Voor Rotterdam Art Week stellen we een aantal vragen aan een boeiende persoon die actief is op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Wanneer je het hebt over design en de stad Rotterdam, denk je al snel aan kunstenaar en designer Daan Roosegaarde. Zijn studio neemt dit jaar niet deel aan de Rotterdam Art Week, maar het is fascinerend om te lezen waarmee deze Rotterdamse studio zich momenteel mee bezighoudt. Studio Roosegaarde maakte onder meer een lichtgevend fietspad als ode aan Van Gogh, een kunstmatige zon die virussen reduceert en een ring die gevuld is met 1000 m3 aan (door jullie zelf gefilterde) smog.

kunst & wetenschap

Je hebt technologische innovatie en sociale ervaring nodig om echte een verandering teweeg te brengen. Je hebt ze allebei nodig; slechts één is niet echt impactvol. Verder maakt een goed ontwerp je nieuwsgierig naar een betere toekomst!

Techno-poëzie

Techno-poëzie is in mij ogen de dynamische relatie tussen mens en technologie. In veel van mijn ontwerpen speelt de aanwezigheid van een bezoeker een belangrijke rol, de bezoekers worden onderdeel van het werk. De verbinding die ontstaat tussen het ontwerp en de bezoeker noem ik techno-poëzie. Een voorbeeld hiervan is het design Lotus Dome, dat reageert op menselijke aanwezigheid, de warmtegevoelige slimme bloemen vouwen open en dicht en creëren zo een interactief spel van licht en schaduw.

klimaat problematiek

Ons verlangen naar Schoonheid te prikkelen. Dit woord met zijn tweeledigheid gaat over verwondering over de wereld om je heen, en tegelijkertijd de letterlijke vertaling die staat voor een schone ruimte, schone lucht, schoon water en schone energie. Schoonheid zet aan tot het activeren van verandering – bij burgers en overheden – en het waarderen en omarmen van Schoonheid als een creatieve tool en het creëren van een schone leefomgeving.

Rotterdam is mijn proeftuin

Ik zie Rotterdam als proeftuin, waar ik de ruimte heb om prototypes te ontwerpen en grote projecten te lanceren. Studio Roosegaarde is gevestigd in een gerenoveerde glasfabriek in Rotterdam waar het team van ontwerpers en techneuten werkt aan deze landschappen van de toekomst. We moeten eerst onze betere toekomst verbeelden, en daarna kunnen we deze bouwen.

Daan Roosegaarde
Daan Roosegaarde
Mijn selectie