veel enthousiasme te bestaan. “Iedere maand gaan we met een groep vrijwilligers aan de slag om plastic te rapen langs de oevers van de Maas, telkens op een andere locatie.” [caption id="attachment_20824" align="aligncenter" width="800"]Vrijwilligers helpen met plastic rapen Vrijwilligers helpen met plastic rapen[/caption] Naast het plastic rapen met de vrijwilligers, ‘oogst’ CLEAR RIVERS op nog een andere manier plastic uit het water van de Nieuwe Maas. Drie speciaal ontwikkelde passieve plasticvangers zijn gedurende een proefperiode van anderhalf jaar ontwikkeld, getest, gemonitord en geoptimaliseerd. Deze plasticvangers vangen het drijfvuil op door gebruik te maken van de aanwezige stroming van het water.

Opening en voortzetting

De eerste fase van het Recycled Park (140m2) is in juli 2018 officieel geopend, waarmee een grote stap is gezet. Maar het park en het project zijn verre van klaar, legt Ramon uit. “Het park moet verder gaan groeien en we gaan dus gewoon door met het plastic rapen en afvangen. Ook gaan we verder met het ontwikkelen van de technologie die daarbij komt kijken. Het wereldwijde plastic probleem zullen we niet oplossen, maar we laten wel op lokale en nationale schaal zien dat je er iets aan kunt doen en zo werken we ook aan bewustwording. En mij persoonlijk maakt het trots en dankbaar dat ik dat vanuit mijn stad Rotterdam kan doen.” [caption id="attachment_20825" align="aligncenter" width="800"]Ramon geeft uitleg bij de officiële opening Ramon geeft uitleg bij de officiële opening[/caption] Dit is een verkorte weergave van een artikel dat u kunt lezen op de website van Rotterdam Partners. * CLEAR RIVERS is een merknaam van Recycled Island Foundation, een in Nederland geregistreerde non-profit organisatie. Tot 2019 opereerde de stichting onder de naam Recycled Island Foundation, sindsdien onder de naam CLEAR RIVERS. Foto’s: CLEAR RIVERS en Rotterdam Partners.
logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Mijn selectie