Rotterdam is een stad van frontrunners, pioniers en mensen met de wil en het lef om verandering tot stand te brengen. Ondernemingszin, innovatie en experimenteren maken deel uit van het Rotterdamse DNA.  Rotterdam loopt vaak voorop als het gaat om nieuwe ideeën en innovaties. De Mobility City Campus die onlangs is aangekondigd en die in Rotterdam zal verrijzen, is een uitstekend voorbeeld: Rotterdam als levend lab voor slimme mobiliteit van de toekomst.

In Rotterdam ontstaan voortdurend nieuwe ideeën en duurzame initiatieven. In en rond de stad zijn al meer dan 50 mobiliteit gerelateerde initiatieven te vinden, van zelfrijdende shuttles van en naar Rotterdam The Hague Airport, tot een faciliteit voor grootschalige waterstofproductie in de haven, en nu de ontwikkeling van de Mobility City Campus. Dit alles maakt Rotterdam een van de leiders op het gebied van mobiliteitsinnovatie in Europa en daardoor een aantrekkelijke speler voor internationale spelers die streven naar duurzame en gezonde mobiliteit voor iedereen. Een goed voorbeeld is de wereldpremière van de eerste volledig elektrische MINI op 9 juli in de Cruise Terminal.

De Mobility City Campus is een ambitieus project met potentieel wereldwijde impact en een zeer vooruitstrevende ideologie. Het doel is om alle betrokken partijen uit het mobiliteit -en transport ecosysteem bijeen te brengen binnen de stad Rotterdam. Hier zullen zij werken baanbrekende innovaties ontwikkelen, die zullen bepalen hoe  mensen en vracht zich de komende decennia gaan verplaatsen. De gemeente Rotterdam en Rotterdam Partners steunen initiator en mobiliteitsexpert Kayvan Nikjou en zijn partners van de Finse onderneming Avanto Ventures bij het ontwikkelen van de Mobility City Campus, doe mogelijk zijn plek zal vinden in het Rotterdam Makers District in Merwe-Vierhaven.

Rotterdam Makers District / RDM Rotterdam, aerial shot. Photo: Gerhard van Roon, Kunst en Vliegwerk RP

Avanto Ventures is de grote trekker van het Mobility City Campus project. Antti Rantanen, oprichter van Avanto venture, vindt Rotterdam de perfecte locatie voor het project. “Rotterdam is een van de grootste logistieke knooppunten ter wereld en heeft een neutrale positie in de mobiliteitsindustrie. Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat de slogan ‘Make it Happen niet alleen een marketingslogan voor de stad is, maar écht iets betekent voor de stad. Tijdens ons haalbaarheidsonderzoek hebben we kennisgemaakt met meer dan 50 pilots op het gebied van mobiliteit die al in Rotterdam plaatsvinden, van autonome pilots op de luchthaven van Rotterdam tot een Hydrogen Production facility in de haven van Rotterdam. In onze optiek is Rotterdam al een mobiliteitsstad, omdat dit volume aan mobiliteitspilots binnen één regio Rotterdam tot een van de leiders in mobiliteitsinnovatie in Europa maakt. Uit gesprekken met meer dan 100 internationale en lokale bedrijven is ook gebleken dat er behoefte is aan de komst van een fysieke plek in Europa.”

Vooraanzicht Centraal Station Rotterdam. Foto: Claire Droppert.

ROTTERDAM: PIONIER IN SLIMME MOBILITEIT

Rotterdam heeft grote ambities om een frontrunner te zijn in slimme mobiliteit voor de toekomst. De stad stimuleert innovatie en laat die zien door verschillende vormen van mobiliteitspilots in de stad toe te staan en te faciliteren. De nadruk ligt hierbij op duurzame en groene innovaties die gezonde mobiliteit voor iedereen mogelijk maken. Wethouder Kathmann (Economie, wijken en kleine kernen): “De wereld van mobiliteit verandert in een hoog tempo. De gemeente steunt initiatieven zoals de Mobility City Campus omdat die helpen om innovaties te realiseren op het gebied van mobiliteit. Het wordt echt een speeltuin voor iedereen die zich bezighoudt met het vervoer van de toekomst. De bedoeling is dat de campus ons vestigingsklimaat voor (internationale) bedrijven gaat versterken, talenten aantrekt en de werkgelegenheid een impuls geeft.”

Metro in Rotterdam. Foto: TogetherinTransit

Het doel is om de campus in 2021 te openen. Maar Rotterdam en de wereld zullen waarschijnlijk al eerder de eerste initiatieven gaan zien. Wanneer de Mobility City Campus gereed is, zal het ultramoderne R&D faciliteiten, kantoren en werkplekken van toonaangevende bedrijven in de mobiliteitsindustrie en een evenementenlocatie bevatten, waar de lancering van nieuwe technologieën en producten voor het oog van de hele wereld kunnen plaatsvinden.

Fietsers op de Erasmusbrug. Foto: Iris van den Broek

Lees het volledige persbericht met de aankondiging van het Mobility City Campus op de website van Rotterdam Partners.

Foto’s op deze pagina: Worcflow, Gerhard van Roon Kunst en Vliegwerk RP, Claire Droppert, Together in Transit, Iris van den Broek

logo Rotterdam Partners

Rotterdam Partners

Meer van/over deze partner

Gebruikt in deze showcase.

Mijn selectie