‘De afbreekeconomie’ is een tentoonstelling over het maken en kapotmaken van dingen. Het gaat hier niet over economische groei of efficiënt produceren. De tentoonstelling kantelt ons economisch model. Hoe breken we alles wat we als mens maken weer af? In deze discussie kan je een radicaal standpunt innemen en alles op dezelfde brandstapel gooien, of een meer pragmatische houding opzoeken waarbij een ‘afbreekeconomie’ in balans is met de natuur. Wat al deze ideeën verbindt is dat het niet alleen anders kan, maar ook anders moet. 

Centraal staat het designonderzoek naar een wereld zonder plastic van Studio Klarenbeek & Dros. Zij bieden met hun eigen ontwikkelde materiaal ‘wierwaar’ een natuurlijk afbreekbaar alternatief. Daarnaast toont Atelier Van Lieshout een recente uitvoering van ‘Disco Inferno – Happy End of Everything’ (2020), een ultieme recycle installatie waarin al het afval dat we nu gezamenlijk produceren tot ruwe olie wordt omgevormd. Koehorst in’t Veld presenteert een grafische opstelling die laat zien hoe de bio-based en de fossiele economie zich door de tijd heen tot elkaar hebben verhouden.

Nu Museum Boijmans Van Beuningen gesloten is voor de renovatie zetten we de collectie en het programma in voor nieuwe samenwerkingen in de stad. Het museum experimenteert met design en kunst als artistiek breekijzer om sociale innovaties aan te jagen.

In deze tentoonstelling navigeer je vrij door de verschillende werken. Een serie van interviews wordt afgewisseld met detail opnames en begeleidende teksten.

De opnames voor ‘De afbreekeconomie’ zijn gemaakt bij Stichting AVL Mundo. Het concept van de online tentoonstelling is bedacht en uitgevoerd samen met Koehorst in ’t Veld en filmmaker Roel van Tour.

 

Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum. Al sinds 1849 gevestigd in het hart van Rotterdam, gesticht door Rotterdammers voor Rotterdammers. Boijmans staat net als de stad voor bijzondere ervaringen.

Mijn selectie