Ze hebben het hart gestolen van vele Rotterdammers. De duurzame designtassen van Susan Bijl, de craftbeers van Kaapse Brouwers, het brood van Jordy’s bakery. Producten van Rotterdamse bodem zijn hip en happening. En we noemen het: urban manufacturing. susan bijl tassen winkel rotterdam etalage Het zijn pioniers met hart voor de stad en oog voor ondernemerschap. Rotterdam is hun thuishaven. Vanuit hier ligt de wereld aan hun voeten. Van 3D printen tot een boek gedrukt op papier van tomatenvezels. De voorbeelden zijn talrijk. Ondernemers die produceren in eigen stad, dichtbij de consument en vaak op kleine schaal. En met succes!

‘In Rotterdam mag je durven’

Rotterdam faciliteert en investeert. "De lege fabrieken en de grote beschikbare terreinen in de haven. Rotterdam heeft ruimte voor productie binnen de stadsgrenzen. Letterlijk en figuurlijk", zegt dr. Erwin van Tuijl. De onderzoeker is co-auteur van Manufacturing in the New Urban Economy. "Ook de cultuur, sfeer en mentaliteit lenen zich perfect voor urban manufacturing. In Rotterdam mag je durven. In Rotterdam mag je doen." Initiatieven als Makerspace en Stadslab bieden pioniers een fysieke plek, randvoorwaarden en handreikingen om ideeën te testen, uit te voeren en te verfijnen en producten te produceren. Hier worden wilde ideeën waardevolle innovaties.

Onverwachte poorten

RDM Makerspace stelt bijvoorbeeld ruimte, machines en materialen beschikbaar voor enthousiaste amateur- en beroepsmakers. Diverse bedrijven, het Techniek College en Hogeschool Rotterdam delen het oude dok van de voormalige RDM en leggen connecties. Met elkaar en labs over de hele wereld sparren, experimenteren en realiseren; ook in het Stadslab is iedereen welkom: van student tot bedrijf en liefhebber met een goed idee. Apparatuur als 3D-printers en lasercutters, is voor iedereen toegankelijk. Van Tuijl: "Het mooie van deze initiatieven is dat ze goede ideeën aan het bedrijfsleven verbinden. Dat trekt Rotterdamse en soms zelfs internationale bedrijven aan. Zo openen zich onverwachte poorten voor mensen met een goed idee." rdm rotterdam techniek monteur innovatie makerspaceDe stad krijgt een steeds grotere aantrekkingskracht op ondernemers met nationale of internationale ambities. Bovendien betovert de maakindustrie ook bewoners. Van Tuijl: "Je ziet dat Rotterdammers weer trots zijn op alles wat Rotterdams is. De Rotterdamse producten vinden niet voor niets gretig aftrek. Die trots stralen Rotterdammers uit en willen ze delen met de rest van de wereld." Zo verovert onze stad steeds meer harten en vinden steeds meer pioniers hier een kansrijke basis: in Rotterdam maak je het!
logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie